Program Remiza
-
Topic author - Posty: 7
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Świdnica, Dolnośląskie
- Status: Offline
Program Remiza
Witam wszystkich druhów. Na początek może się przedstawię. Nazywam się Daniel służę w OSP Świdnica już od 4 lat na co dzień pracuje jako mechanik pojazdowy hobbistycznie zajmuję się elektroniką i programowaniem w różnych językach pasjonuję się zapewne jak Wy strażą.
Postanowiłem założyć ten temat w celu zobaczenia ilu chętnych byłoby na taką aplikację.
Ostatnio w sieci znalazłem program p.t. mOSP który jak na niektóre jednostki kosztuje nie małe pieniądze za które jednostka mogła by kupić jakiś sprzęt. Postanowiłem więc napisać coś podobnego. Program będzie nazywał się "Remiza" bądź "Moja OSP" rozważam też czy udostępnić ten program za darmo czy pobrać symboliczną opłatę w wysokości 12.30zł, choć zapewne wybiorę te pierwszą opcję. Ma to być spore ułatwienie w prowadzeniu dokumentacji którą każda OSP musi posiadać. Jako że u mnie z czasem kiepsko pisze tylko wieczorami ewentualnie w weekend. Puki co mogę się pochwalić że w 80% skończyłem moduł członków.
Założenia:
-Członkowie - wszystko co potrzeba dane teleadresowe, miejsce zatrudnienia/szkoła, badania, wyposażenie, odbyte szkolenia itd.
- Akcje - typy akcji m.innymi: bojowy/fałszywy itd., godzina wyjazdu/powrotu, adres zdarzenia itd.
- Zarząd - skład zarządu OSP, komisja rewizyjna itd.
- Sprzęt - wykaz sprzętu, aktywny/nieaktywny w podziale bojowym
- Tankowanie - ilość zakupionego paliwa itd.
- Księga inwentarzowa - mówi samo przez siebie
Jeżeli macie jakieś propozycje to piszcie a postaram się je wcielić w życie.
poniżej zamieszczę screenshoty z aktualnego postępu prac.
Postanowiłem założyć ten temat w celu zobaczenia ilu chętnych byłoby na taką aplikację.
Ostatnio w sieci znalazłem program p.t. mOSP który jak na niektóre jednostki kosztuje nie małe pieniądze za które jednostka mogła by kupić jakiś sprzęt. Postanowiłem więc napisać coś podobnego. Program będzie nazywał się "Remiza" bądź "Moja OSP" rozważam też czy udostępnić ten program za darmo czy pobrać symboliczną opłatę w wysokości 12.30zł, choć zapewne wybiorę te pierwszą opcję. Ma to być spore ułatwienie w prowadzeniu dokumentacji którą każda OSP musi posiadać. Jako że u mnie z czasem kiepsko pisze tylko wieczorami ewentualnie w weekend. Puki co mogę się pochwalić że w 80% skończyłem moduł członków.
Założenia:
-Członkowie - wszystko co potrzeba dane teleadresowe, miejsce zatrudnienia/szkoła, badania, wyposażenie, odbyte szkolenia itd.
- Akcje - typy akcji m.innymi: bojowy/fałszywy itd., godzina wyjazdu/powrotu, adres zdarzenia itd.
- Zarząd - skład zarządu OSP, komisja rewizyjna itd.
- Sprzęt - wykaz sprzętu, aktywny/nieaktywny w podziale bojowym
- Tankowanie - ilość zakupionego paliwa itd.
- Księga inwentarzowa - mówi samo przez siebie
Jeżeli macie jakieś propozycje to piszcie a postaram się je wcielić w życie.
poniżej zamieszczę screenshoty z aktualnego postępu prac.
- Załączniki
-
- moja osp3.jpg (151.51 KiB) Przejrzano 7452 razy
-
- moja osp2.jpg (73.97 KiB) Przejrzano 7452 razy
-
- Moja OSP1.jpg (57.91 KiB) Przejrzano 7452 razy
Re: Program Remiza
No to super. Życzę powodzenia
Osobiście dodałbym jeszcze składki członkowskie, stan konta OSP jak i dane kto ile ma wyjeżdżonych godzin. Oczywiście super byłoby możliwość drukowania pod ekwiwalent oraz rozliczenia paliwa.

-
Zapomiałem o tym napisać będą statystyki godzinowe, listy o ekwiwalent i rozliczenia. Oczywiście też będzie opcja drukowania 

No to supertaran998 pisze:Zapomiałem o tym napisać będą statystyki godzinowe, listy o ekwiwalent i rozliczenia. Oczywiście też będzie opcja drukowania

-
- OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)
W końcu coś ciekawego by sie pojawiło na rynku za rozsądną cenę. Życze powodzenia i wtrwałości w pisaniu programu.
Zapraszamy na http://www.osp.rodaki.pl
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Fajne fajne 
Ciekawym elementem mogłaby być mobilność programu. Wpisane dane podawać do bazy danych na jakimś serwerze i korzystać z tych danych w domu, w straży lub gdzieś indziej

Ciekawym elementem mogłaby być mobilność programu. Wpisane dane podawać do bazy danych na jakimś serwerze i korzystać z tych danych w domu, w straży lub gdzieś indziej

Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Na serwerze? W takim wypadku musiałby być dobrze zabezpieczony (ochrona danych osobowych)damian_osp pisze:Fajne fajne
-
No właśnie... Zastanawiam się też nad "fizycznym" zabezpieczeniem programu. Bo nie każdy musi mieć dostęp do programu (a nuż może trafić się jakaś szuja). Myślę o przystawce i kartach zbliżeniowych (RFID) bez której osoba nie jest w stanie zalogować się do programu. Co o tym myślicie?Danonek pisze:Na serwerze? W takim wypadku musiałby być dobrze zabezpieczony (ochrona danych osobowych)damian_osp pisze:Fajne fajne
Ale kombinacje. Tak, skan siatkówki oka albo badanie DNA.
Koszt programu - 1000zł. Już widzę tłumy klientów.
Koszt programu - 1000zł. Już widzę tłumy klientów.
-
Widzę że Kolega ma wielkie pojęcie koszt karty to 2zł 17groszy koszt terminala ok 10-15 zł więc skąd kolegi domniemania?
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
albo paru urzytkownikow z roznym dostepem do zmiany danych: administrator wszystko, ktos tam inny wszystko ale bez zgrzebania w pieniadzach, inny znowu do czego innego itp.
mysle ze zabezpiecznie haslem kazdego uzytkowinka by wystarczylo.
mysle ze zabezpiecznie haslem kazdego uzytkowinka by wystarczylo.
Wytłumacz mi, po co Ci te karty? Po co wymyślasz takie kosmiczne rodzaje zabezpieczeń?taran998 pisze:Widzę że Kolega ma wielkie pojęcie koszt karty to 2zł 17groszy koszt terminala ok 10-15 zł więc skąd kolegi domniemania?
-
Ponieważ cenie sobie prywatność danych osobowych. Poza tym nie jest przesądzone że program będzie z tym na stałe zintegrowany może to będzie po prostu opcja.fire45 pisze:Wytłumacz mi, po co Ci te karty? Po co wymyślasz takie kosmiczne rodzaje zabezpieczeń?taran998 pisze:Widzę że Kolega ma wielkie pojęcie koszt karty to 2zł 17groszy koszt terminala ok 10-15 zł więc skąd kolegi domniemania?
-
- OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie
Jeśli ten program będzie gotowy to jetem zainteresowany aby go mieć jak najszybciej.
Mam nadzieję że znajdzie się tam zakładka dla gospodarza z tabelą członków osp i kto ma pobrane jakie wyposarzenie osobiste (koszarówki), oraz ogólnie ile czego gospodarz posiada na stanie czyli koszarówki, nomexy czy buty a nawet węże w boksie.
Mam nadzieję że znajdzie się tam zakładka dla gospodarza z tabelą członków osp i kto ma pobrane jakie wyposarzenie osobiste (koszarówki), oraz ogólnie ile czego gospodarz posiada na stanie czyli koszarówki, nomexy czy buty a nawet węże w boksie.
Też ciekawy pomysł. Ale nie przesadzajmy jakieś zabezpieczenie hasłem by wystarczyło. Po co komplikować sobie życie?arek_174 pisze:Jeśli ten program będzie gotowy to jetem zainteresowany aby go mieć jak najszybciej.