Problem co z tym członkiem zrobic???

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Bigus998
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Bolęcin , małopolskie
Status: Offline

Problem co z tym członkiem zrobic???

Post autor: Bigus998 »

Witam. Jestem tutaj nowy i mam mały problem i chciałbym was prosic o pomoc w tym temacie. Od razu mowie ze sprawa jest na czasie ponieważ. dzisiaj mielismy wyjazd do traw no i przyleciał taki jeden druh pijany. Ja jako dowodca zobaczyłem ze jest pijany mowie mu ze nigdzie nie jedziesz i nawet sie nie przebieraj bo i tak nie pojedziesz .No i ja sie pytam czy juz wszyscy sa w samochodzie patrze a on siedzi przebrany juz i mu mowie ze nigdzie nie jedziesz bo pijany jestes a on nie prawda cos tam cos tam i sie upiera przy swojim. No to ja mu wysiadaj z tego samochodu bo nie pojedziemy a on no i h*j to nie pojedziemy oczywiscie ja do niego na spokojnie wszystko i mowie mu jeszcze raz wysiadaj z tego samochodu a on ze jedzie i nic go to nie interesuje i zaczął sie stawiac . Moja cierpliwość sie juz skonczyła wy*ebałem go z tego samochodu i pojechalismy bez niego I moje pytanie jest takie co mozemy zrobic z nim czy go mozemy wykluczuc z OSP czy nie za takie cos prawnie ? To był oczywiscie jego drugi taki wybryk w ciagu 6 miesiecy. Ja dopiero niedawno skończyłem kurs na dowódców i chce ten temat poruszyć .Jesteśmy własnie na zakupie alkomatu i ma byc on pod koniec miesiaca.

1986lukasz
OSP (gm., woj.): województwo Śląskie

Re: Problem co z tym członkiem zrobic???

Post autor: 1986lukasz »

Dlaczego od razu wyrzucać? Naczelnik może dać naganę czy też inną kare (jako jedyny z zarządu) i niech go ukarze, jeśli nie będzie poprawy to wtedy można podjąć dalsze kroki.

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

zgadzam się z 1986lukasz nie od razu wyżucać ,naczelnik niech d naganę ,dać mu ostrzeżenie trzy wybryki takie jeszcze i zostajesz zawieszony a jesli poprawy niebędzie skreślony ,to jet poważny problem pogadać wytłumaczyć wg statutu pózniej możn takiego goscia skreslic za nestosowanie i naruszanie dyscypliny itp jak się niepoprawi, u nas jest nagana i zawieszenie na rok oczywiscie pozwalamy się udzielać,zawody i inne zadania ale widzimy ze np to nie pomogło też no to trudno

bear_o
OSP (gm., woj.): Zimna Woda (jasło, podkarpackie)

Post autor: bear_o »

miałem podobny problem
a z racji tego że jestem prezesem a przy okazji kierowcą a przy okazji też policjantem pracuje jako technik i jestem uczulony na tego typu wybryki bo byłem na kilku zdarzeniach gdzie właśnie ochotnik miał wypadek podczas akcji będąc pod wpływem. gościa usunąłem z wozu były tak 2 razy i powiedziałem na zebraniu zwracając się właśnie do tego gościa że nie będziemy tolerować takich zachowań. od tamtej pory mam u siebie w jednostce spokój z takimi orłami. z nagany sobie nic nie zrobi skoro się tak sadzi zrób tak jak ja taka uwaga na forum jest bardziej dotkliwa.

Topic author
Bigus998

Dziękuje wam za pomoc . Dzisiaj włąsnie mamy zebranie na jego temat i maja przyjsc wszyscy członkowie osp jak i zarząd osp Nagane napewno dostanie tak jak tam kolega pisał wczesniej ze 3 nagany i wyjazd z OSP i oczywiscie poruszymy to na forum i zobaczymy co bedzie z tego wiec jeszcze raz Dziekuje za pomoc

fire45

Post autor: fire45 »

Po zebraniu napisz jak wyglądało spotkanie, jak się tłumaczył, co mówili inni.
No i oczywiście jakie podjęliście w tej sprawie kroki.

Topic author
Bigus998

Zebranie odbyło sie . Przyszła czesc członków OSP no i stawił sie oczywiscie cały zarzad. Druh o ktorego chodziło oczywiscie niestawił sie na zebranie (czyli inaczej mowiac olał sprawe a został poinformowany i przez telefon powiedział ze bedzie)Oczywiscie ja sprawę przedstawiłem o co chodzi opisałem wszystko, inni druhowie co byli w tedy na akcji tez potwierdzili co ja mowiłem. Głos zabrał naczelnik mowiac ze wnioskuje o nagane i o zawieszenie druha na dwa miesiace.potem padła druga propozycja zeby dac mu nagane tylko a trzecia propozycja była zeby tylko pouczenie ale ta trzecia to wogule nie grała roli. Potem kazdy sie wypowiadał co z tym zrobic i co o tym mysli i w koncu doszlismy do wniosku takiego ze dostanie on nagane no i musi byc on poinformowany o tym pisemnie czyli list a w liscie napiszemy ze mamy nadzieje ze był to ostatni taki wybryk jego i nastepny taki wybryk jak zrobi to zostanie wyrzucony z OSP czyli jednym słowem nie bedziemy takich wybryków tolerowac.aha no i oczywiscie sprawa zostanie przedstawiona na zebraniu sprawozdawczym

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

I tak trzymać kolego. Dyscyplina oraz dobre imię OSP to ważna sprawa. Koniecznie powiadomcie go listem poleconym.

asior
OSP (gm., woj.): jaworzno woj.śląskie

Post autor: asior »

O całym incydencie powinieneś natychmiast powiadomić naczelnika! Naczelnik może na niego nałożyć kare a jak to nie pomoże to takiego członka możecie usunąć z Waszych szeregów-patrz statut:dbanie o dobre imię .....

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

asior pisze:O całym incydencie powinieneś natychmiast powiadomić naczelnika! Naczelnik może na niego nałożyć kare a jak to nie pomoże to takiego członka możecie usunąć z Waszych szeregów-patrz statut:dbanie o dobre imię .....
Znów odgrzany kotlet - niedługo będzie rocznica.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat