Zwijadło do węży
- 

GLM
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Długa Koscielna
- Status: Offline
Zwijadło do węży
Mam pytanie do dh. Co powiecie o zwijadle do węży ? czy to jest sens kupować?,  a może zrobić? , bo mam już takie plany i koncepcje

Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
						- 
				Fistach

- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Re: Zwijadło do węży
jak masz możliwość zrobienia niewielkim nakładem pieniędzy; a jeśli jeszcze  używacie dużo węży podczas akcji to nie mam nic przeciwko. Te do kupienia nadają się tylko do odcinków W52 i W75 no i do W25 (przynajmniej do W110 nie widziałem). a gdy człowiek jest zmęczony to największy problem może być właśnie z W110  Dodatkowo jeżeli ktoś nie umie dobrze zwinąć węża to zwijadło zrobi to za niego
 Dodatkowo jeżeli ktoś nie umie dobrze zwinąć węża to zwijadło zrobi to za niego  Można też trzymać je w remizie i przy zwijaniu dużej ilości węży można sporo czasu zaoszczędzić:)
 Można też trzymać je w remizie i przy zwijaniu dużej ilości węży można sporo czasu zaoszczędzić:)

Dodatkowo jeżeli ktoś nie umie dobrze zwinąć węża to zwijadło zrobi to za niego
 Dodatkowo jeżeli ktoś nie umie dobrze zwinąć węża to zwijadło zrobi to za niego  Można też trzymać je w remizie i przy zwijaniu dużej ilości węży można sporo czasu zaoszczędzić:)
 Można też trzymać je w remizie i przy zwijaniu dużej ilości węży można sporo czasu zaoszczędzić:)- 
				grzegorz79

- OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie
Co do kupna to są stosunkowo drogie.Na pewno warto mieć szczególnie przy nowych(sztywnych) wężach W75.

- 

damian_osp

- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
damian_osp pisze:a może ktoś ma jakieś zdjęcia samoróbki
Fotek nie mam, ale mam zamiar to zrobić tylko jeszcze nie wiem jak. Ma ktoś jakieś propozycje?
Ja wykonałem coś takiego sposobem gospodarczym. Głównie chodziło o zwijanie W75 po wysuszeniu po akcji w remizie.
Jak do tej pory sprawdza się bardzo dobrze. Jutro strzelę kilka fotek i wrzucę na forum.

Jak do tej pory sprawdza się bardzo dobrze. Jutro strzelę kilka fotek i wrzucę na forum.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
						- 

damian_osp

- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
w sumie mechanizm prosty. Tarcza, na niej dwa polce (jeden trzyma wąż a drugi zaczyna zwijać), korba, i nogi 
Znalazłem na stronie ppoz zdjecie i filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=mgr4iQ9CSmc

Znalazłem na stronie ppoz zdjecie i filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=mgr4iQ9CSmc

Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Zgodnie z obietnicą dodaję fotki.
A tutaj moja autorska nakładka na zwijadło zdecydowanie ułatwiająca zdejmowanie ciasno zwiniętego węża bez potrzeby kładzenia zwijadła na ziemi.

A tutaj moja autorska nakładka na zwijadło zdecydowanie ułatwiająca zdejmowanie ciasno zwiniętego węża bez potrzeby kładzenia zwijadła na ziemi.
						- 

strazak102

- OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
A nie myśleliście może o tym, aby zrobić jakiś uchwyt i zaczepiać do samochodu zwijadło, np na drabinkę. Wtedy można by wrzucić zwijadło na dach i po akcji szybko ładnie zwinąć węże.

"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"
"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Gdzieś w sieci widziałem taki patent o którym piszesz. Właśnie zwijadło montowane na drobinkę samochodu. Tylko czy po akcji gaśniczej zwijacie węże w ładny podwójny krąg żeby zaraz po powrocie do bazy znowu je rozwijać i suszyć? My węże po akcji zwijamy alarmowo. Dopiero po wysuszeniu robimy ładne kręgi więc takie zwijadło przynajmniej u mnie nie miało by za dużo roboty.

- 

Intercooler

- OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie
Również posiadamy zwijadło "własnej roboty". Wbrew pozorom nie jest to nic skomplikowanego. Osobiście uważam, że ceny zwijadeł takich jak na zdjęciu które podesłał Kolega damian_osp są absurdalne. Niestety nie mam na chwilę obecną zdjęcia jak ono wygląda dokładnie, jednak mam zdjęcie jak jest używane w praktyce : 

Tu troche wykadrowane przybliżenie :

Jest ono przystosowane do umocowania go w zderzaku, do którego jest przykręcony odpowiedni element umożliwiający wsunięcie zwijadła. Stosunkowo niewielkie rozmiary pozwalają na przewożenie w aucie. Jak widać na zdjęciach, doskonale radzi sobie nawet z W-110. Jeżeli będą chętni mogę wykonać dziś/jutro dokładniejsze zdjęcia z bliska.
A tu jeszcze zdjęcie które znalazłem na dysku, również samoróbka jakiejś jednostki.

Tu troche wykadrowane przybliżenie :

Jest ono przystosowane do umocowania go w zderzaku, do którego jest przykręcony odpowiedni element umożliwiający wsunięcie zwijadła. Stosunkowo niewielkie rozmiary pozwalają na przewożenie w aucie. Jak widać na zdjęciach, doskonale radzi sobie nawet z W-110. Jeżeli będą chętni mogę wykonać dziś/jutro dokładniejsze zdjęcia z bliska.
A tu jeszcze zdjęcie które znalazłem na dysku, również samoróbka jakiejś jednostki.

- 

strazak102

- OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie
Ale czasami jest tak, że akcja jest krótka i odcinki nie zdążą przesiąknąć, albo akurat używane były nowe

"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"
- 
				bogdanskarbnik

- OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
tu masz fotki takiego zwijadła na drabinkęstrazak102 pisze:A nie myśleliście może o tym, aby zrobić jakiś uchwyt i zaczepiać do samochodu zwijadło, np na drabinkę. Wtedy można by wrzucić zwijadło na dach i po akcji szybko ładnie zwinąć węże.
http://www.szybicki.com.pl/barth/miniwickler.html