Koszula wyjściowa letnia,baretki-sposób noszenia
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Koszula wyjściowa letnia,baretki-sposób noszenia
Według mojej interpretacji regulaminu umundurowania to:
Baretki można nosić zarówno przy mundurze wyjściowym jak i galowym; medale nie występują przy mundurze wyjściowym. krawat należy nosić także przy koszuli letniej. Tyle odnośnie regulaminu.
A życie jest takie że czasem lepiej ściągnąć krawat, lecz po prawdzie kto ma baretki nie nosi medali, kto ich nie ma medale przypina tylko jeśli to konieczne ( mundur galowy).
Baretki można nosić zarówno przy mundurze wyjściowym jak i galowym; medale nie występują przy mundurze wyjściowym. krawat należy nosić także przy koszuli letniej. Tyle odnośnie regulaminu.
A życie jest takie że czasem lepiej ściągnąć krawat, lecz po prawdzie kto ma baretki nie nosi medali, kto ich nie ma medale przypina tylko jeśli to konieczne ( mundur galowy).
-
Tu nie chodzi o zadna wyzszosc na innymi, tylko poprostu nie byl poruszany taki temat. A jak juz jest poruszony to sie wtedy dyskutuje i dzieli sie informacjami... tak jak w tym temacie.Gabriel OSP pisze:Skoro jednak niektórzy już wiedzą jak się robi pewne rzeczy, to dlaczego nie pochwalą się to wiedzą, tylko podtekstami dają do zrozumienia swoją wyższość nad innymi.
A z drugiej strony to najlepiej przyjsc na gotowe niz samemu cos sobie pokombinowac. Troszke inwencji tworczej....
-
- OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
- Kontakt:
Z tym krawatem to wstrzymałbym się. Uważam, że jak zakłada się mundur wyjściowy/galowy to krawat musi być. Widzieliście kiedyś zawodowego strażaka w mundurze wyjściowym/galowym bez krawata? Nie wspomnie już o innych formacjach mundurowych-państwowych. Co do baretek, ktoś rzucił tutaj dobry pomysł z przypinanymi baretkami. To jest chyba najlepsze rozwiązanie.Łukasz99 pisze:A życie jest takie że czasem lepiej ściągnąć krawat, lecz po prawdzie kto ma baretki nie nosi medali, kto ich nie ma medale przypina tylko jeśli to konieczne ( mundur galowy).
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.
Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
Tak jak pisałem baretki można nosić zarówno przy mundurze galowym jak i wyjściowym. Medale natomiast przy mundurze galowym(tylko).
Co do krawatu:
- przy określonych strojach regionalnych nie ma krawatu
-istnieje luka prawna odnośnie krawatu
Walne zebranie ma prawo zmianu statuty wyjściowego czyli także regulaminu umundurowania w rażoncym stopniu nie odchodzącym od ogóloprzyjętych ( to tak na marginesie)
A czy widzialem to i owszem i to nie byle kogo czlonka prezedium zarządu głównego
Co do krawatu:
- przy określonych strojach regionalnych nie ma krawatu
-istnieje luka prawna odnośnie krawatu
Walne zebranie ma prawo zmianu statuty wyjściowego czyli także regulaminu umundurowania w rażoncym stopniu nie odchodzącym od ogóloprzyjętych ( to tak na marginesie)
A czy widzialem to i owszem i to nie byle kogo czlonka prezedium zarządu głównego
-
- OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
- Kontakt:
Członek Zarządu Głównego tez jest ochotnikiem
, a ja pytałem się o zawodowego. Rzeczywiście, regionalne stroje posiadają przywilej decydowania o krawacie. Powinno przyjmować się jednak, że ci, którzy używają, nazwijmy to tradycyjnego munduru, mają obowiązek zakładać krawat.

Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.
Jest szereg takich sytuacji co nie zmienia faktu ze krawat jest i być powinien.
-
- OSP (gm., woj.): skalbmierz.świętokezyskie
Ja już nie wiem, ostatnio był u nas w jednostce komendant gminny i widział jak dawałem koledze złotą baretkę, ku mojemu zdziwieniu zapytał się czy posiada jeszcze dwie czyli srebrną i brązową bo powinno się nosić właśnie wszystkie trzy na mundurze. Kiedyś znalazłem w internecie zapis właśnie dotyczący ile powinno się nosić baretek i było napisane ,że najwyższy stopień danego odznaczenia, no ale nie wypadało mi powiedzieć,że nie ma racji. Czy jest jakiś art. mówiący o tym ile się powinno nosić tych baretek?
Co do medali to nie ma wątpliwości, że nosi się tylko najwyższe doznaczenie (chociaż widziałem kilku druchów którzy noszą wszystkie, a raz nawet takiego który miał 2 srebrne
). Wydaje mi się że z baretkami powinno się postępować tak samo jak z medalami.

STAR POWER
Na podstawie sytuacji z życia wziętych . Regulamin regulaminem , a życie życiem . Czy nie powinno być tak , że do munduru letniego powinno nosić się spodnie z tkaniny mundurowej ? Czy jeśli rzecz tyczy się baretek odznaczeń nie powinna być stosowana zasada przyjęta w wszystkich formacjach mundurowych ?? Faktycznie powinno tak być . Mało tego powinny byś stosowane okute daszki do rogatywek !!! A jest jak jest . Często zakłada się spodnie od jakiś garniturów , niektórzy druhowie mają rogatywki z zwykłymi daszkami , zamiast sznurów OSP nosi się sznury wzoru wojskowego .... Taka wygląda szara codzienność w OSP . Baretki ... hyyyy no cóż dzisiejsze czasy to nie PRL . Wbrew pozoru naprawdę bardzo trudno otrzymać jakiś medal . Nie ważne czy jest to odznaczenie państwowe , resortowe czy organizacyjne . Dlatego z tymi baretkami an mundurze to wygląda różnie . Jedni noszą , drudzy nie . Jedni noszą od wszystkich posiadanych ( niekiedy budząc śmiech i zazdrość w oczach innych ) . Jednak faktycznie czasy są takie że tych odznaczeń zbyt wiele się nie ma . To też i noszenie baretek wszystkich odznaczeń nie jest jakimś nietaktem . Myślę , że w zasadzie w życiu można się kierować dwoma zasadami : regulaminem lub własnym uznaniem . Myślę , że tak czy siak będzie dobrze .
-
- OSP (gm., woj.): OSPŚwierklaniec
Witam
Szukam informacji a raczej odpowiedzi na moje pytanie. Przeszukałem całe forum, szukałem w regulaminach ZOSP i nic nie znalazłem, a mianowicie kiedyś jeszcze za czasów MDP otrzymałem taki medal.
I moje pytanie brzmi czy do takich medali nosi się i czy w ogóle są baretki ?
Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Szukam informacji a raczej odpowiedzi na moje pytanie. Przeszukałem całe forum, szukałem w regulaminach ZOSP i nic nie znalazłem, a mianowicie kiedyś jeszcze za czasów MDP otrzymałem taki medal.

I moje pytanie brzmi czy do takich medali nosi się i czy w ogóle są baretki ?
Proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
To jest medal z zawodów , hyyy nie nie ma na niego baretki . To jest zwykła bardzo popularna wstążka wykorzystywana niemalże przy wszystkich medalach tego typu . Więc nie nosi sie baretki .
-
- OSP (gm., woj.): borowa podkarpackie
Koledzy . nikt wam złego słowa niepowie jak zamienicie medale na baretki i tyle .i nie zmieniać i nie odpinać.