Jak zdobyć samochód pożarniczy z PSP
-
Topic author - Posty: 4
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Jak zdobyć samochód pożarniczy z PSP
Witam wszytkich pytanie jak w temacie. a mianowicie chciałbym się dowiedzieć jak można zdobyć samochód z PSP , do jednostki OSP. Np jak PSP wymienia wozy na nowe a stare oddaje. Czy można w internecie gdzieś zobaczyć która psp oddaje jaki wóz?? Czy trzeba składać gdzies wnioski i cierpliwie czekać??
-
- OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
- Kontakt:
Re: Jak zdobyć samochód pożarniczy z PSP
Jeżeli PSP z twojego terenu ma na oddaniu samochód to najlepiej jedź do komendanta twojego PSP i porozmawiaj, bo jeżeli PSP z innego terenu (powiatu) to oddadzą raczej dla OSP ze swojego powiatu więc raczej nie ma szans.
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
ja się dołączę. U nas w PSP wymieniają samochody i na wydaniu jest Lublin. Z racji, że mamy żuczka to się zgłosiliśmy, że bylibyśmy na niego chętni. Po bardzo dobrej organizacji zawodów powiatowych, jako mała jednostka byliśmy bardzo wychwalani w PSP, radzie powiatu etc., i sami dostaliśmy taką propozycję. Lecz jak ostatnio byliśmy się pytać co z tą sprawą komendanta gminnego, który jednocześnie pracuje w PSP powiedział, że chcą za to auto pieniądze i miał się dowiedzieć co, jak i przede wszystkim ile.
Czy jest możliwość dostania tego auta za darmo, czy jeśli powiedzą że chcą tyle i tyle, to za tyle dopiero go oddadzą?
Czy jest możliwość dostania tego auta za darmo, czy jeśli powiedzą że chcą tyle i tyle, to za tyle dopiero go oddadzą?
-
- OSP (gm., woj.): warmińsko-mazurskie
PSP nie może zarabiać! nie mogą sprzedać samochodu. MUSZĄ wam go oddać nieodpłatnie i nie mają prawa żądać pieniędzy.
-
Jeżeli ktoś chce za to auto pieniądze to tylko i wyłącznie Powiat . Czyli powiat chce na tym zarobić.
-
Dzięki panowie na taką odpowiedź miałem nadzieję! a jest jakieś prawo mówiące o tym, że nie mogą wziąć od nas pieniędzy za to auto? w razie czego, żebym miał jakieś potwierdzenie tego, gdy pojedziemy jeszcze raz w tej sprawie 

-
- OSP (gm., woj.): OSP Wyszonki Kościelne (gm. Klukowo woj. podlaskie)
Kiedyś na forum widziałem przepis który mowi o tym ze PSP musi przekazać nieodplatnie samochod do OSP, chyba ze jest wlasnością starostwa lub innej instytucji i jest tylko uzytkowany przez dana JRG.
Zapraszam na http://ospwyszonkikoscielne.blog.onet.pl/ 

-
- OSP (gm., woj.): warmińsko-mazurskie
Mówi o tym zarządzenie nr 8 KG PSP z dnia 10 kwietnia 2008 r. w sprawie gospodarki transportowej w jednostkach organizacyjnych PSP (zbędne pojazdy nieodpłatnie przekazuje się do OSP). Poza tym gdzieś jest zapis, że PSP nie może prowadzić działalności zarobkowej. Jak już coś sprzedadzą to muszą oddać pieniądze do starostwa.
-
jeszcze raz dzięki panowie. Jutro znów jedziemy porozmawiać w tej sprawie i mam teraz konkretne argumenty. Komendant gminny jest z jednostki gminnej za którą nie przepadamy więc różnie może mówić. Na szczęście w radzie powiatu mamy kilka osób, które dobrze o nas mówią 
Takie jeszcze pytanko nt. samochów. W tej jednostce gminnej będzie do wydania Star 244 (na 100 lecie dostają nowe auto), który (jak orzekł wójt także będący druhem jednostki) będzie złomowany, bo nikt nie będzie go utrzymywał oraz rzekomo jest w stanie nie nadającym się do eksploatacji. Szczerze mówiąc sam widziałem kilkukrotnie jak wyjeżdżał do pożarów. Tylko gmina ma prawo decyzji w takich sprawach?

Takie jeszcze pytanko nt. samochów. W tej jednostce gminnej będzie do wydania Star 244 (na 100 lecie dostają nowe auto), który (jak orzekł wójt także będący druhem jednostki) będzie złomowany, bo nikt nie będzie go utrzymywał oraz rzekomo jest w stanie nie nadającym się do eksploatacji. Szczerze mówiąc sam widziałem kilkukrotnie jak wyjeżdżał do pożarów. Tylko gmina ma prawo decyzji w takich sprawach?
Psp odda za darmo
Za darmo to wiecie co teraz jest ... Pozyskalismy dwa auta z Psp zgadza się w dokumentacjii jest że przekazano. Ale gmina wpłaca pieniążki na konto strazy jako dotacje do zakupu nowego auta przez Psp. Wiem to dokładnie . Są to umówione kwoty Tzn której gminie bardziej zależy ta
da więcej -Poza tym Psp musi mieć pozwolenie z komendy wojewódz.. A z tym bywa różnie . Są to informacje na 100% sprawdzone w moim powiecie . Ale z tego co wiem u sąsiadów też są takie praktyki . Więc niech ktoś zapomni że dostanie coś za darmo ,

da więcej -Poza tym Psp musi mieć pozwolenie z komendy wojewódz.. A z tym bywa różnie . Są to informacje na 100% sprawdzone w moim powiecie . Ale z tego co wiem u sąsiadów też są takie praktyki . Więc niech ktoś zapomni że dostanie coś za darmo ,
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
-
- OSP (gm., woj.): przyborów jelesnia sloskie
ja slyszalem ze wtym roku w jednostkach psp na terenie wojedztwa sloskiego majo byc wycofywane jelcze 422 jednostka z ktorej pochodze ma duzo wyjazdow iduzo sprzetu ale nie mamy samochodu tupowo gasniczego bo posiadamy lublina 3 i zuka chcielisbysmy starac sie o jelcza z naszej psp zywiec ale ni wiem jak za to sie zabrac prosze o pomoc z góry dziekuje i pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol
znajomości...jak można zdobyć samochód z PSP
-
- OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Na dobre chęci - "Nasze OSP działa prężnie, mamy ludzi, brakuje samochodu" raczej nic nie załatwicie. Takich chętnych jest mnóstwo.
Wyobraźcie sobie sytuację że mają na wydanie fajnego Jelcza 010 i upublicznią taką wiadomość. Zakładam że co trzecia OSP się zgłosi. Jedni bo nie mają nic, a drudzy bo mają, ale chcą mieć nowsze. Bardzo trudna sprawa.
Mojej OSP udało się bez jakiś zakulisowych działań załatwić podwozie 266, które skarosowaliśmy (wiecie, jarałem się tym na forum z milion razy
). Podwozie dostaliśmy z Komendy Głównej PSP. Do KG podwozia przekazywał BOR, który czyścił magazyny w Lesznowoli - koło Piaseczna. Tak było łatwiej, bo z podwoziem musieliśmy się dalej bujać już sami. Na gotowe samochody - używki są dziesiątki, jak nie setki chętnych OSP. I sami pomyślcie jak tu się przebić żeby to właśnie wam je dali....
Wyobraźcie sobie sytuację że mają na wydanie fajnego Jelcza 010 i upublicznią taką wiadomość. Zakładam że co trzecia OSP się zgłosi. Jedni bo nie mają nic, a drudzy bo mają, ale chcą mieć nowsze. Bardzo trudna sprawa.
Mojej OSP udało się bez jakiś zakulisowych działań załatwić podwozie 266, które skarosowaliśmy (wiecie, jarałem się tym na forum z milion razy

No właśnie łatwo nie jest, sam badałem temat pod GBA Atego którego KM w niedługim czasie będzie się pozbywać kosztem czegoś nowego ale cóż. My zaczynamy snuć marzenia o nowych furach... Po przekazaniu nowej fajnej remizy i po rozmowach z "wysokimi" np. z ZOSP ale i nie tylko myślę, że za ?jakiś? czas coś ugramy, są już nawet pewne oferty
Więc temat fury z PSP sobie odpuściliśmy tak dla zdrowotności
naszej nie samochodu
Ale jeżeli ktoś ma na tyle nerwów, myślę, że warto powalczyć.
Brawo!

Fakt i w sumie jest czym, furkę odpicowaliście na prawdę super. W dodatku w jakich warunkachMojej OSP udało się bez jakiś zakulisowych działań załatwić podwozie 266, które skarosowaliśmy (wiecie, jarałem się tym na forum z milion razy)

Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
- OSP (gm., woj.): przyborów jelesnia sloskie
Bedziemy Próbowac z komedandem powiatowym psp juz rozmawalasmy jest za tym by autom trafilo do naszej jednostki ale trzeba za niego zaplacic 130 tys zlotych wiec bedziemy rozmawic z gminą dziekuje za pomoc i pozdrawiam