Problem jelcz 442

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
smaciejos
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Problem jelcz 442

Post autor: smaciejos »

Witam
Mam problem po wyłączeniu stacyjki nawet po wyjęciu kluczyka świeci sie ta kontrolka na załączniku w czerwonym kółku, dopiero po odłączeniu prądu gaśnie, jak sie znowu podłączy prąd to dalej świeci. Moje pytanie w czym jest problem?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9da ... 05349.html

XCerber
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie

Re: Problem jelcz 442

Post autor: XCerber »

specem nie jestem ale moze poprostu jest gdzies przebicie i normalnie sie swieci?

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Post autor: Sernik »

Prawdopodobnie któreś urządzenie się nie rozłącza, czy radiostację macie przez przetwornicę czy bezpośrednio do aku ? Jak bezpośrednio to radiostacja jest zmasowana do tablicy gdzieś i świeci się kontrolka.

Topic author
smaciejos

radiostacje mamy przez przetwornice
Awatar użytkownika

Darek-Naczelnik
OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie

Post autor: Darek-Naczelnik »

Gdzieś spiekły sie styki i cały czas płynie prąd trzeba przeczyścić styki.
U nas tak było z "heblem" (gł. wył. prądu) ja wyłączyłem a prąd szedł cały czas, trzeba było rozkręcić, odbić bo się przyspawał i złożyć jest ok.
Szukajcie zwarcia (słabego styku gdzie iskrzenie zespawało styki)

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Stawiam na stacyjke.
Awatar użytkownika

998pawel
Kontakt:

Post autor: 998pawel »

Może nie wyłączyłeś licznika pracy motopompy,,,

kamyk01
OSP (gm., woj.): Tuliszków,wielkopolskie

Post autor: kamyk01 »

Witam.
Mam w jednostce jelcza model 422(napend na 1 oś, a Wasz jest 4x4) i instrukcję do niego, ale kontrolki są inaczej rozmieszczone jednak sprubuję coś podpowiedzieć jeśli odpowiesz na moje pytania:
1) jakiego koloru jest kontrolka, która świeci (bo mnie to wygląda na pomarańczową) ?
2) czy po uruchomienniu silnika i napompowaniu powietrza kontrolka gaśnie, czy nadal świeci ?
3) czy wcześniej ta kontrolka zapalała się(jeśli tak to w jakich okolicznościach) ?
4) czy kontrolka świeci się światłem ciągłym, na postoju i w czasie jazdy, czy "miga" w czasie jazdy, a na postoju świeci, a może jeszcz inna kombinacja lub np. świeci bez względu na okoliczności ?
5) Kiedy zauważyliście, że zapaliła się kontrolka (np. po dłuższym postoju w garażu, na akcji gaśniczej lub podczas jazdy) ?

Oczekując na odpowiedzi pozdrawiam.

Topic author
smaciejos

Dzięki wszystkim za pomoc, usterka naprawiona było to zwarcie.

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

A gdzie miałeś to zwarcie?

Topic author
smaciejos

pod deską rozdzielczą, po ich rozdzieleniu i wymianie dwóch przewodów jest wszystko ok, prawdopodobnie przyczyną tego była zsunięta jedna wsuwka z przełącznika która stykła sie z inną
Awatar użytkownika

Intercooler
OSP (gm., woj.): powiat tarnowski, województwo małopolskie

Post autor: Intercooler »

Panowie, a skoro jesteśmy przy Jelczu, żeby nie spamować kolejnymi tematami, mam pytanie o lampy kierunkowe na grillu.

Takie jak na zdjęciu :

Obrazek

Czy da się zmienić ich tryb świecenia? Obecnie jest dośc wolny, w dodatku sekwencja to prawy prawy, lewy lewy. Chciałbym żeby było to szybciej i prawy lewy prawy lewy. Widziałem kilka filmików na youtube z udziałem Jelczów, większość ma właśnie takie lampy i w jednym migają tak jak w moim przypadku, a w innych tak jakbym chciał, czyli szybciej. Czy jest gdzieś regulacja tego? Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika

998pawel
Kontakt:

Post autor: 998pawel »

Intercooler pisze:Panowie, a skoro jesteśmy przy Jelczu, żeby nie spamować kolejnymi tematami, mam pytanie o lampy kierunkowe na grillu.

Takie jak na zdjęciu :

Obrazek

Czy da się zmienić ich tryb świecenia? Obecnie jest dośc wolny, w dodatku sekwencja to prawy prawy, lewy lewy. Chciałbym żeby było to szybciej i prawy lewy prawy lewy. Widziałem kilka filmików na youtube z udziałem Jelczów, większość ma właśnie takie lampy i w jednym migają tak jak w moim przypadku, a w innych tak jakbym chciał, czyli szybciej. Czy jest gdzieś regulacja tego? Pozdrawiam.
Witam
U nas na sterowniku stroboskopu jest taki przełącznik po.1 poz.2 i tym przełącznikiem reguluje się częstotliwość błysków..
Koledzy potrzebuję schemat instalacji elektrycznej do jelcza 422... konkretnie mi chodzi o opis bezpieczników, który do czego służy..
Awatar użytkownika

Intercooler

Jutro będę w remizie to zobacze na ten sterownik i czy mam schemat to bym Ci zeskanował. Dzięki.
Obrazek
Awatar użytkownika

Intercooler

Nie mam schematu instalacji, natomiast problem lamp dalej nie rozwiązany. Gdzie znajduje się ten sterownik? Lampy firmy Zelmot.
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat