witam mam pytanko a nawet kilka licze na szybkie odp.
czy przy psp mozna stwozyc osp?
do kogo nalezy sie zwrucic o zalozenie osp. (do jakiej władzy)
czy mozna sie starac o srotki unijne?
czy przy PSP moze powstac OSP
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP OTYŃ. gm OTYŃ. woj LUBUSKIE
- Status: Offline
Re: czy przy PSP moze powstac OSP
Może . Takie OSP jest przy PSP w Częstochowie. OSP jest stowarzyszeniem , więc trzeba je założyć przepisy mówą,że musi być min.15 członków. Zebranie , wybory władz,statut i rejestracja KRS . Teraz musisz się zwrócić do Wójta,Burmistrza o środki na utrzymanie i wyposażenie jednostki itd.
Znając życie zadanie prawie niewykonalne. Nie wiem co znaczy " przy OSP" dlatego nie mogę wypowiadać się odnośnie bazy lokalowej ( remizy )
Znając życie zadanie prawie niewykonalne. Nie wiem co znaczy " przy OSP" dlatego nie mogę wypowiadać się odnośnie bazy lokalowej ( remizy )
Ostatnio w programie Strażak z OSP na TVR był reportaż o OSP przy PSP.
Jak dobrze pamiętam - http://www.ospstarogard.com.pl/
Jak dobrze pamiętam - http://www.ospstarogard.com.pl/
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Z mojej wiedzy wynika, że założenie OSP jako samej organizacji nie jest trudne aż tak jak się ma ludzi, pomysł i plan.
Co do finansowania to oczywiście jak każde stowarzyszenie w Polsce można starać się o dofinansowania z UE.
Często gminy nie finansują OSP nawet jak PSP znajduję się bardzo daleko 
Ale! nie ma się co załamywać. Sam osobiście znam prężnie działającą OSP, którzy radzę sobie bez najmniejszej pomocy ze strony miasta...
Fakt faktem jest wtedy dużo dużo trudniej, bo trzeba szukać ludzi dobrej woli, sponsorów a to kosztuję dużo czasu i energii....
Właśnie, co miałeś kolego na myśli pisząc "przy PSP"??? Chodzi Ci o to że w jednym budynku??
Słuchaj, jeśli tak to jak masz jakiś ciekawy układ z komendantem np., zgodzą się wam udostępnić jakieś pomieszczenia itp może nawet bedą "oddawać" wam część ich roboty to może się udać....
Innym minusem jest to że szanse na wstąpienie w struktury KSRG w takiej sytuacji jest praktycznie nie mozliwe... niestety nawet jak byście mieli 2 nowiutkie GBA, 30 ludzi w JOT itd to to graniczyło by z cudem...
(oczywiście to nie znaczy ze bez KSRG nie możecie funkcjonować, możecie!
ale dodatkowa kaska na wyposażenie raz w roku się przydaję )
Jakbyś miał kolego jeszcze jakieś dodatkowe pytania, śmiało możesz pytać
Co do finansowania to oczywiście jak każde stowarzyszenie w Polsce można starać się o dofinansowania z UE.
Ogólnie tutaj byłby największy problem... niestety burmistrz czy prezydent może nie widzieć potrzeby istnienia OSP przy PSP... i nie musi znaleźć wtedy środków na taką organizację.. na dzień dzisiejszy uświadomienie samorządom terytorialnym sensu istnienia takich organizacji jak OSP jest prawie nie możliweczester0 pisze:Teraz musisz się zwrócić do Wójta,Burmistrza o środki na utrzymanie i wyposażenie jednostki itd.

Ale! nie ma się co załamywać. Sam osobiście znam prężnie działającą OSP, którzy radzę sobie bez najmniejszej pomocy ze strony miasta...

Właśnie, co miałeś kolego na myśli pisząc "przy PSP"??? Chodzi Ci o to że w jednym budynku??
Słuchaj, jeśli tak to jak masz jakiś ciekawy układ z komendantem np., zgodzą się wam udostępnić jakieś pomieszczenia itp może nawet bedą "oddawać" wam część ich roboty to może się udać....

Innym minusem jest to że szanse na wstąpienie w struktury KSRG w takiej sytuacji jest praktycznie nie mozliwe... niestety nawet jak byście mieli 2 nowiutkie GBA, 30 ludzi w JOT itd to to graniczyło by z cudem...

(oczywiście to nie znaczy ze bez KSRG nie możecie funkcjonować, możecie!

Jakbyś miał kolego jeszcze jakieś dodatkowe pytania, śmiało możesz pytać

-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
w innych realiach i czasie może by to było wykonalne ,ale jak przedmówca napisał ciężko będzie zapewne na waszym terenie są jednostki w KSRG i inne a władzy opłaci się dać kasę psp i tym osp jak pompować w nową jednostkę to są olbrzymie koszty wybacz za tak ostrą odpowiedz