Kto może być zastępcą naczelnika? POMOCY!
-
Topic author - Posty: 29
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Kto może być zastępcą naczelnika? POMOCY!
O ile jasne jest, że naczelnik musi mieć skończony kurs podstawowy, kurs dowódców i finalnie kurs naczelników, to jakie wymagania szkoleniowe musi spełniać zastępca naczelnika? Czy jest to w jakikolwiek sposób obwarowane prawnie? U nas w jednostce tą funkcję pełni osoba, która nie ma nawet kursu podstawowego, a niestety wydaje się jej, że jest bynajmniej w stopniu generała:/ Proszę o pomoc i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Kto może być zastępcą naczelnika? POMOCY!
Nie wiem jak jest z punktu prawnego, ale u nas też zastępca był bez kursu podstawowego i nic nikt nie gadał. Nie jeździł na akcje tylko zajmował się remizą i swoimi obowiązkami. Teraz ma już szkolenie i problemu nie ma 
Wydaje mi się, że nie musi mieć jakiś dodatkowych kursów.

Wydaje mi się, że nie musi mieć jakiś dodatkowych kursów.
A mi się wydaje że wiele zarządów w Polsce dzieła bez kursów naczelników czy dowódców i jakoś wszystko się kręci w dobrym kierunku, chyba trzeba wytłumaczyć temu dh. że jest tylko zwykłym z-cą i nic więcej. a tak poza tym kursy naczelnika, czy dowódców nie są organizowane co roku kom. PSP kładzie nacisk na kp. str.rat. badania ubesp. wiek itd.
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
To że komuś wydaje się że w OSP można działać bez odpowiednich kursów jest wielkim nieporozumieniem i jak napisał kolega wyżej ''jakoś to się kręci '- ręce opadają. Działajcie jak chcecie ale musicie sobie zdać sprawę z tego że gdy niedaj boże coś się stanie to każdy wypnie na was tyłek a prokurator będzie miał pole do popisu.Wracając do pierwszego postu zastępca naczelnika jak sama nazwa wskazuje musi np. zastępić naczelnika gdy ten jest nieobecny i musi posiadać takie samo wyszkolenie jak naczelnik. Następna sprawa przy okazji - CZYTAJCIE REGULAMINY - STATUTY - a nie będzie potrzeba zadawać dziecinnie prostych pytań od których aż roi się na forum.
może oświeć mie tym regulaminem , może i Twoim statutem bo w naszy jakoś nigdy nie było i nie ma że Naczelnikiem musi być osoba po kursie Naczelników i d -ców a jeśli chodzi co do prokuratury to wiem co do mnie należy pełniąc tą funkcje działam zgodnie z prawem i nikt mi jeszcze nie wtkną taki uwag że nie mogę pełnić tej funkcji , zastanawia mnie jedno czy jak u was jest walne sprowozdawczo- wyborcze to wybieracie nowego naczelnika z przeszkoleniem / pewnie jest z 5 -ciu/ czy zostaje ten sam bo nikt inny nie ma ? , a może wam organizują takie kursy raz na kwartał ( trochę normalności życzę)http://www.zosprp.pl/php/doc/regulaminjot.docslawek.998 pisze:To że komuś wydaje się że w OSP można działać bez odpowiednich kursów jest wielkim nieporozumieniem i jak napisał kolega wyżej ''jakoś to się kręci '- ręce opadają. Działajcie jak chcecie ale musicie sobie zdać sprawę z tego że gdy niedaj boże coś się stanie to każdy wypnie na was tyłek a prokurator będzie miał pole do popisu.Wracając do pierwszego postu zastępca naczelnika jak sama nazwa wskazuje musi np. zastępić naczelnika gdy ten jest nieobecny i musi posiadać takie samo wyszkolenie jak naczelnik. Następna sprawa przy okazji - CZYTAJCIE REGULAMINY - STATUTY - a nie będzie potrzeba zadawać dziecinnie prostych pytań od których aż roi się na forum.
-
może oświeć mie tym regulaminem , może i Twoim statutem bo w naszy jakoś nigdy nie było i nie ma że Naczelnikiem musi być osoba po kursie Naczelników i d -ców a jeśli chodzi co do prokuratury to wiem co do mnie należy pełniąc tą funkcje działam zgodnie z prawem i nikt mi jeszcze nie wtkną taki uwag że nie mogę pełnić tej funkcji , zastanawia mnie jedno czy jak u was jest walne sprowozdawczo- wyborcze to wybieracie nowego naczelnika z przeszkoleniem / pewnie jest z 5 -ciu/ czy zostaje ten sam bo nikt inny nie ma ? , a może wam organizują takie kursy raz na kwartał ( trochę normalności życzę)http://www.zosprp.pl/php/doc/regulaminjot.doc[/quote]
Idąc twoim tokiem myślenia kierowca też nie musi posiadać uprawnień bo w twoim statucie nic na ten temat niema. Żal mi takich ludzi jak ty. U nas na walnym jeżeli wybiera się nowego naczelnika lub jego zastępce i okazuje się że nowo wybrany nieposiada odpowiednich kursów to natychmia jest na nie kierowany a odbywają się zawsze przed lub po zebraniach wyborczych jednak nie żadziej niż raz na 2 lata.
Idąc twoim tokiem myślenia kierowca też nie musi posiadać uprawnień bo w twoim statucie nic na ten temat niema. Żal mi takich ludzi jak ty. U nas na walnym jeżeli wybiera się nowego naczelnika lub jego zastępce i okazuje się że nowo wybrany nieposiada odpowiednich kursów to natychmia jest na nie kierowany a odbywają się zawsze przed lub po zebraniach wyborczych jednak nie żadziej niż raz na 2 lata.
chodzący żalu po forum ,na tekie tematy jak kierowca w OSP tonie musisz mi tłumaczuć nie masz tu kajtka jakiegoś przed sobą , i w końcu sprecyzuj swą odpowiedż czy od razu jest kierowany ten nowo wybrany naczelnik na kurs? czy czeka bo sam pisałeś co 2 lata ? a może jeszcze kto prowadzi taki kurs ???
-
Kursy prowadzone są przez PSP zawsze w roku wyborczym ale również jak pisałem co 2 lata. Na brak kursów w moim powiecie nie możemy narzekać bo mamy bardzo wymagającą PSP i wszystko musi być " jak w książce pisze ". Jednostka biorąca udział w akcjach musi mieć powołany JOT, imienny wykaz wyszkolonych , ubezpieczonych i ubranych w indywidualny sprzęt strażaków , nie tak jak czyta się na forum w innych jednostkach gdzie działają bez JOT ,ubezpieczeń i szkoleń i cytat " wszystko jakoś się kręci ".GLM pisze:chodzący żalu po forum ,na tekie tematy jak kierowca w OSP tonie musisz mi tłumaczuć nie masz tu kajtka jakiegoś przed sobą , i w końcu sprecyzuj swą odpowiedż czy od razu jest kierowany ten nowo wybrany naczelnik na kurs? czy czeka bo sam pisałeś co 2 lata ? a może jeszcze kto prowadzi taki kurs ???
-
- OSP (gm., woj.): świdnica, dolnośląskie
Czy jest wymóg aby naczelnik OSP miał zastępcę we wniosku o założenie? Dziękuję, pzdr.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
Jeżeli na zebraniu wyborczym wybraliście z-ce naczelnika i wasz statut to uwzględnia to jak najbardziej taka osoba musi być zarejestrowana w KRS-ie.inicjatywa.dlugopole pisze:Czy jest wymóg aby naczelnik OSP miał zastępcę we wniosku o założenie? Dziękuję, pzdr.
-
- OSP (gm., woj.): werbkowice, lubelskie
OSP to nie tylko jednostka straży ale także STOWARZYSZENIE. Prawdą jest to że STATUT ustala sposób w jaki to stowarzyszenie funkcjonuje. Jeśli jest w nim ujęte , że naczelnik musi mieć odpowiednie przeszkolenie do sprawowania tej funkcji , to tak musi być. Podejrzewam że nie jest to ujęte. Nidy nie słyszałem o szkoleniach na prezesów, naczelników itp.
Członka Zarządu zawsze można odwołać, tyle że wiąże się to z drukami o zmianach do krss i nikomu się nie chce z tym "bawić"
Na prace Zarządu nie mają dużego wpływu pojedynczy członkowie OSP, natomiast Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków może nakazać Zarządowi kierunek działań.
Członka Zarządu zawsze można odwołać, tyle że wiąże się to z drukami o zmianach do krss i nikomu się nie chce z tym "bawić"
Na prace Zarządu nie mają dużego wpływu pojedynczy członkowie OSP, natomiast Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków może nakazać Zarządowi kierunek działań.
Nie słyszałeś o szkoleniu NACZELNIKÓW?djshary pisze: Nidy nie słyszałem o szkoleniach na prezesów, naczelników itp.

No to ładnie się twoja KP PSP z obowiązków wywiązuje...
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
- OSP (gm., woj.): werbkowice, lubelskie
znajdź mi punkt prawny który nakazuje naczelnikowi być przeszkolonym na tą funkcję 

Witam na forum druhowie jak można pełnić funkcję skoro nie ma się kwalifikacji po to są szkolenia, szkolenie podstawowe I szego i II stopnia strażaka OSP. Szkolenia funkcyjnych , dowódca , naczelnik, komendant gminny, natomiast skarbnik , sekretarz, prezes nie muszą posiadać szkolenia OSP, w mojej jednostce prezesem jest zawodowy strażak a naczelnikiem jest strażak po szkoleniu podstawowym , bo tak się prezesowi podoba bo literę prawa ma w nosie,ale jego podpisy nie są akceptowane, wstyd dla takiego prezesa że taki uparty jak OSIOŁ,a w jednostce jest 5 zawodowców ale nikt z nich nie chce pełnić tej zaszczytnej funkcji, są tylko na papierku i na zebraniach sprawozdawczych kiedy jest komendant Powiatowy ich przełożony , widać na tym forum jaką wiedzę posiadają druhowie .Na zakończenie polecam do przeczytania czasopismo Strażak z miesiąca czerwca,tytuł SZKOLENIE WYMAGANE DO PEŁNIENIA FUNKCJI NACZELNIKA OSP. Pozdrawiam.
-
Litości kolego.djshary pisze:znajdź mi punkt prawny który nakazuje naczelnikowi być przeszkolonym na tą funkcję