Certyfikat CNBOP dla samochodów używanych (sprowadzonych)

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
lukasz_lad_007
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Żukowo, POMORSKIE
Status: Offline

Certyfikat CNBOP dla samochodów używanych (sprowadzonych)

Post autor: lukasz_lad_007 »

Witam,

Zastanawiamy się nad zakupem samochodu używanego dla naszej OSP (na nowy samochód nie dostaliśmy dofinansowania z ZW ZOSP RP). Nie wiemy jednak czy aktualne przepisy wymagają certyfikatu CNBOP dla takich samochodów. Z tego co znalazłem w internecie to taki certyfikat to koszt 60-100 tys. zł - raczej nie opłaca się w takim wypadku sprowadzać auta z zagranicy. Interesuje mnie aspekt prawny, bo zdaje sobie sprawę że dopóki nic się nie stanie to certyfikat nie jest potrzebny.

Dzięki i pozdrawiam,
Łukasz

Tomson30
OSP (gm., woj.): OSP Ciasna(Ciasna,Śląskie)

Re: Certyfikat CNBOP dla samochodów używanych (sprowadzonych

Post autor: Tomson30 »

Niedawno też chcieliśmy sprowadzić samochód z zagranicy i interesowałem się właśnie tematem certyfikatów CNBOP.
W internecie znalazłem informacje na ten temat ale nie pamiętam adresu strony, z tego co wiem to Mercedes, Man, DAF, Magirus mają takie certyfikaty i nie potrzeba w Polsce robić żadnych badań w tym kierunku. Pod warunkiem że zabudowy są np: Rosenbauera, Ziegler itp.

miro61
OSP (gm., woj.): Skrzyszów(Godów,śląskie)

Post autor: miro61 »

Z wiadomości jakie posiadam wynika że jeżeli pojazd był używany w straży pożarnej to certyfikat go nie dotyczył, nie wiem jak jest teraz.
Natomiast każdy nowy pojazd musi posiadać świadectwo dopuszczenia.
Ostatnio zmieniony pt 01 mar 2013, 16:03 przez miro61, łącznie zmieniany 1 raz.

Topic author
lukasz_lad_007
OSP (gm., woj.): Żukowo, POMORSKIE

Post autor: lukasz_lad_007 »

Dzięki za informację... Samochód który chcemy kupić był używany w straży w UE i posiada zabudowę producenta więc chyba wszystko powinno być ok.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat