Odszkodowanie za działania ratownicze OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Dariusz P. Kała
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Zielonka, Mazowieckie
Status: Offline

Odszkodowanie za działania ratownicze OSP

Post autor: Dariusz P. Kała »

Czy ktoś z Forumowiczów słyszał o sytuacji kiedy osoba lub osoby ratowane przez OSP wystąpiły na drogę sądową przeciwko OSP za szkody spowodowane działaniami ratowniczymi OSP? Np. gdy ktoś uważał, że przy rozcinaniu zmiażdżonego samochodu nożycami hydraulicznymi w celu wyciągnięcia poszkodowanych, dokonano zbyt daleko idącego cięcia samochodu; itp. Jeśli tak proszę o wpisy, bądź info na priva.
Awatar użytkownika

straż559[S]
OSP (gm., woj.): Warszowice pawłowice śląskie

Re: Odszkodowanie za działania ratownicze OSP

Post autor: straż559[S] »

Jeżeli osobie poszkodowanej zagrażało jakiekolwiek niebezpieczeństwo, każdy sąd stanie po stronie OSP.
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

Tak słyszałem trochę o tym, jednakże z tego co się orientuje są to stare sprawy.
np pozew o uszkodzenie kręgosłupa podczas wyciągania z palącego się samochodu - zasądzono winę strażaków.

Nie wiem czy i kiedy dokładnie wprowadzono w Polsce tzw "good samaritan law", które definiuje wartość czynności (dóbr).

Topic author
Dariusz P. Kała
OSP (gm., woj.): Zielonka, Mazowieckie

Post autor: Dariusz P. Kała »

[quote="JakuB"]Tak słyszałem trochę o tym, jednakże z tego co się orientuje są to stare sprawy.
np pozew o uszkodzenie kręgosłupa podczas wyciągania z palącego się samochodu - zasądzono winę strażaków.

A czy jakieś konkretne namiary na tą sprawę; sygnatura orzeczenia i w którym sądzie to było sądzone lub z jakiej OSP pochodzili ukarani strażacy dało by się wskazać?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat