pytanie odnosnie dotacji

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
preses1985
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

pytanie odnosnie dotacji

Post autor: preses1985 »

witam !!

Mam pytanie moja osp dostała dotacje ze związku na remont i modernizacje remizy i tu w umowie jest coś takiego Z związku z prowadzeniem prac remontowo - budowlanych funkcje kierownika budowy pełnić bedzie .............. posiadający uprawnienia budowlane nr............ i moje pytanie jest takie czy jeżeli sami będzie te prace wykonywac to też musi mi sie jakis budowlaniec podpisac pod tym ??

z góry dziękuje !!

slawek.998

Re: pytanie odnosnie dotacji

Post autor: slawek.998 »

Oczywiście że tak.

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Przerabiamy właśnie rozbudowę. Musi być prowadzona książka budowy i muszą tam być wpisy kierownika budowy - osoby z tzw. uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami.
Poszukajcie w pobliżu kogoś kto ma takie uprawnienia i będzie mógł Wam tę książkę wypełnić za jakąś niewielka, lub jak będziecie mieli szczęście symboliczną, opłatą.

PS: a projekt i pozwolenia macie? my trochę powiększamy garaż, jest też kawałek nowego stropu - projekty i pozwolenia są jak na normalną budowę, prezes chyba ze 2 miesiące załatwiał papiery.

Topic author
preses1985

My chcemy przeprowadzić tylko remont czyli pomalowanie garaży i wyremontowanie zaplecza socjalnego . Nie ma tam żadnych takich rzeczy które wymagały by pozwoleń i projektów . Myslałem że nikt nie musi sie podpisywać jeżeli będziemy przeprowadzać tylko drobny remont bo cięzko będzie kogoś znaleść .....

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Jak przy tym remoncie nie będzie walić lub stawiać ścian nośnych lub stropów to moim zdaniem kierownik nie jest potrzebny. Może jakieś nieporozumienie? Poczytaj sobie o prawie budowlanym http://uprawnieniabudowlane.pl/prawo-budowlane/

Bonk
OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
Kontakt:

Post autor: Bonk »

Dotacja jest na remont i modernizację, przy czym przy remoncie nie musisz mieć tego podpisanego, a przy modernizacji, do której zaliczana jest przebudowa - powinieneś posiadać podpis i pieczęć kogoś z uprawnieniami.
Przynajmniej tak było w przypadku mojej jednostki.
O wszystko pytaj w odpowiednim dla siebie Zarządzie Wojewódzkim :)
Ile dostaliście na ten remont jeśli można wiedzieć ?
Obrazek

Ochotnicza Straż Pożarna Łódź - Sikawa
https://www.facebook.com/Ochotnicza-Str ... 705960626/

Topic author
preses1985

Dostaliśmy 3400. i chcemy przeznaczyć to na remont garażu i zaplecza socjalnego . :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat