legitymacje
-
Topic author - Posty: 27
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): skalbmierz.świętokezyskie
- Status: Offline
legitymacje
Witam,
mam pytanie na ile mam podbić legitymacje członkowską i co ile się takową podbija.
mam pytanie na ile mam podbić legitymacje członkowską i co ile się takową podbija.
-
- OSP (gm., woj.): OSP BANIE - woj.Zachodniopomorskie
Re: legitymacje
Dobre pytanie. U nas również się zastanawialiśmy na ile podbić ale padło na 1 rok. Chociaż nasza stara gwardia nie ma podbijanych legitymacji od 10 albo nawet więcej lat ale jeśli im to nie przeszkadza to nie ma problemu...
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
Wg mnie powinna byc stemplowana co roku przy opłacaniu składki członkowskiej (tak jak mówi Statut -o składce).
Ale to tylko moje zdanie i prosze o słowa krytyki jeśli sie myle.
Ale to tylko moje zdanie i prosze o słowa krytyki jeśli sie myle.
-
- OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
- Kontakt:
Uważam tak jak kolega wyżej że przy płaceniu składki członkowskiej czyli co rok.
Z reszto np. szkołach jest tak że na początku roku szkolnego uczniowie podbijają.
Z reszto np. szkołach jest tak że na początku roku szkolnego uczniowie podbijają.
-
Okej zgadzam się w zupełności z tym, że legitymacja powinna być podbita na kolejny rok w momencie zapłacenia składki za cały rok z góry. Ale w ilu jednostkach wprowadzona jest roczna składka? Czy nie jest tak, że w większości składka jest ustalona miesięcznie?I druhowie opłacają z reguły miesięcznie? U mnie nieliczne osoby płacą za cały rok z góry. Przyznam też, że Ci co w ogóle płacą, to młode osoby, które uczą się, studiują albo póki co dorywczo pracują i nie chcą, ale prędzej nie stać ich na zapłacenie za cały rok z góry. I co wtedy z podbiciem legitymacji? W legitymacji jest również miejsce na odnotowanie wpłaty za cały rok.
Jeżeli płacicie miesięczną składkę to ile wynosi roczna? Z tego co wiem to w większości OSP składki są skromne. Druga sprawa czy w statucie macie zapisane składki roczne czy miesięczne. A co jeżeli strażak ma ważne badania lekarskie a nie opłacił składki za dany miesiąc. Trochę dziwne zwyczaje panują w Waszej OSP.
-
- Kontakt:
Nieważne czy jest miesięcznie składka czy za cały rok, ale w pierwszym miesiącu jak przychodzi i płaci to się podbija jedno nic do drugiego nie ma.
A jeżeli można spytać to ile u was wynosi składka członkowska bo z tego co czytam to chyba naprawdę dużo.
A jeżeli można spytać to ile u was wynosi składka członkowska bo z tego co czytam to chyba naprawdę dużo.
w woj. opolskim składki roczne dla członków czynnych od 15 do 50 zł. dla MDP bywa różne w jednostkach są i takie gdzie nic nie płacą a są i takie że płaca 10 zł na rok.
-
W statucie nie mamy napisane, czy składki są opłacane rocznie, czy miesięcznie. Widnieje po prostu zapis o składkach i o obowiązku ich opłacania przez członków zwyczajnych. Rok temu na zebraniu walnym uchwaliliśmy miesięczną składkę w dosyć sporej wysokości, bo aż 5zł (pięć polskich złotych miesięcznie). Moja propozycja wówczas spotkała się z wielkim oburzeniem wśród strażaków, bo jak to może być że przez 20, czy więcej lat nie było składek, a nagle mają być! Nie znam dokładnych danych ale ostatni rok zamknęliśmy z wynikiem jakoś 50% - chodzi o to, że około połowy strażaków wpłaciło większość z tej magicznej kwoty lub całą, a druga połowa nie wpłaciła ani złotówki. Osoby, które wpłaciły to w większości młodzi strażacy, tak jak pisałem wcześniej, stąd problem z zapłatą za cały rok z góry. Jestem młodym prezesem mojej jednostki i niech mi teraz powiedzą bardziej doświadczeni strażacy funkcyjni w jaki sposób rozwiązać problem tych niepłacących? Mam wyrzucić z jednostki prawie połowę strażaków? Jak u was rozwiązujecie ten problem? Rozmawiałem nawet z komendantem powiatowym i powiedział, że to śliska sprawa ale nie można tak po prostu skreślić połowę listy. Czekam na wasze odpowiedzi.
U nas składka jest symboliczna bo 10 zł na rok być może dlatego wszyscy płacą i niema takiego problemu, żeby kogoś usuwać. Ale i też mamy przychody z wynajęcia sali , dlatego skladka jest taka mała.
Warto wytłumaczyć że to dla ich dobra. Strażak biorący udział w akcjach musi być członkiem OSP, posiadać przeszkolenie, posiadać badania lekarskie, być ubezpieczonym i mieć opłaconą składkę członkowską. Ciekawi mnie jak panujecie nad wyjazdami aby w sekcji byli właściwi strażacy. Jeżeli w czasie akcji coś się stanie to ubezpieczyciel domaga się przedstawienia dokumentacji. Lepiej wytłumaczyć że płacąc za rok są zabezpieczeni i płacący oraz dowodzący. Druga sprawa to dokumentacja OSP. Przekazujecie dokumentację do Oddziału Zarządu Miejskiego OSP i jako stowarzyszenie do starostwa oraz rozliczacie się z US. Jednym z dokumentów jest sprawozdanie finansowe gdzie podaje się kwotę wpłaconą za składki oraz planowaną kwotę ze składek na kolejny rok. Jest również wykaz członków i jak to wszystko razem pasuje. Jeżeli część członków nie opłaca składek to jeżeli się nie mylę w statucie jest zapis o ich wykreśleniu. Jeżeli będziecie mieli kontrolę z US czego nie życzę to będzie pytanie co Zarząd zrobił w tym kierunku. Jako Zarząd odpowiadacie za prawidłowe funkcjonowanie jednostki. Spotkajcie się i poczytajcie wszystkie przepisy a następnie wytłumaczyć wszystkim że taka jest konieczność. A może lepiej zmniejszyć kwotę składki i mieć większą ilość strażaków.
-
Ciekawi mnie, gdzie widnieje zapis, że strażak będący w podziale bojowym musi mieć opłaconą składkę? U nas w statucie nic takiego nie widnieje? Czy w kolegi widnieje? Nie rozumiem również schodzenia z tematu składki na strażaków z podziału bojowego. U nas koszt badań lekarskich oraz ubezpieczenia pokrywa Urząd Gminy. Nie idzie to z naszych wewnętrznych pieniędzy. Jest lista osób, która spełnia warunki wyjazdu i z tym nie mamy problemów. Teraz wracając do składek i rozliczenia się z nich to wiemy o tym. Trzeba się rozliczyć z US i mam pytanie czy na prawdę mogą być problemy z tego powodu, że na liście członków mam powiedzmy 50 strażaków i kwota powinna wynieść 3000zł, a mam wpisaną kwotę o połowę niższą? W jaki sposób rozwiązać ten problem? Jeśli chodzi o zapis o skreślaniu członków za zaleganie z opłacaniem składek, to każdy o tym wie i ja również, ale czy to jest właściwe rozwiązanie? Nie wydaje mi się... Młodych, którzy chcieli wiele zdziałać ale już się wypalili, to nie będzie problemu wykreślić ale co zrobić ze strażakami którzy w straży są od wielu wielu lat?kronikarz pisze:...Strażak biorący udział w akcjach musi być członkiem OSP, posiadać przeszkolenie, posiadać badania lekarskie, być ubezpieczonym i mieć opłaconą składkę członkowską.
-
- Kontakt:
Na początek odpowiem na pytanie co zrobić ze strażakami którzy są w straży od wielu wielu lat, otóż u nas ten problem rozwiązaliśmy w taki sposób my nikogo nie wyrzucamy nawet jak nie płaci składek, nie przychodzi na zebrania nawet nie pamięta że jest w straży odpowiednią uchwałą zarządu stają się strażakami honorowymi a tym samym nie płacą składek członkowskich. Bo podjęliśmy uchwałę że honorowi składek płacić nie powinni.
Kolejne pytanie jak rozwiązać sprawę z Urzędem Skarbowym otóż jak piszesz macie powiedzmy 50 członków powinniście zebrać 3000 zł (po 60 zł od każdego) ale zebraliście 1500zł więc piszecie że składka członkowska wynosiła nie 60 zł a 30 zł.
Ale najlepszym rozwiązaniem będzie obniżenie składki. U mnie w tym roku została podniesiona po 15 latach z 5zł na 10zł.
Z tego co widziałem na waszej stronie to także wynajmujecie salę czyli są dochody, macie dużą liczbę wyjazdów (2011 - 50 wyjazdów) więc pieniądze są, sprzęt także niczego sobie, macie sponsorów. Więc nie rozumiem po co takie duże składki.
Ale jak wyżej napisałem macie dużą liczbę wyjazdów więc ekwiwalent za wyjazd do akcji dla członka jest więc z tego odliczyć te 60 zł, ale domyślam się że pewnie ci co nie płacą składki to i nie jeżdżą do akcji.
Więc jedynym rozwiązaniem jest albo tak jak pisałem na początku przerzucenie ich na członków honorowych albo zmniejszenie składki.
Kolejne pytanie jak rozwiązać sprawę z Urzędem Skarbowym otóż jak piszesz macie powiedzmy 50 członków powinniście zebrać 3000 zł (po 60 zł od każdego) ale zebraliście 1500zł więc piszecie że składka członkowska wynosiła nie 60 zł a 30 zł.
Ale najlepszym rozwiązaniem będzie obniżenie składki. U mnie w tym roku została podniesiona po 15 latach z 5zł na 10zł.
Z tego co widziałem na waszej stronie to także wynajmujecie salę czyli są dochody, macie dużą liczbę wyjazdów (2011 - 50 wyjazdów) więc pieniądze są, sprzęt także niczego sobie, macie sponsorów. Więc nie rozumiem po co takie duże składki.
Ale jak wyżej napisałem macie dużą liczbę wyjazdów więc ekwiwalent za wyjazd do akcji dla członka jest więc z tego odliczyć te 60 zł, ale domyślam się że pewnie ci co nie płacą składki to i nie jeżdżą do akcji.
Więc jedynym rozwiązaniem jest albo tak jak pisałem na początku przerzucenie ich na członków honorowych albo zmniejszenie składki.
-
- OSP (gm., woj.): Biadki GM kROTOSZYN WOJ WIELKOPOLSKIE
U mnie po ostatnim zebraniu (po części oficjalnej
)pewien starszy druh juz lekko na fali
zapyał mi sie a po co zbieramy te składki odpowiedziałem mu krótko - po to żebyś dzisiaj mógł zjeść tą kiełbase i wypić kielicha. Bo tak naprawde to 15zł na rok starcza na zrobienie poczęstunku na zebranie spraozdawcze.
Pozdrawiam

"Chociażbym chodził ciemną doliną,
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Tyle tylko, że bycie członkiem honorowym to swego rodzaju wyróżnienie więc przed taką decyzją należy się zastanowić czy osoby te na to zasługują!!dh.michal pisze:Więc jedynym rozwiązaniem jest albo tak jak pisałem na początku przerzucenie ich na członków honorowych albo zmniejszenie składki.