- wypadek drogowy - jechać posprzątać droge bo PSP się nie chce
- jechać 15 km by ..... odsunąć konar drzewa
- w środku nocy zgasić i pilnować by nie zapalił się ponownie ..... śmietnik - mimo iż w tej miejscowości była OSP z beczkowozem i tak dalej i tak dalej.....)
Papierkowej roboty od groma, wiecznie gonienie od urzędu do urzędu. Od sponsora do sponsora. Poszukiwanie środków, wieczne szkolenia - a ile przez to nieprzyjemności było ?
Przez moją pasję jaką była straż rozbiłem małżeństwo - za dużo poświęciłem się jednostce i zaniedbałem rodzinę.
Kolejną moją przygodą jest już inna jednostka ( inne województwo, mieszkam z 2 żoną)
Tam życie strażackie płynie inaczej. Na wyposażeniu jest tylko Gazela. Wyjazdów może z 20 na rok. Zawsze jest ład i porządek. Nikt nie zazdrości i nie pożąda. Nikt nie chce panowa nad resztą. Zebrania wyglądają normalnie - sprawozdawcze. Nie ma kłutni.
Teraz dopiero widze różnice w działaniu tych jednostek. Dlatego pytam czy warto ??????
- Nieustanna walka o lepszy sprzęt który i tak jest bezużyteczny ( przez tyle lat na szczęście nie był na poważnie wykorzystany więc po jaką cholerę wymienia się go na nowy ?? )
- Po co jednostce 5 aut - w tym starają się wymienić na nowe.... jak można by było z tej jednostki zrobić nawet 3 dobrze funkcjonujące jednostki!!
- Walka o odznaczenia - przy każdej nadażającej się imprezie każdy się pyta kiedy dostanie medal ? Wysługe itp. Chodzą obwieszeni jak choinki
- Walka o szkolenia. Każdy chce być wyszkolony z wszystkiego by czuć się lepszym strażakiem. Nie rozumie że 30 innych osób też na to czeka
- Ilość wyjazdów - nieoficjalny ranking - kto będzie miał więcej. Dochodziło nawet do szarpanin kto ma jechać na akcje ( 10 osób przybiegło do remizy a do MZ miało jechać 4 osoby)
- walka o władzę. Każdy chciał być najważniejszy i zarządzać, a przy tym migać się od roboty
- nieustanne kłutnnie na zebraniach
- ubiór - jednosta ma swoje t-shirty, bluzy, kurtki, długopisy , zeszyty itp. Wszędzie chcą szpanować.
- I co najgorsze : myślenie mocarzy. My jesteśmy najlepsi, nam dajcie pieniądze, nowy sprzęt nowe auta, weźcie tamtym dajcie nam.
Jak myślicie czy niektóre jednostki czasami nie przesadzają ???