Który samochód
-
Topic author - Posty: 8
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Który samochód
Czy lepiej walczyc dalej o nowego lekkiego czy wziąsc używanego średniego?
Jednostka z poza KSRG. Wyjazdów rocznie od 10 do 12 w tym pożary (nieużytki, ścierniska, sterty) ok 6-8 miejscowe zagrożenia ok 4-6 (pompowanie wody, drzewa na drodze, owady)
Jednostka z poza KSRG. Wyjazdów rocznie od 10 do 12 w tym pożary (nieużytki, ścierniska, sterty) ok 6-8 miejscowe zagrożenia ok 4-6 (pompowanie wody, drzewa na drodze, owady)
Re: Który samochód
jak weźmiecie sredni to liczba wyjązdow wam wzrosnie. A teraz jakim autem dysponujecie ?
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
-
- OSP (gm., woj.): warmińsko-mazurskie
Na to pytanie napewno sami sobie najlepiej odpowiecie na zebraniu podczas wspólnej dyskusji i rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw. Pytanie ile macie kasy do dyspozycji, jak daleko od was jest najbliższa OSP KSRG i PSP, jak wygląda sytuacja z garażem i ogrzewaniem i jakie macie plany wobec jednostki na przyszłość. Jeśli jesteście planowani do włączenia do KSRG to napewno średnie auto bardziej was do tego przybliży. Ogólnie średnie auto jest najlepszym rozwiązaniem ale trzeba liczyć się z tym, że trzeba mieć gdzie je trzymać, kierowców z kat. C itp. Lekki nowy przy takiej ilości wyjazdów i nie będąc w KSRG też nie jest złym rozwiązaniem. Zawsze to nowe auto. Ale trudno jednoznacznie odpowiedzieć, które auto dla waszej jednostki będzie lepsze
Pierwsze co to zobacz ile macie kierowców z kat. C którzy będą chętni zdobyć kwalifikacje na uprzywilejowane - pamiętajmy że od nowego roku zmieniają się przepisy co do uzyskiwania takich kwalifikacji.
No a po 2 do czego by wam się przydał drugi samochód ?
Jeśli np. jesteście blisko głównej drogi to możecie wziąść lekkiego i np. zrobić typowo pod ratownictwo techniczne no i wtedy na B można jechać.
A jeśli "interesują" was tylko lasy, łąki, nieużytki to jak najbardziej średni i to 4x4
No i przede wszystkim powiedz jaki już posiadacie samochód ??
No a po 2 do czego by wam się przydał drugi samochód ?
Jeśli np. jesteście blisko głównej drogi to możecie wziąść lekkiego i np. zrobić typowo pod ratownictwo techniczne no i wtedy na B można jechać.
A jeśli "interesują" was tylko lasy, łąki, nieużytki to jak najbardziej średni i to 4x4
No i przede wszystkim powiedz jaki już posiadacie samochód ??
Jak narazie mamy leciwego Stara 244 GBM 2,5/8. Posiadamy dwóch kierowców. Żeby był drugi samochód to musiał by byc jeszcze jeden garaż a po drugie nie ma takiej potrzeby.
A to wy chcecie wymienić wasz samochód na inny ?
To trzeba było tak od razu, podejrzewam że inni tak jak ja sugerowali się że chcecie kupić drugi.
Jeśli macie dysponować tylko jednym samochodem to ja wam doradzam na 100% średni. Jest to najbardziej optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o jednostki jedno samochodowe
To trzeba było tak od razu, podejrzewam że inni tak jak ja sugerowali się że chcecie kupić drugi.
Jeśli macie dysponować tylko jednym samochodem to ja wam doradzam na 100% średni. Jest to najbardziej optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o jednostki jedno samochodowe
-
- OSP (gm., woj.): węgorzyno zachodniopomorsie
oczywiscie że brać średni używany.
po pierwsze - jest się lepiej postrzeganym przez PSK w razie alarmowania jako pierwszy rzut,
po drugie - mając średni samochód macie więcej wody (przynajmniej 2500l), a mając więcej wody można więcej zdziałać przy akcji wrazie gdy byście byli pierwsi, można więcej sprzętu do niego włożyć,
po trzecie - każda jednostka OSP powinna mieć przynajmniej średni samochód i nie ważne czy ma 5 czy 250 wyjazdów w roku.
ja rozumiem że to są wyższe koszty utrzymania, ale zobaczcie ila można zdziałać mając więcej wody przy wiekszym pożarze. a takich sytuacji gdzie do pożaru budynków i itp przyjeżdzała jako pierwsza jednostka mająca tylko lekkie auto było pełno. wylali wodę (dobrze gdy jescze tę wodę mają na auci) i czekali na posiłki. lekki to może być jako drugie auto.
po pierwsze - jest się lepiej postrzeganym przez PSK w razie alarmowania jako pierwszy rzut,
po drugie - mając średni samochód macie więcej wody (przynajmniej 2500l), a mając więcej wody można więcej zdziałać przy akcji wrazie gdy byście byli pierwsi, można więcej sprzętu do niego włożyć,
po trzecie - każda jednostka OSP powinna mieć przynajmniej średni samochód i nie ważne czy ma 5 czy 250 wyjazdów w roku.
ja rozumiem że to są wyższe koszty utrzymania, ale zobaczcie ila można zdziałać mając więcej wody przy wiekszym pożarze. a takich sytuacji gdzie do pożaru budynków i itp przyjeżdzała jako pierwsza jednostka mająca tylko lekkie auto było pełno. wylali wodę (dobrze gdy jescze tę wodę mają na auci) i czekali na posiłki. lekki to może być jako drugie auto.
-
- OSP (gm., woj.): warmińsko-mazurskie
A no to w takiej sytuacji to jak najbardziej używany średni. Nie wiem czy jest to dobre określenie, ale zamiana średniego samochodu na lekki byłaby takim zejściem poziom niżej. Tylko byście na tym stracili.