Cena energii elektrycznej
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Cena energii elektrycznej
Witam drogich druhów oraz druhny.
To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość...
Moja jednostka ma problem z rozliczaniem za energię elektryczną ...
tzn. w ostatnim kwartale zużyliśmy 500 kWh.
Stan licznika w maju był 5500.
w sierpniu 5600 .
w listopadzie - 6100.
co za tym idzie przez ostatni kwartał zużyliśmy ok. 500 kwh.
Po opisaniu tego wszystkiego przechodzę do sedna...
Gmina x do której należy nasza jednostka (a dokładniej urzędniczka )wczoraj zadzwoniła do mnie mówiąc, że przyszła do Gminy faktura na 2600 zl?
Jeszcze nigdy nie przychodziły do nas tak duże faktury . Oczywiście sprawę będę wyjaśniał.
Proszę tylko może któryś(aś) z forumowiczów może podać jakieś orientacyjne swoje faktury za energie elektryczną.
PS. w remizie prąd czerpie tylko włączona lodówka od czasu do czasu na zabraniach się włącza światło oraz ogrzewanie elektryczne jak jest zimno. Fakt jest to prądożerne, ale prowadzimy statystyki licznika i wiemy ile czerpiemy. Z góry dziękuję za pomoc w podaniu swoich wydatków na ten cel. I czy to jest jakiś przekręt ? to ja nie wiem ...
Tak poza tym prowadzę działalność gospodarczą i płacę kwartalnie za 3200 kWh = 1050 zł ...
To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość...
Moja jednostka ma problem z rozliczaniem za energię elektryczną ...
tzn. w ostatnim kwartale zużyliśmy 500 kWh.
Stan licznika w maju był 5500.
w sierpniu 5600 .
w listopadzie - 6100.
co za tym idzie przez ostatni kwartał zużyliśmy ok. 500 kwh.
Po opisaniu tego wszystkiego przechodzę do sedna...
Gmina x do której należy nasza jednostka (a dokładniej urzędniczka )wczoraj zadzwoniła do mnie mówiąc, że przyszła do Gminy faktura na 2600 zl?
Jeszcze nigdy nie przychodziły do nas tak duże faktury . Oczywiście sprawę będę wyjaśniał.
Proszę tylko może któryś(aś) z forumowiczów może podać jakieś orientacyjne swoje faktury za energie elektryczną.
PS. w remizie prąd czerpie tylko włączona lodówka od czasu do czasu na zabraniach się włącza światło oraz ogrzewanie elektryczne jak jest zimno. Fakt jest to prądożerne, ale prowadzimy statystyki licznika i wiemy ile czerpiemy. Z góry dziękuję za pomoc w podaniu swoich wydatków na ten cel. I czy to jest jakiś przekręt ? to ja nie wiem ...
Tak poza tym prowadzę działalność gospodarczą i płacę kwartalnie za 3200 kWh = 1050 zł ...
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Re: Cena energii elektrycznej
Zakład energetyczny, gdy potrzebuje kasy np. na jakieś inwestycje - często zawyża prognozy. Potem wam to jakoś obniżą. To taka moja teoria spiskowa.
Kilowat kosztuje chyba coś około 0,64 zł. Zobacz na fakturze.

Kilowat kosztuje chyba coś około 0,64 zł. Zobacz na fakturze.
Fakturę dopiero dostanę dziś jak będę miał ją przed sobą to będę znał faktycznie cenę 1kWh.
Ale to nie zmienia faktu że nawet jeśli (przypuszczając):
1kWh = 1 zł
500kWh = 500zł
de facto plus opłaty to już groszowe sprawy...
ale rozumiem prognoza nie może być 2000 zł jest to nielogiczne... dochodzą jeszcze opłaty za licznik i inne sprawy...
PS. Tak jak pisałem wyżej nigdy nie było tak wysokich faktur korzystanie z prądu. W zarządzie jestem dopiero od roku (ale widząc faktury z ubiegłych lat i cenę tej to przeżywam szok) i chciałbym się tym oczywiście zająć.
Tak jak pisałem wcześniej z działalności gospodarczej jaką prowadzę płacę zapłaciłem za ubiegły kwartał:
3200 kWh = 1050 zł
+
prognoza
700 zł.
Ale to nie zmienia faktu że nawet jeśli (przypuszczając):
1kWh = 1 zł
500kWh = 500zł
de facto plus opłaty to już groszowe sprawy...
ale rozumiem prognoza nie może być 2000 zł jest to nielogiczne... dochodzą jeszcze opłaty za licznik i inne sprawy...
PS. Tak jak pisałem wyżej nigdy nie było tak wysokich faktur korzystanie z prądu. W zarządzie jestem dopiero od roku (ale widząc faktury z ubiegłych lat i cenę tej to przeżywam szok) i chciałbym się tym oczywiście zająć.
Tak jak pisałem wcześniej z działalności gospodarczej jaką prowadzę płacę zapłaciłem za ubiegły kwartał:
3200 kWh = 1050 zł
+
prognoza
700 zł.
Fantastyczna sprawa jeśli płacisz 0.33 zł z 1 kWh zużytej energii (też tak chcę
).
Ale jest to chyba cena za samą energię czynną bez przesyłu, abonamentów i pozostałych składników wynikających z taryfy dystrybutora.
Średnia cena na poziomie 0.6 - 0.7 zł za 1 kWh zużytej energii jest jak najbardziej realna.
Całkiem odmienna sytuacja jest w przypadku taryfy rozliczeniowej "mocowej" tj. moc umowna powyżej 40 kW i zabezpieczenie przedlicznikowe powyżej 63A, tu za każdy kilowat mocy zamówionej płaci się opłatę stałą, coś na poziomie 10-12 zł za 1 kW (zależne od dystrybutora).
Biorąc pod uwagę kwartał przy mocy umownej 41 kW mamy :
-z samej opłaty stałej ponad 1200 zł
-do tego energia 500 kWh i pozostałe składniki
i osiągamy rachunek coś około 1800 zł.
Napisz kto jest dystrybutorem energii, kto sprzedawcą (rozliczenie z umowy kompleksowej czy umów rozdzielonych) jaka taryfa rozliczeniowa, jaka moc umowna to wtedy będzie można coś policzyć.

Ale jest to chyba cena za samą energię czynną bez przesyłu, abonamentów i pozostałych składników wynikających z taryfy dystrybutora.
Średnia cena na poziomie 0.6 - 0.7 zł za 1 kWh zużytej energii jest jak najbardziej realna.
Całkiem odmienna sytuacja jest w przypadku taryfy rozliczeniowej "mocowej" tj. moc umowna powyżej 40 kW i zabezpieczenie przedlicznikowe powyżej 63A, tu za każdy kilowat mocy zamówionej płaci się opłatę stałą, coś na poziomie 10-12 zł za 1 kW (zależne od dystrybutora).
Biorąc pod uwagę kwartał przy mocy umownej 41 kW mamy :
-z samej opłaty stałej ponad 1200 zł
-do tego energia 500 kWh i pozostałe składniki
i osiągamy rachunek coś około 1800 zł.
Napisz kto jest dystrybutorem energii, kto sprzedawcą (rozliczenie z umowy kompleksowej czy umów rozdzielonych) jaka taryfa rozliczeniowa, jaka moc umowna to wtedy będzie można coś policzyć.
Dziś niestety nic nie załatwiłem, może jutro mi się uda uzyskać kompletne informacje na ten temat (wszystkie dane są na fakturze, która leży w gminie a niestety z braku czasu dziś nie udało się) ... Jeśli dowiem się coś więcej (a na pewno się dowiem) to na pewno napiszę w temacie bo tak jak mówię po prostu mnie to ciekawi czemu tak jest ...
Może jakiś Kolega ma jakąś fakturę u siebie to później porównalibyśmy taryfy mojej OSP z jego... Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi w temacie
Może jakiś Kolega ma jakąś fakturę u siebie to później porównalibyśmy taryfy mojej OSP z jego... Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi w temacie
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Warto przejrzeć o co chodzi z tą fakturą. Całkiem możliwe, że ten co spisywał licznik pomylił się (zwykłe przesunięcie przecinka) - znajomy to przerabiał w swojej firmie, zamiast 5 tyś musiał zapłacić 50 tyś. Niestety polityka firmy energetycznej stwierdziła, że fakturę trzeba najpierw zapłacić, a potem wnioskować o oddanie kasy...
Co nie zmienia faktu, że jeżeli za podobne zużycie płaciliście mniej to trzeba wszystko po kolei sprawdzić.
Co nie zmienia faktu, że jeżeli za podobne zużycie płaciliście mniej to trzeba wszystko po kolei sprawdzić.
Przepraszam za krótką przerwę... Udało mi się wyjaśnić wszystko 
Moja OSP została dopisana do rachunku Urzędu Gminy... i wszystko było na jednym rachunku... Nieumiejętności lub po prostu błąd Pani która to księgowała, wpisała na nasz rachunek ... i jakoż że niby 'nabilśmy' prawie 3 tys. Gmina nie chętnie chciała to finansować... Ale po wizycie w gminie a potem w oddziale PGE ZEORK wszystko udało się wyjaśnić
Pozdrawiam
Krzysiek

Moja OSP została dopisana do rachunku Urzędu Gminy... i wszystko było na jednym rachunku... Nieumiejętności lub po prostu błąd Pani która to księgowała, wpisała na nasz rachunek ... i jakoż że niby 'nabilśmy' prawie 3 tys. Gmina nie chętnie chciała to finansować... Ale po wizycie w gminie a potem w oddziale PGE ZEORK wszystko udało się wyjaśnić

Pozdrawiam
Krzysiek
-
- OSP (gm., woj.): wojewodztwo slaskie
Wiesz co, słyszałam że energia dla firm jest dostępna między innymi w ofercie firmy Veolia. To naprawdę świetni specjaliści, którzy zdobywają coraz większą popularność na naszym rynku i nie tylko. Zajrzyjcie sobie na ich stronę, a myślę, że bez wątpienia znajdziecie jakieś rozwiązania dla siebie.
Trzeba przejrzeć wiele ofert