OSP a Euro 2012

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
jolkipolki101
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie
Status: Offline

OSP a Euro 2012

Post autor: jolkipolki101 »

Witam serdecznie!
Powiedzcie koledzy - czy w waszych gminach wiadomo coś na temat zaangażowania OSP w przygotowania/organizację Euro 2012? U nas, na podkarpaciu jakiś rok temu komenda powiatowa prosiła o wytypowanie 2 osób z jednostek KSRG. Po co to było - nie wiem, ale na pewno w kontekście planowanej imprezy. Ale od tamtej pory cisza. Ciekaw jestem jak to gdzie indziej wygląda?

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Re: OSP a Euro 2012

Post autor: Fistach »

czytalem w magazynie 998 ze jednostki OSP moga byc wzywane do innych powiatow celem ich zabezpieczenia ze wzgledu na to, ze jednostki PSP z powiatow dookola nazwijmy to "miast EURO2012" (w ktorych beda imprezy) beda ze wzgledu na wieksze zapotrzebowanie ludzi (na 2wypadek katastrofy, ataku terrorystycznego itd) dysponowane do tych miast. I te jednostki trzeba bedzie zastapic jednostkami OSP z KSRG

kazek54

Post autor: kazek54 »

Myślę, że aż tak to nie będzie. Pewnie jakieś jednostki będą dysponowane ale w miejsce euro bardziej, bo po co dysponować do innych powiatów, których PSP wyjechało /inna sprawa że tak też nie zrobią tylko pewnie system 24/24 jak na powodzi i tylko część oddelegowana/ jeśli tam są też jednostko OSP KSRG.

Topic author
jolkipolki101
OSP (gm., woj.): woj. podkarpackie

Post autor: jolkipolki101 »

A może np. będą potrzebowali tylko samych ludzi - np druhów z kwalifikacjami ratowników medycznych? Na zachodzie chyba praktykuje się obecność takich osób w miastach gdzie są mecze. Tak do pomocy i w razie czego.

Bonk
OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
Kontakt:

Post autor: Bonk »

U nas podobno OSP mają mieć służbę w JRG i w ten sposób zabezpieczać miasto podczas nieobecności jednostek PSP.
Obrazek

Ochotnicza Straż Pożarna Łódź - Sikawa
https://www.facebook.com/Ochotnicza-Str ... 705960626/
Awatar użytkownika

krisu
OSP (gm., woj.): Osp rościszewo woj Mazowickie

Post autor: krisu »

Odnawiam Temat

Witam wszystkich , jak sytuacja przedstawia sie teraz , jesli chodzi o euro bierze ktoś udział w zabezpieczaniu . Podobno jakieś informacje poszły w Polskie może coś wiecie więcej . Najbardziej interesuje mnie woj.mazowieckiego informacje na temat np ja jestem z powiatu sierpeckiego czyli droga krajowa nr 10 moze jakieś zabezpieczanie dróg czy cos takiego???

tdk2005
OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tdk2005 »

Powiat: Wejherowski
Województwo: Pomorskie
Gmina: Gniewino
Wieś: Gniewino (Baza pobytowa reprezentacji Hiszpanii)
OSP Gniewino

Na czas Euro w OSP będą stacjonować GBA z OSP, GCBA i SLOp z JRG 1 Wejherowo! Strażacy razem z kolegami z Wejherowa będą pełnić 24 godzinne służby od momentu przyjazdu Hiszpanów do momentu ich wyjazdu z Gniewina.

https://www.facebook.com/ksrg.osp.gniewino
Obrazek
Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

tdk2005 pisze:Na czas Euro w OSP będą stacjonować GBA z OSP, GCBA i SLOp z JRG 1 Wejherowo! Strażacy razem z kolegami z Wejherowa będą pełnić 24 godzinne służby od momentu przyjazdu Hiszpanów do momentu ich wyjazdu z Gniewina.
Nie abym się czepiał ale rodzą się pytania. A PSP powiedziało kto poniesie koszty takich dyżurów? Czy OSP zrobi to tylko w czynie społecznym? A kto ubezpieczy strażaków od nieszczęśliwych zdarzeń w tym czasie?
Pytam gdyż zgodnie z ustawą za czas dyżury nie należy się ekwiwalent. A najważniejsze strażak z OSP w czasie dyżuru nie jest objęty ubezpieczeniem od nieszczęśliwch zdarzeń.

cichy9851
OSP (gm., woj.): OSP Dąbrowa (gm. Wieluń, woj. łódzkie)

Post autor: cichy9851 »

Witam. Nasza jednostka znajduje się na DK nr 8, lecz nie należy do KSRG, ale jak było zebranie gminne Prezesów i Naczelników to powiedzieli, że nasza jednostka może zostać zdysponowana do zabezpieczenia DK 8. Trochę w to nie wierzę, bo po pierwsze znajdujemy się zbyt blisko miasta powiatowego 2,5 km, w którym znajduje się PSP. Po drugie już podobno odbyły się ćwiczenia "EURO 2012", w których udział brały OSP KSRG. Po trzecie zauważyłem, że na stronach jenostek z KSRG z mojego powiatu widnieje informacja o ich zdysponowaniu. Trochę szkoda, ale już norma, że jednostki spoza systemu są trochę gorzej traktowane. OSP Dąbrowa gm. Wieluń woj. łódzkie

tdk2005
OSP (gm., woj.): Wejherowo, Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tdk2005 »

Nie abym się czepiał ale rodzą się pytania. A PSP powiedziało kto poniesie koszty takich dyżurów? Czy OSP zrobi to tylko w czynie społecznym? A kto ubezpieczy strażaków od nieszczęśliwych zdarzeń w tym czasie?
Pytam gdyż zgodnie z ustawą za czas dyżury nie należy się ekwiwalent. A najważniejsze strażak z OSP w czasie dyżuru nie jest objęty ubezpieczeniem od nieszczęśliwych zdarzeń.
Nie jestem pewien ale chyba będzie się to odbywać jako "zabezpieczenie powiatu", wtedy wszystko odbywa się jak na normalnej akcji tyle że nie wyjeżdżasz wozem z remizy. Nasza jednostka (Bolszewo) jest czasem w ten sposób dysponowana i w tym czasie otrzymujemy wszystkie świadczenia.

Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.

Ale dokładnie o szczegóły warto zapytać kolegów z Gniewina.
Obrazek
Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

tdk2005 pisze:Nie jestem pewien ale chyba będzie się to odbywać jako "zabezpieczenie powiatu", wtedy wszystko odbywa się jak na normalnej akcji tyle że nie wyjeżdżasz wozem z remizy. Nasza jednostka (Bolszewo) jest czasem w ten sposób dysponowana i w tym czasie otrzymujemy wszystkie świadczenia.
Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.
Nie ma czegoś takiego jak zabezpieczenie powiatu. A taki wyjazd nie jest równoznaczny z wyjazdem do normalnych działań. Jeśli ktoś tak robi to łamie zapisy ustawy o ochronie przeciwpożarowej.
Moja jednostka też jest dysponowana czasami do zabezpieczenia rejonu chronionego. I nic z tego tytułu nie mamy. A tym bardziej nie obejmuje nas ubezpieczenie.
tdk2005 pisze:Wszystko zależy od ustaleń między PSP a Gminą i OSP.
I tym bardziej nie zależy to od ustaleń PSP a Gminą i OSP a wynika to wprost z ustawy o ochronie przeciwpożarowej.
No chyba że ktoś jedzie do czegoś innego a pisze sie co innego. Ale wiadomo co to jest.

Szerzej w tej sprawie można poczytać tutaj: http://www.strazak.pl/forum/index.php/t ... #msg156666

silesiafirefighter

Post autor: silesiafirefighter »

U Nas jakoś specjalnie tym EURO się nie emocjonują. 5 OSP(2xKSRG i 3xpoza) i 3 JRG z naszego powiatu mają do zabezpieczenia E40, E75 DK79 86 i A4 to te z ważniejszych tras. Oczywiście powiedziane jest żeby zastępy dyżurowały jak najczęściej mogą, oczywiście to tyczy się przede wszystkim do naj mobilniejszych OSP(1xKSRG i jedna jest poza KSRG). A że to nic nowego bo te jednostki pełnią te dyżury codziennie (taka praktyka jest od 2007 roku na życzenie 01, alarmowanie przez selektywne jest bardzo rzadkie, ponieważ czas zebrania się w warunkach miejskich to 10-20 min nawet jednostkom z KSRG) to praktycznie związku z EURO nic się nie zmienia. Moja jednostka jest poza KSRG(jakoś nie widzimy różnicy i nie pchamy się do systemu) to dyżurujemy codziennie i oczywiście nie wypłacają nam ekwiwalentu, ale za to podczas pełnienia dyżurów jesteśmy ubezpieczeni. A to choćby dlatego, że podczas takiego dyżuru są prowadzone ćwiczenia, zajęcia sportowe, prace konserwacyjno-gospodarcze i związku z tym podjęto decyzje, że dyżurujące OSP obejmuje już ubezpieczenie.

emil123
OSP (gm., woj.): Ochornicza Straż Pożarna Ostaszewo

Post autor: emil123 »

Witam, już niebawem zaczyna sie EURO, a do tej pory nie ma jednoznacznej odpowiedzi kto zapłaci za dyżury jednostkom OSP które mają zabezpieczać np. powiat. W naszej Gminie (Ostaszewo) dyżury takie pełnić będzie OSP Nowa Kościelnica (KSRG). Proszę o odpowiedź czy coś komuś wiadomo o ewentualnych refundacjach i z jakiego źródła. Opiszcie jak to jest rozwiązane w waszych jednostkach.

dawwyy
OSP (gm., woj.): gmina żory województwo śląskie
Kontakt:

Post autor: dawwyy »

również chętnie bym się coś dowiedział na ten temat bo póki co cisza...
inwestycje w Warszawie - http://domwawa.pl
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat