Przecinarka do stali i betonu - obsługa/kurs
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Przecinarka do stali i betonu - obsługa/kurs
Witam, w ostatnim czasie moja jednostka pozyskała ręczną spalinową tarczową przecinarkę do betonu i stali. Czy aby ją używać strażacy powinni posiadać jakiś dodatkowy kurs? Czy wystarczy kurs podstawowy (pierwszego czy, drugiego stopnia) lub operatorów sprzętu?
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Re: Przecinarka do stali i betonu - obsługa/kurs
U nas to bylo na kursie podstawowym 
Osobiscie nie slyszalem w ogole o kursach na przecinarke ale byc moze takowe sa.
Gratulacje pozyskania nowego sprzetu:)

Osobiscie nie slyszalem w ogole o kursach na przecinarke ale byc moze takowe sa.
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Koledzy - takie kursy są organizowane. Ja brałem udział w takim szkoleniu.Fistach pisze:U nas to bylo na kursie podstawowym
Kurs nazywa się: Operator sprzętu mechanicznego. W małopolsce organizatorem jest Krakowska SA PSP. Kurs trwa 3 dni. Uczy obsługi pilarek do rewna, oraz właśnie do stali i betonu. Coś tam jeszcze jest o wciągarkach.
Pytajcie w ośrodkach szkolenia PSP.
-
U nas na kursie podstawowym to bylopodymacz pisze:Koledzy - takie kursy są organizowane. Ja brałem udział w takim szkoleniu.Fistach pisze:U nas to bylo na kursie podstawowym
Kurs nazywa się: Operator sprzętu mechanicznego. W małopolsce organizatorem jest Krakowska SA PSP. Kurs trwa 3 dni. Uczy obsługi pilarek do rewna, oraz właśnie do stali i betonu. Coś tam jeszcze jest o wciągarkach.
Pytajcie w ośrodkach szkolenia PSP.

-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Ten kurs obejmuje takie zajęcia:
-
- OSP (gm., woj.): Radzieje(Węgorzewo,Warmińsko-Mazurskie)
Witam wszyscy strażacy którzy zaliczyli kurs podstawowy są uprawnieni do obsługi pilarek spalinowych podczas akcji ratowniczo gaśniczych
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
po kursie podstawowym możesz przycinać drzewo np. gdy je powali, a żeby obalić drzewo to potrzebujesz uprawnienia pilarza albo drwala.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
-
Dokładnie. Przy czym np. uprawnienia drwala pozwalają również startować do przetargów, na pracę na zrębie itd.damian_osp pisze:po kursie podstawowym możesz przycinać drzewo np. gdy je powali, a żeby obalić drzewo to potrzebujesz uprawnienia pilarza albo drwala.