Witam
Mam pytanie:
Czy jest jeszcze jakakolwiek szansa aby przystępując w tym roku do PSP nabyć prawa emerytalne na starych zasadach tzn. tych przed 1 stycznia 2013( np.15 lat emerytura bez względu na wiek). Rozumiem że nawet jeśli jest taka możliwość to egzaminy mogą przekreślić karierę, oraz że strażakiem zostaje się nie dla przywilejów, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi a pytanie wg. mnie jest ciekawe.
Mam 20 lat, mieszkam w powiecie dzierżoniowskim.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.
Emerytura w psp na starych zasadach...jest jeszcze szansa?
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): Gostycyn,kujawsko-pomorskie
- Status: Offline
Re: Emerytura w psp na starych zasadach...jest jeszcze szans
O ile rząd nie kłamie to nowe zasady obowiązują przyjętych do służby od 01.01.2013.Czyli do tej daty po staremu.
Tylko co ze szkoleniem i egzaminami na początku? Jeżeli egzaminy i szkolenia będą trwać z kilka miesięcy aż po nowym roku to hipotetycznie zakładając jak zostanę przyjęty do służby w marcu 2013 to obejmą mnie nowe zasady emerytalne, czy wygląda to inaczej?
To zależy od komendanta PSP, ponieważ testy mogą zrobić np.1.12 a za dwa dni możesz iśc już na komisję MSWIA, i np.już 15.12 zostać przyjęty, ale zaznaczam że to zależy od komendanta ponieważ ma dwie opcje do wyboru:
1. Zostajesz przyjęty jako stażysta do psp i wtedy zostajesz wysłany na kurs podstawowoy
2.Zostajesz wysłąny przez Urząd pracy na kurs podstawowy i po ukończeniu jestrs przyjety jako stazysta
Różnica pomiędzy 1a 2 jest znaczna bo w 1 opcji na starych zasadach a w 2 na nowych. Minus dla komendanta z 1 opcji to to że ma zawodnika któremu jest płacone a de facto go nie ma bo jest na szkole. Dla chcacegpo nic trudnego.
Daty podałem tak se z nieba bo w kazdej komendzie to sie inaczej odbywa w jednej w miesiac wszystko a w innej nawet pół roku.
1. Zostajesz przyjęty jako stażysta do psp i wtedy zostajesz wysłany na kurs podstawowoy
2.Zostajesz wysłąny przez Urząd pracy na kurs podstawowy i po ukończeniu jestrs przyjety jako stazysta
Różnica pomiędzy 1a 2 jest znaczna bo w 1 opcji na starych zasadach a w 2 na nowych. Minus dla komendanta z 1 opcji to to że ma zawodnika któremu jest płacone a de facto go nie ma bo jest na szkole. Dla chcacegpo nic trudnego.
Daty podałem tak se z nieba bo w kazdej komendzie to sie inaczej odbywa w jednej w miesiac wszystko a w innej nawet pół roku.