Motocykl w OSP - czy to ma sens?

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Motocykl w OSP - czy to ma sens?

Post autor: podymacz »

Czy znacie jakieś OSP w których są motocykle? Jeżeli tak, to jaką spełniają funkcję i jak jest z rejestracją i przeznaczeniem?
Pytam, ponieważ słyszałem o jednej OSP, gdzie dostali za darmo motocykl i wykorzystują go do zabezpieczeń maratonów itp.
Duża ciekawostka na pokazy, choć zdaje sobie sprawę że to chyba raczej egzotyczny pomysł.... :twisted:
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Re: Motocykl w OSP - czy to ma sens?

Post autor: strazak102 »

O motocyklach w straży nigdy nie słyszałem. Natomiast jednostka od której kupiliśmy nasz samochód miała w planach zakup quada do patrolowania lasów w swoim rejonie. Nie tylko u nich o tym słyszałem, ale również na jakiś uroczystościach strażackich były przekazania quadów dla straży pożarnej.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

W czasach powojennych było mnóstwo motocykli w OSP. Pełniły takie funkcje jakie dzisiaj pełnią samochody operacyjne...
W naszej gminie jest jednostka, która dostała 3 hondy bodajże od pograniczników
O, tu macie link:
http://www.gzinka.osp.org.pl/index.php? ... a&Itemid=1

Wykorzystać na pewno można, taki sprzęt dojedzie tam, gdzie żadna terenówka się nie wciśnie. W lesie drogi już nie szukasz :D Jest możliwość szybkiego reagowania (plecak medyczny i mamy karetkę - torpedę, która korków się nie boi). Przy rozległych pożarach lasów do rozpoznania, oceny wielkości i kierunku rozprzestrzeniania się pożaru. A i poszaleć można...
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Dowiedziałem się że motocykl w OSP nie może być zarejestrowany jako specjalny - uprzywilejowany. :?

karol1118

Post autor: karol1118 »

Osp Gąbin posiada motocyke mają również oddział Konny. Było o tym w programie Strazak.
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat