Potrzebna pomoc w zmianie przepisu

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
czester0
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Potrzebna pomoc w zmianie przepisu

Post autor: czester0 »

Złożyłem wniosek o zmiany w warunkach przyjęcia na kurs podstawowy do Działu Programowo-Szkoleniowego ZG OSP RP. Chodzi o warunek ukończenia 18 lat aby móc rozpocząć szkolenie. Uważam , że powinniśmy wprowadzić zapis o możliwości rozpoczęcia szkolenia np. 3 miesiące przed uzyskaniem pełnoleności - tak jak to jest na kursie na prawo jazdy. Świadectwo kursant otrzyma oczywiście po ukończeniu 18 lat . Jest wiele gmin , gdzie szkolenie podstawowe odbywa się rzadziej niż raz w roku , najczęściej w m-cu wrześniu i jest problem z tymi którzy kończą 18 końcem roku. W najlepszym wypadku czekają prawie rok na możliwość uzyskania tytułu strażaka.Mam nadzieję , że ten problem jest w wielu jednostkach i liczę , że one poprą mój wniosek. Wiadomo,że sam niczego nie zmienię , ale przy Waszym wsparciu możemy te warunki zmienić.
Awatar użytkownika

malczan4
OSP (gm., woj.): Wierzbanowa (Wiśniowa, małopolskie)
Kontakt:

Re: Potrzebna pomoc w zmianie przepisu

Post autor: malczan4 »

W pełni popieram ! ;)
Awatar użytkownika

Charlie
OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol

Post autor: Charlie »

Hm... jeśli brakuje ci powiedzmy 6-7 dni do ukończenia pełnoletności - czemu nie? Sam byłem świadkiem jak pan brygadier wywalił 2-3 osoby z której 1 miała mieć nazajutrz 18stke.

Jeśli jednak mowa o 3 miesiącach to niestety, ale żaden dowódca szkoleń nie zezwoli na to, a tym bardziej jakiś urzędas,
z prostej przyczyny: na szkoleniach masz nie tylko wykłady, ale również praktykę, która obowiązuje każdego strażaka. Co jeśli coś Ci się stanie? no właśnie....

Dlatego sceptycznie oceniam wasze szanse co do zmiany prawa, no chyba że mówimy o paru dniach tutaj mozna pomyśleć nad jakąś furtką :D

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Ja też do tego sceptycznie podchodzą i obawiam się, że z prawnego punktu widzenia jest to niemożliwe.

Poza tym najpierw obniżymy 3 miesiące do 18. Potem się okaże, że druhowi z MDP brakuje 2 dni do 3 miesięcy przed 18 i co ? też będziemy go wciskać?

s tomek
OSP (gm., woj.): Brochocin, DOLNY ŚLĄSK

Post autor: s tomek »

witam,

temat intrygujący zwłaszcza tych druhów, których to dotyczy...

czy mógłby Kolega wymienić jakie skutki (pozytywne i negatywne) przyniosłaby taka zmiana?

STANOWISKO: nie mam zdania (jeszcze).

pozdrawiam
Awatar użytkownika

Topic author
czester0

Panowie może ktoś wyjaśni dlaczego na prawo jazdy można zapisać się 3 miesiące wcześniej i uczestniczyć w kursie , a u nas nie. Nie dyskutujmy czy będziemy kogoś wciskać na kurs 5 dni przed 3 miesiącami do 18 lat , bo to nie ma sensu. Ja uważam , że taka zmiana jest potrzebna dla tych którzy urodzili się końcem roku i na szkolenie podstawowe muszą czekać prawie cały następny rok. Chyba normalne jest to,że temat dotyczy tych , którzy w chwili rozpoczęcia szkolenia nie mają 18 lat (temat intrygujący zwłaszcza tych druhów, których to dotyczy...)s.tomek.
Nie pisałem do Dowódcy szkoleń tylko do ZG OSP RP i chodzi o zmianę przepisów "Warunki dopuszczenia do szkolenia podstawowego". Jeżeli jest to możliwe przy prawie jazdy , to uważam , że u Nas też. Mówiąc o wypadku , to kto jest bardziej narażony - strażak na szkoleniu , czy młody kandydat na kierowcę ?
Druga sprawa do zawodów dopuszcza się ludzi po ukończeniu 16 roku życia i startują z seniorami i nikt się nie martwi , że może się zdarzyć wypadek , bo jest punkt w regulaminie , który na to zezwala. Celowo napisałem o 3 miesiącach , bo w mojej Gminie szkolenia zaczynamy we wrześniu i chodzi o tych , którzy kończą 18 lat w październiku , czy listopadzie. Skutkami pozytywnymi będzie fakt ,że wyszkolimy w danym roku więcej strażaków , a negatywów ja nie widzę.
Awatar użytkownika

Topic author
czester0

Widzę,że obowiązujące przepisy wszystkim odpowiadają , więc temat uważam za zamknięty.
Awatar użytkownika

wujo2010

Post autor: wujo2010 »

A ja byłbym za tym żeby kurs podstawowy był co najmniej 2 razy w roku, teraz przy każdym wyjezdzie trzeba zgłaszać ilu ludzi wyjeżdza, niedługo zgłosze że wyjeżdżam sam jak tak dalej pójdzie
:evil:
Awatar użytkownika

Topic author
czester0

Dlatego próbuje coś zmienić w rozumowaniu przepiso - dawców bo 2 razy w roku nie ma u nas możliwości przeprowadzić kurs podstawowy , tylko bez pomocy innych , którzy przychylą się do mojego wniosku nic się nie zmieni.

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

a moim zdaniem zawsze będą głosy a skoro 2 to czemu nie 3 miesiące, a skoro 3 to czemu nie 4 miesiące itp.
potem taki jeden z drugim zrobi kurs wcześniej i co pojedzie do akcji stanie się mu coś i kto będzie odpowiadał,weźmiecie odpowiedzialność za taką osobę ,czy będzie tłumaczenie, "bo mama mu podpisała zgodę" ??
nie porównujcie prawa jazdy do szkolenia strażackiego, tam odpowiedzialność nad kursantem bierze instruktor i tylko jego jednego ma w samochodzie.

U nas szkolenia są 2 razy w pierwszym półroczu, wiec nikomu nie zawadza czy się urodził w środku czy na końcu roku. Wiec to nie tłumaczenie że poszkodowani są ci z końca roku, bo to zależy od PSP kiedy robi kurs.

slawko91
OSP (gm., woj.): Bieliny gm. Ulanów, woj. podkarpackie
Kontakt:

Post autor: slawko91 »

A ja jestem za. Moja jednostka o szkolenia dla 15 strażaków starała się przez 2 lata. I teraz np. mam kilku chłopaków którzy niedługo skończą 18 lat i nie wiadomo kiedy będą kolejne szkolenia. A jeśli przeszkolimy młodzież to przecież nie oznacza, że musimy ich od razu brać do akcji. Jeśli będzie mądry dowódca akcji to przecież nie weźmie ich nawet jeśli by mieli ten kurs ukończony nawet z oceną bardzo dobrą.
"Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia" - Albert Einstein
http://ospbieliny.cba.pl
Awatar użytkownika

Topic author
czester0

Wczoraj miałem telefon z ZG OSP RP i powiadomiono mnie ,że trwają prace nad zmianą przepisów dotyczących między innymi szkoleń i mój wniosek został przesłany do odpowiedniej komisji , która go rozpatrzy. Jeżeli będzie więcej wniosków o zmianę przepisu od jednostek OSP to szansa jest duża , że jeszcze w tym roku będzie to załatwione. Proszę o wysłanie maili :Dział Programowo-Szkoleniowy: ps@zg.zosprp.pl
Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat