Dofininansowania 2012 podkarpacie

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
ochotniczek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): lesko,podkarpackie
Status: Offline

Dofininansowania 2012 podkarpacie

Post autor: ochotniczek »

W temacie jw. z tego co slyszalem Zarzad Wojewodzki w podkarpackim dofinansuje w tym roku tylko lekkie samochody

Gdzie tu sens i logika

Przeciez nie istnieje nic takiego jak pojecie samochodu lekkiego w tzw. procedurach alarmowania w psk/msk

ja rozumiem powodzie itp i chec pozbycia sie zukow ale mozna to zalatwic poprzez pozyskanei np z policji t4
po co jednostkom co maja po 5 wyjazdow nowe auto

Czy tylko "dupowozy:" bedziemy kupwoac ??

Bezsensowne dzialanie
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: Dofininansowania 2012 podkarpacie

Post autor: seligow »

Kolego, spokojnie.
Lekkie samochody z zabudową kontenerową, to świetna sprawa dla mniejszych i średnich OSP. Dlaczego? Podaje kilka powodów:
1. Cena GBA ok. 600tys. zł cena lekkiego ok 150tys. zł (1GBA=4lekkie).
2. Na lekki wystarczy prawo jazdy kat. B które ma wiele osób.
3. Koszty utrzymania nieporównywalnie mniejsze (duży plus dla gminy).
4. Małe zbiorniki 200,300l z wysokim ciśnieniem, którymi często można więcej zdziałać niż 2500l na starze...
5. Zwrotność i szybkość których w GBA brakuje.

Mówiąc lekkie myślisz pewnie o t4 przemalowanych na czerwono, ale lekki to także świetnie spisujące się w akcji maszyny. Według mnie ZW ma racje. Zamiast uszczęśliwiać jednego można doposażyć 4 a może nawet 5 jednostek za te same pieniądze.
Starszy sikawkowy

Topic author
ochotniczek

1. Cena GBA ok. 600tys. zł cena lekkiego ok 150tys. zł (1GBA=4lekkie).
po co na sile uszcesliwiac osp ktore ma max 10 wyjazdów w roku skoro chyba bardziej sie przyda jednostkom np z ksrg ktore jezdza duzo i czesto bardzo wyeksploatowanym sprzetem skoro 20 lekkich brzmi medialnie /wyborcvzo lepiej niz 4gba /gcba

2. Na lekki wystarczy prawo jazdy kat. B które ma wiele osób. I PO BADANIACH ODPOWIEDNIO DROGICH WKLADKA OD WOJTA A NIE KAZDY JA MA
3. Koszty utrzymania nieporównywalnie mniejsze (duży plus dla gminy).
TU SIE JEDYNIE ZGODZE CHOC NIE DO KONCA
4. Małe zbiorniki 200,300l z wysokim ciśnieniem, którymi często można więcej zdziałać niż 2500l na starze...
200-300 L MAJA NP IVECO GLBA Z BOCVARU ALE TO JZU NIE JEST NA b TYLKO JAKO CIEZAROWKA
FORDY/DUCATO MAJA 100L ZBIORNIK
5. Zwrotność i szybkość których w GBA brakuje.
TAK SAMO JAK W 3 ODNIOSLBNYM SIE ZE MIMO ZE ZWROOTNE MALE Z WYSOKIM( PSEUDO) CISNIENIEM TO NA PEWNO PRZY POZARZE STODOLY NIE ZDZIALAJA TYLE CO CHOC NAJMNIEJSZY GBA LUB GCBA

zGODZILBYM SIE ZE ZRZAD MA RACJE GDYBY DOFINANSOWAL CHOC TE POZOSTALE ( gba i gcba) W TEJ SAMEJ WYSOKOSCI CO LEKKIE CZYLI ZDAJE SIE 50 TYS
i wtedy by byl wilk syty i owca cala
Awatar użytkownika

seligow
Kontakt:

Dobra, to może inaczej:
Na siłę nie ma co uszczęśliwiać, ale nie dziw się jednostkom, które mają 10 wyjazdów na rok, skoro mają żuka (jak to mówią: z gówna bata nie ukręcisz... Z nowym autem mogą mieć 50-60 wyjazdów. Nie zamykajmy drogi rozwoju mniejszym OSP. Co do medialności masz 100% racji. W kampanii będzie "zakupiono 20 nowych wozów strażackich za kwotę..."
Wkładka od wójta? A na GBA jej nie potrzeba? Bo z tego co wiem (a wiem :twisted: ) to na każdy uprzywilejowany jest takowa potrzebna (na żuka również).
Co do małych zbiorników to uwierz mi 100l na zbicie płomienia wystarcza. Do stodoły faktycznie trochę mało, ale nie tylko stodoły się palą. Pomyśl o ratownictwie technicznym. Takie autko z czasem może stać się świetnym Rt.

Osobiście jestem zwolennikiem zakupu tych "lekkich" sprzętów dla małych i średnich OSP. Widziałem "toto" w akcji i jestem pod dużym wrażeniem, choć na początku byłem bardzo sceptyczny (chyba nawet bardziej niż kolega @ochotniczek).
Starszy sikawkowy

kronikarz

Post autor: kronikarz »

Wszystko zależy od potrzeb. Nasza jednostka miała Tarpana 233 i około 3-7 wyjazdów w roku. Staraliśmy się o nowy samochód i też były takie stwierdzenia że mamy mało wyjazdów. Po otrzymaniu Forda ze zbiornikiem 200 litrów wszystko zaczęło się rozkręcać. W pierwszym roku po otrzymaniu Forda 27 wyjazdów, w drugim roku 35 wyjazdów, w trzecim 78 wyjazdów, w kolejnym 72 wyjazdy i tak się to utrzymuje. Byli przeszkoleniu strażacy ale nie było środka transportu teraz jest i widać efekty. Może właśnie te jednostki co maja po kilka wyjazdów i otrzymają nowy lekki samochód będą bardziej mobilne i będą miały więcej wyjazdów. Dodam że moja jednostka nie jest w systemie i w czasie kiedy my mieliśmy 78 wyjazdów to jednostka systemowa z naszej gminy miała 34 wyjazdy a posiada średnie samochody. Może poczekajmy z oceną co było lepsze.

Topic author
ochotniczek

Wszystko było by OK gdyby związek choć te samą kwotę dał dofinansowania na inne samochody niż lekkie.

Ale oni nie Lekkie i tyle.

druh Marek
Kontakt:

Post autor: druh Marek »

a pytanie z innej baczki, czy można łączyć dofinansowanie z nfośigw z dotacją z zarządu woj?
jak jest dotacja z zarządu oj to jak wygląda zakup - wymagany u nich w biurze czy można w sklepie i wykazać fakture zakupu celem rozliczenia?

z góry dziękuję za odp.
pozdrawiam

druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
Awatar użytkownika

seligow
Kontakt:

ODP 1: Tak, można łączyć, wiele jednostek tak robi (my też tak kiedyś zrobiliśmy)
ODP 2: Za dotację związkową możesz kupować tylko w sklepie związkowym, dlatego ceny w sklepie związkowym są ok 30-40 % wyższe niż w normalnym sklepie (mniej więcej tyle co dotacja). Z jakością też bywa różnie (np. koszarówki z brzezin :? )
Starszy sikawkowy

druh Marek
Kontakt:

Post autor: druh Marek »

dzięki mistrzu za info :)
pozdrawiam

druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat