AED Automatyczny Defibrylator Zewnętrzny

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Re: AED Automatyczny Defibrylator Zewnętrzny

Post autor: podymacz »

Dokładnie. Półautomatyczny AED jest klasyfikowany jako sprzęt dla amatorów, a dokładnie (jak t o ładnie ujął Pan szkolący) dla osób niemedycznych.

I jeszcze sprawa elektrod dla dzieci.
Prowadzący szkolenie przedstawił problem elektrod tak:
Termin ich przydatności jest ograniczony przez wysychanie żelu, który jest naniesiony na elektrody.

Ja uważam, że po prostu firmom to odpowiada, ponieważ regularnie mogą sprzedawać nowe elektrody.
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

Tak, zgadza się że jest to sprzęt dla osób niemedycznych. Osobiście zdaję sobie dokładnie sprawę.

W mojej poprzedniej wypowiedzi nawiązującej do tematu: Kiedy w OSP AED będzie obowiązkowe, miałem na myśli to że nie prędko z powodu takiego że niektóre OSP nie nadążają za systemem. Wiem że dziś są takie OSP które potrafią już wszystko z KPP i spokojnie mogli by się dalej rozwijać ucząc się np. Leków, zastrzyków czy intubacji.... albo pozyskiwać nowy sprzęt typu AED lub nie wiem respirator.... ale tak jak wspomniałem, ciągle podnoszenie wymagań/uprawnień sprawi że organizacje należące do jednego systemu będą się między sobą kolosalnie różnily (więć po co ten system?? :p ) Niestety w spójnym systemie powinno być tak że najlepsi czekają na słabszych i trzymamy jeden poziom (owszem dla niektórych może to być jakieś poświęcenie ale taka jest idea spójnego systemu)
Chodziło mi o to że obowiązkowe nie będzie prędko.
Inna sprawa, że osobiście bardzo mnie to cieszy że są OSP takie jak kolecgi Podymacza które zdają sobie sprawę z problemu jakim jest NZK i świadomie inwestują w AED.

EDIT:
PS. Do samej obsługi AED w czasie udzielania PP nie potrzeba szkoleń, wystarczy wykonywac polecenia AED. Ale moim zdaniem i tak warto żeby druhowie posiadający taki sprzęt wyszkolili się trochę na ten temat np. na kursie BLS/AED. Dzięki temu będą wiedziec np. co zrobić jak się AED zepsuje (to tylko maszyna) itp. Wykonywać polecenia potrafi kazdy, ale strażacy dodatkowo powinni wiedzieć jak wybrnąć z sytuacji, która odbiega od "normy". Takie moje zdanie...
Pozdr Jarek

dream team

Post autor: dream team »

http://www.youtube.com/watch?v=E3lmfjTgnZ4 (tu jest algorytm dla laika, ratownik KPP:
1. przy sprawdzeniu przytomności: oprócz potrząśnięcia sprawdza reakcję bólową
2. równocześnie z oddechem ocenia obecnośc tętna

jeśli filmik przyda się Wam - podeślę bezpłatny link do ściągnięcia (dajcie znac na: biuro@dream-team.pl)

Nasze OSP kupiło dzięki sponsorowi niedawno AED i jesteśmy pewni, że go użyjemy (www.osp-niebieszczany.pl).
Oficjalne przekazanie - na najbliższym zebraniu sprawozdawczym :)

michal99

Post autor: michal99 »

Mnie się bardzo dobrze korzysta z defibrylatora Heart Sine Samaritan, który kupiłem okazyjnie przez serwis sendpol24.pl. Poręczny, lekki, odpowiedni do stosowania u dorosłych, ale też dzieci. Poszukaj tutaj. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat