ostatnio na zjeździe gminnym została powołana komisja na w/w temat, z każdej jednostki 1 osoba zasiada m.in. z mojej zostałem wytypowany, chciałbym wiedziec czy u was też takie komisje działaja i z jakim skutkiem ?? Czy jak powstały to czy za tzw "gadką słowną" poszły pieniazki na ten cel ? Bo jak wiadomo że zbudowanie drużyny od podstaw to nie mały nakład $$$ jest potrzebny, a zawody to nie wszytko. Komisja gminna musi coś opracować ze by to zacheciło w kazdej poszczególnej jednostce młodych do wstępowania w MDP.
Mysle ze temat sie rozwinie, bo sa miejscowosci co jest dosc sporo tej młodziezy ale niestety niema pomysłu jak ich zachecic.
gminna komisja do spraw sportu i pozyskiwania członków MDP
-
Topic author - Posty: 446
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Kontakt:
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): OSP Biniew, Ostrów Wielkopolski, Wielkopolskie
Re: gminna komisja do spraw sportu i pozyskiwania członków M
Czy moglbys cos wiecej napisac na temat waszej komisji?
Bardzo interesuje mnie ten temat.
W naszej jednostce srednia wieku jest taka ze za chwile bedziemy mieli tylko czlonkow honorowych.
Nasz Zarzad nie rozumie ze mlodziez to przyszlosc OSP.
Bardzo interesuje mnie ten temat.
W naszej jednostce srednia wieku jest taka ze za chwile bedziemy mieli tylko czlonkow honorowych.
Nasz Zarzad nie rozumie ze mlodziez to przyszlosc OSP.
-
Topic author - Posty: 446
- Kontakt:
Komisja dopiero powstała, na razie żadnych konkretów nie przedstawiła, a szkoda bo czas ucieka...
jednak u siebie bez większych problemów uzbierałem chłopaków na drużynę do wystawienia na zawodach, wczoraj zrobiłem im pierwsza zbiórkę, na początek z ich strony widać chęci, ale czy będą konsekwentni to się okaże
O ile dla mojej MDP w budżecie w zeszłym tygodniu zostało zabezpieczone 4000zł
to raczej nie wszystkie OSP mogą liczyć na taką kasę na młodzieżówkę.
Wg mojej oceny to kasa i zaangażowanie opiekunów MDP będzie chyba największą bolączką...
Jeden chłopak powiedział, że w zeszłym roku chciał wystartować w sąsiedniej miejscowości bo robili tam drużynę, to na zbiórce wsadzili ich do auta ze by sobie pooglądali, coś im tam poczytali z regulaminu, pobiegali w kółko...no i zrezygnował bo się nie dowiedział jak maja wyglądać prawidłowo konkurencje i tor przeszkód, zresztą odzwierciedliło to zajęte miejsce na zawodach...
jednak u siebie bez większych problemów uzbierałem chłopaków na drużynę do wystawienia na zawodach, wczoraj zrobiłem im pierwsza zbiórkę, na początek z ich strony widać chęci, ale czy będą konsekwentni to się okaże

O ile dla mojej MDP w budżecie w zeszłym tygodniu zostało zabezpieczone 4000zł
to raczej nie wszystkie OSP mogą liczyć na taką kasę na młodzieżówkę.
Wg mojej oceny to kasa i zaangażowanie opiekunów MDP będzie chyba największą bolączką...
Jeden chłopak powiedział, że w zeszłym roku chciał wystartować w sąsiedniej miejscowości bo robili tam drużynę, to na zbiórce wsadzili ich do auta ze by sobie pooglądali, coś im tam poczytali z regulaminu, pobiegali w kółko...no i zrezygnował bo się nie dowiedział jak maja wyglądać prawidłowo konkurencje i tor przeszkód, zresztą odzwierciedliło to zajęte miejsce na zawodach...
Witam.
Bardzo ciekawi mnie temat Komisji ds. Młodzieży i Sportu. W naszej gminie powołaliśmy takową początkiem tego roku. Tak się składa że zostałem jej przewodniczącym. Na pierwszym posiedzeniu opracowaliśmy regulamin i plan pracy na 2013 rok. Nakreśliliśmy w planie zadania Komisji, oraz przedsięwzięcia jakie chcemy zrealizować w tym roku. w skład Komisji wchodzą przedstawiciele poszczególnych jednostek OSP, w których działają MDP. Pierwszym naszym zadaniem było rozesłanie ankiet do poszczególnych jednostek, by te opisały ilość osób w MDP, posiadany przez drużyny sprzęt, zdobyte osiągnięcia oraz potrzeby w zakresie funkcjonowania MDP. W marcu przygotowujemy się do zebrań, na których zostaną wybrane władze MDP. Będziemy się starać, przeprowadzić szkolenia w drużynach zgodnie z programem Związku OSP. Na wakacjach zostanie zorganizowany obóz MDP. Mamy też w planie organizacje spotkań i turniejów integracyjnych MDP...
Tak pokrótce wygląda początek działalności naszej Komisji. Bardzo ciekawi mnie to jak pracujecie z młodzieżą w swoich jednostkach. Zapraszam do dyskusji.
Ze strażackim pozdrowieniem!
Bardzo ciekawi mnie temat Komisji ds. Młodzieży i Sportu. W naszej gminie powołaliśmy takową początkiem tego roku. Tak się składa że zostałem jej przewodniczącym. Na pierwszym posiedzeniu opracowaliśmy regulamin i plan pracy na 2013 rok. Nakreśliliśmy w planie zadania Komisji, oraz przedsięwzięcia jakie chcemy zrealizować w tym roku. w skład Komisji wchodzą przedstawiciele poszczególnych jednostek OSP, w których działają MDP. Pierwszym naszym zadaniem było rozesłanie ankiet do poszczególnych jednostek, by te opisały ilość osób w MDP, posiadany przez drużyny sprzęt, zdobyte osiągnięcia oraz potrzeby w zakresie funkcjonowania MDP. W marcu przygotowujemy się do zebrań, na których zostaną wybrane władze MDP. Będziemy się starać, przeprowadzić szkolenia w drużynach zgodnie z programem Związku OSP. Na wakacjach zostanie zorganizowany obóz MDP. Mamy też w planie organizacje spotkań i turniejów integracyjnych MDP...
Tak pokrótce wygląda początek działalności naszej Komisji. Bardzo ciekawi mnie to jak pracujecie z młodzieżą w swoich jednostkach. Zapraszam do dyskusji.
Ze strażackim pozdrowieniem!
STRAŻAKIEM SIĘ JEST, A NIE BYWA...
Jeżeli w Twojej gminie w kilku OSP działają drużyny MDP to proponuję zorganizować tak zwaną ligę. Rozpoczynacie od wiosny jak tylko będzie cieplej. Wybieracie na przykład ćwiczenia bojowe dla MDP zgodnie z regulaminem CTIF i raz w miesiącu lub częściej (ustalacie harmonogram) i organizujecie tak zwane zawody. Zawody odbywają się zawsze w innej OSP gdzie jest drużyna MDP. Robicie protokół i spisujecie czasy oraz zajęte miejsce. Na zakończenie można zorganizować jakieś ognisko i poczęstunek. Po ostatnich zawodach przygotowujecie zestawienie zbiorcze ile razy i jaka jednostka zdobyła 1 miejsce, jaki był najlepszy czas itp. Organizujecie na jesieni podsumowanie i na przykład wręczacie najlepszej drużynie puchar Komendanta Gminnego OSP. Taka forma spotkań będzie maiła na celu przygotowanie do zawodów gminnych i utrwalenie zdobytych umiejętności, integrację młodzieży w Waszej gminie, zajęcie wolnego czasu młodzieży. Takie ćwiczenia bojowe można również organizować zimą w salach gimnastycznych w szkołach.
Jeżeli będziecie mieli chętnych do utworzenia takiej ligi to następnie musicie zastanowić się jak zorganizować czas po każdych zawodach (poczęstunek). Przygotowanie np. zupy w szkolnej kuchni nie powinno być trudne produkty można pozyskać w hurtowniach lub od rolników. Jeżeli będziecie mieli już przeprowadzonych kilka takich spotkań to wybieracie się do Waszego urzędu do osoby zajmującej się sprawami ,,alkoholowymi" i przedstawiacie co już zrobiliście i prosicie o wsparcie. Można poprosić burmistrza/wójta o patronat. Dużo można pisać ale myślę że na początek coś doradziłem.
Jeżeli będziecie mieli chętnych do utworzenia takiej ligi to następnie musicie zastanowić się jak zorganizować czas po każdych zawodach (poczęstunek). Przygotowanie np. zupy w szkolnej kuchni nie powinno być trudne produkty można pozyskać w hurtowniach lub od rolników. Jeżeli będziecie mieli już przeprowadzonych kilka takich spotkań to wybieracie się do Waszego urzędu do osoby zajmującej się sprawami ,,alkoholowymi" i przedstawiacie co już zrobiliście i prosicie o wsparcie. Można poprosić burmistrza/wójta o patronat. Dużo można pisać ale myślę że na początek coś doradziłem.