Czy warto starać się o jakiś lekki samochód dla OSP?

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
fire45
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Czy warto starać się o jakiś lekki samochód dla OSP?

Post autor: fire45 »

Witam,
moja OSP posiada na wyposażeniu dwa średnie samochody ratowniczo-gaśnicze z bardzo dobrym wyposażeniem. Ostatnio czytając serwisy pożarnicze jak i nasze forum, zastanawiam się nad pozyskaniem jakiegoś lekkiego samochodu np. z policji. Ale zanim zacznę pytać w tej sprawie, chciałem poznać Wasze opinie. Co sądzicie o takich samochodach w OSP? Czy są one czasami przydatne? Osobiście myślałem o tym, aby zrobić z niego samochód bardziej do przewozu osób ("sprawy służbowe" - wyjazdy związane np. z napełnianiem butli, kursy, szkolenia, treningi...) z drobnym wyposażeniem (aparaty powietrzne, agregat prądotwórczy, "szlamówka", latarki...), czyli podobnie jak tutaj http://otomoto.pl/volkswagen-transporte ... 18159.html 6 osób + "bagażnik".
Powiem tak - nie jest on niezbędny, ale skoro jest taka możliwość i inne jednostki nie korzystają - to dlaczego nie spróbować? Samochód możemy pozyskać i stopniowo zbierać fundusze na jego remont. Przyszłościowo, zawsze można dokupić przyczepkę i ją zabudować lub przygotować w jakimś stopniu do prac społecznych w remizie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

fireman90

Re: Czy warto starać się o jakiś lekki samochód dla OSP?

Post autor: fireman90 »

fire45 pisze:jest taka możliwość i inne jednostki nie korzystają - to dlaczego nie spróbować? Samochód możemy pozyskać i stopniowo zbierać fundusze na jego remont.

Człowiecze, kpisz czy o drogę pytasz ? Od przybytku głowa nie boli (chyba że owym przybytkiem jest spadająca cegła :) )
Jajakobyły

GrzegorzP

Post autor: GrzegorzP »

Lekki samochód może być przydatny np. w czasie powodzi, podtopień, itp. Nie wszędzie musicie pchać przecież GBA. Wyposażenie niezbędne to szlamówka, kilka odcinków węży i tyle. Poza tym, nie wiem jak u Was jest z kierowcami na C, ale samochód do 3,5 t zawsze zwiększa mobilność jednostki.

piotrek19

Post autor: piotrek19 »

witam
u nas dostalismy vw transportera z policji wyremontowaliśmy go i jest on bardzo przydatny jesteśmy bardzo zadowoleni. :D
jak dają to brać :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat