przekażnik GSM na placu OSP
-
Topic author - Posty: 478
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Długa Koscielna
- Status: Offline
przekażnik GSM na placu OSP
Witam , mam pyt. do wszystkich dh. którzy są zorientowani w temacie , czy ktoś ma wiedzę odnośnie postawienia nadajnik/ przekaźnika sieci telefonii komórkowej GSM /LTE itp. jakie warunki trzeba spełnić? formalności? ile może OSP pozyskać z dzierżawę z tego tyt. ?
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
- OSP (gm., woj.): Golczewo,zachpom
Re: przekażnik GSM na placu OSP
Z tego co postanowiłem się rozejrzeć to każdy operator cenowo ma swoje zasady :
http://www.biznesforum.pl/grunt-pod-ant ... 43768.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1213817.html
http://pl.misc.telefonia.gsm.narkive.co ... bazowa-gsm
Nie wiem czy nie odświeżam jedynie tematów ,być może szukałeś już coś z Tych stron ale jak widać to przeważnie 1,5 tys na miesiąc czasem nawet jakieś pieniądze za stróżowanie... Także wszystko zależy jaki to operator i czy nie będzie to problemem przy selektywnym. Pozdro
http://www.biznesforum.pl/grunt-pod-ant ... 43768.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1213817.html
http://pl.misc.telefonia.gsm.narkive.co ... bazowa-gsm
Nie wiem czy nie odświeżam jedynie tematów ,być może szukałeś już coś z Tych stron ale jak widać to przeważnie 1,5 tys na miesiąc czasem nawet jakieś pieniądze za stróżowanie... Także wszystko zależy jaki to operator i czy nie będzie to problemem przy selektywnym. Pozdro

www.golczewo.osp.org.pl "Bo życie poświęcone innym jest warte przeżycia"- Admin Serwisu OSP Golczewo
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
i pytanie czy ludzie wyrażą zgodę ,no to już jest działalność z zyskiem
-
ospglinik pisze:i pytanie czy ludzie wyrażą zgodę ,no to już jest działalność z zyskiem

-
- OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie
Narazie wydaje się ci że problemu nie będzie bo napewno ludzie nie mieli by nic przeciwko tym pieniądzą które mielibyście dostać, tylko jak dowiedzą się że w ich wiosce albo w wiosce sąsiedniej ma powstać maszt telefoni komórkowej który jest szkodliwy to zaczną się protesy, petycje oraz sądy radze poczytaj sobie o tym trochę, bo ja już taką wojnę przeżyłem i dzięki bogu narazie operator powstrzymał budowę masztu.
A i nie zapomnij że bez pozwolenia wójta Gminy taki maszt nie może być postawiony, a za 2 lata wybory i wójt nic przeciwko swoim wyborcom nie uczyni

A i nie zapomnij że bez pozwolenia wójta Gminy taki maszt nie może być postawiony, a za 2 lata wybory i wójt nic przeciwko swoim wyborcom nie uczyni

-
posłuchaj poczytaj sobie właśnie jaka to jest szkodliwość dla okolicznych mieszkańców i zwróć uwagę że w wielkich miastach są nadajniki/ przekaźniki , bo muszą gdzieś być ! a zwłaszcza tam gdzie jest duża aglomeracja , a na dokładkę to u nas już są i to 2 duże i nikt nie protestował. Patrzyłem dziś na mapę miejscowości przekaźników GSM/LTE i jest tylko szansa na Orange i T- mobail, a takie pytanko do Ciebie kol.arek_174>>> wyżej - to gdzie te nadajniki mają stać ? w polu ? w lesie ? skoro twierdzisz że to szkodliwe / promieniejące ?
/// w wiosce sąsiedniej /// nie ośnieszj się chłopaku sory że cię uraziło 

-
- OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie
Takimi wypowiedziami się nie urażam, bo każdy może mieć swoje zdanie ale o tym że się ośmieszam to gdybyś był inteligentny byś nie pisał
. Nie wim czy słyszałeś o sprawie głośnej w telewizji (chyba Jaworowicz tam była i jeszcze pare programów) gdzie po paru latach od postawienia masztu w paru rodzinach mieszkających blisko nadajnika ponad połowa ludzi miała raka. Wypowiedzi ludzi którzy chcą na tym zarobić już słyszałem i o nie szkodliwości też.
Ale skoro u was stoją już 2 i nie było sprzeciwów to stawiajcie sobie trzecią i zgarniajcie kase

Ale skoro u was stoją już 2 i nie było sprzeciwów to stawiajcie sobie trzecią i zgarniajcie kase

Co do szkodliwości to potwierdzam - nikt Ci oficjalnie nie powie że to szkodliwe bo tak jak piszesz - nigdziej by ich nie postawili.
A druga sprawa wydaje mi się, że każda remiza jest po prostu za niska na postawienie nadajnika.
Pamiętaj że na postawienie czegoś powyżej 12m w górę musisz mieć masę pozwoleń, dokumentacji itp. A chyba żaden operator nie postawi nadajnika na wysokości 10m ??
Do tego musisz wiedzieć że to nie sam maszt, a jeszcze cały osprzęt, szafy, okablowanie. Gdzieś to musisz pomieścić no i te urządzenia troszkę prądu też biorą. Czy UG będzie płacił za prąd na przekaźnik ?? Do tego każą Ci zamontować agregat itp. bo przekaźnik GSM nie może sobie pozwolić na to że jak braknie prądu to przestanie działać.
Kolejna sprawa - UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) nad tym wszystkim siedzi i nie możesz tak o sobie postawić nadajnika u siebie tylko oni muszą na to wyrazić zgodę na to. Czy OSP jest właścicielem remizy ?? Bo jeśli właścicielem remizy jest UG to nie widzę realnie możliwości że sami się dogadacie z operatorem. Jak już to gmina notarialnie musiałaby udostępnić lokal operatorowi, a jeśli już to będzie oficjalne użyczenie to kasa za to też oficjalnie będzie musiała wpływać na konto UG.
Może i mnie skrytykujesz, ale chciałeś znać opinie więc napisałem swoją.
Pamiętaj jedno - cały rynek telekomunikacyjny jest REGULOWANY m.in. właśnie przez UKE. To nie jest to samo co internet WiFi, bo WiFi możesz sobie śmiało postawić nadajnik na budynku i nikt Ci się nie doczepi, a z GSM to już zupełnie inna bajka.
A druga sprawa wydaje mi się, że każda remiza jest po prostu za niska na postawienie nadajnika.
Pamiętaj że na postawienie czegoś powyżej 12m w górę musisz mieć masę pozwoleń, dokumentacji itp. A chyba żaden operator nie postawi nadajnika na wysokości 10m ??
Do tego musisz wiedzieć że to nie sam maszt, a jeszcze cały osprzęt, szafy, okablowanie. Gdzieś to musisz pomieścić no i te urządzenia troszkę prądu też biorą. Czy UG będzie płacił za prąd na przekaźnik ?? Do tego każą Ci zamontować agregat itp. bo przekaźnik GSM nie może sobie pozwolić na to że jak braknie prądu to przestanie działać.
Kolejna sprawa - UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) nad tym wszystkim siedzi i nie możesz tak o sobie postawić nadajnika u siebie tylko oni muszą na to wyrazić zgodę na to. Czy OSP jest właścicielem remizy ?? Bo jeśli właścicielem remizy jest UG to nie widzę realnie możliwości że sami się dogadacie z operatorem. Jak już to gmina notarialnie musiałaby udostępnić lokal operatorowi, a jeśli już to będzie oficjalne użyczenie to kasa za to też oficjalnie będzie musiała wpływać na konto UG.
Może i mnie skrytykujesz, ale chciałeś znać opinie więc napisałem swoją.
Pamiętaj jedno - cały rynek telekomunikacyjny jest REGULOWANY m.in. właśnie przez UKE. To nie jest to samo co internet WiFi, bo WiFi możesz sobie śmiało postawić nadajnik na budynku i nikt Ci się nie doczepi, a z GSM to już zupełnie inna bajka.
A i jeszcze jedna ważna rzecz mi się przypomniała.
Że taki BTS - czyli stacja przekaźnikowa potrzebuje zazwyczaj z drugiej strony światłowodu.
Bo stacja przekaźnikowa składa się z części radiowej i części kablowej. Stacja miedzy "centralą" jest połączona przewodowo a w obecnych czasach to wykorzystuje się do tego światłowody.
Koszt takiej inwestycji znacznie przewyższa realny zysk z tego dla OSP.
Wpisz sobie w google hasło BTS i pooglądaj zdjęcia jak wyglądają takie stacje - czy nadal uważasz że remiza się do tego nadaje ??
Prościej i bez kombinacji - znajdźcie kogoś, kot by postawił u was anteny z internetu bezprzewodowego i z tego zarabiajcie. My osobiście mamy na remizie anteny z WiFi i jest ok. Nie trzeba żadnych pozwoleń i sami możecie się dogadać z gościem co do warunków współpracy.
Że taki BTS - czyli stacja przekaźnikowa potrzebuje zazwyczaj z drugiej strony światłowodu.
Bo stacja przekaźnikowa składa się z części radiowej i części kablowej. Stacja miedzy "centralą" jest połączona przewodowo a w obecnych czasach to wykorzystuje się do tego światłowody.
Koszt takiej inwestycji znacznie przewyższa realny zysk z tego dla OSP.
Wpisz sobie w google hasło BTS i pooglądaj zdjęcia jak wyglądają takie stacje - czy nadal uważasz że remiza się do tego nadaje ??
Prościej i bez kombinacji - znajdźcie kogoś, kot by postawił u was anteny z internetu bezprzewodowego i z tego zarabiajcie. My osobiście mamy na remizie anteny z WiFi i jest ok. Nie trzeba żadnych pozwoleń i sami możecie się dogadać z gościem co do warunków współpracy.
-
Trochę sprostuje ten post : właścicielem jest OSP ( akt notarialny) prąd ( licznik ) my płacimy tu nie chodzi o nadajnik na budynku , to wykluczone !!! bud. faktycznie będzie miał 12m , ale to dopiero się buduje , tu chodzi o wieże ogrodzoną oczywiście z szafami i agregatem powiedzmy 7/7 m. Czy cos takiego , jeśli chodzi o światłowód to akurat jest w ulicy dr. powiatowa miedzy miastami /są wszystkie media/ i tu nie jest powiedziane że to ma być akurat GSM , to tylko takie założenia . To ma przynosić kasę przez wiele lat , i myślę że masz burmistrz nie miał by nic przeciw sam jest w zarządzie miejsko-gminnym (członek) natomiast co do takich wież, to wczoraj sam jeździłem po okolicy i patrzyłem jakie nadajniki stoją i jakie ogrodzenie jest wymagane ( wymiary) co do ceny za taki nadajnik to sam wczoraj dzwoniłem do prezesa OSP z zaprzyjażnionych jednostek (dane na priv) i u nich stoją 3 wieże za każdą z nich co Msc. kasują 1200zł jeśli chodzi o UKE to spoko znam dyr. możesz napisać Marcinie na priv. wytłumaczę dosadnie , bo tu cały kraj czyta i pozdrawiam wszystkich dh. może ktoś podrzuci jakiś pomysł ?
-
- OSP (gm., woj.): Baniocha Góra Kalwarja mazowieckie
Witam u mnie na terenie osp postawili wierze GSM po prostu cudo
kasa,kasa ,kasa ok 3 000pln przez miesiąc ,dopóki burmistrz zwąchał kasę,kasę i co i po kasie zabrali wszystko
:!:bo teren gminny .

Rycerze Floriana -to my
-
Macie wójta nie dobrego! Do kasy to wszyscy pierwsi a jak przyjdzie coś pomóc to nikomu się nie chce nawet z wami porozmawiać ale przecież to wy jesteście gospodarzami terenu to strażacy utrzymują czystość wgl nie wypowiadam się bo takich ludzi jak on to powinni jak w średniowieczu na szubienice z nimi!!