naszywka specjalności, "Łącznościowiec"
-
Topic author - Posty: 38
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
naszywka specjalności, "Łącznościowiec"
Witam,
Szukałem, czytałem i nie widzę. Może mi ktoś wyjaśnić kto to jest "łącznościowiec" w OSP ? Jak dla mnie to każda osoba, która jest po kursie podstawowym gdzie została nauczona prowadzenia łączności. Nie widziałem jakiś kursów dla łączności. Jak to się ma ? Wszystkie inne są dla mnie zrozumiałe lecz ten nie.
Szukałem, czytałem i nie widzę. Może mi ktoś wyjaśnić kto to jest "łącznościowiec" w OSP ? Jak dla mnie to każda osoba, która jest po kursie podstawowym gdzie została nauczona prowadzenia łączności. Nie widziałem jakiś kursów dla łączności. Jak to się ma ? Wszystkie inne są dla mnie zrozumiałe lecz ten nie.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Płonne Radomin KUJ-POM
Re: naszywka specjalności, "Łącznościowiec"
Kiedyś były organizowane kursy tylko dla operatorów radiostacji i dlatego jest ta naszywka.
-
- OSP (gm., woj.): Łódź Łódzkie w Łódzkim
Gdzie wy widzieliście w OSP naszywkę łącznościowca, ja nawet o takich kursach, ani stanowisku nic nie słyszałem.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
Widocznie kolego jesteś młody stażem w OSP, (bez urazy).zając 38 pisze:Gdzie wy widzieliście w OSP naszywkę łącznościowca, ja nawet o takich kursach, ani stanowisku nic nie słyszałem.
Kiedyś były organizowane szkolenia dla abonentów sieci radiowych w jednostkach organizacyjnych podległych i nadzorowanych przez MSWiA dla wszystkich strażaków. Dokładnie takie szkolenie przechodziłem w 2002 roku. W tej chwili takie szkolenie przechodzisz podczas kursu dowódców sekcji, ponieważ jako dowodzący akcją musisz znać zasady korespondencji z PSK/MSK i podczas działań w terenie.
-
- OSP (gm., woj.): Łódź Łódzkie w Łódzkim
Kolego z całym szacunkiem od 2006 r szkolimy jednostki OSP według nowego programu szkoleniowego jezeli szkoliłes sie w 2002 r to nie jestem pewny czy twoje uprawnienia są ważne, czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec -jak jest to pokaż 

-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
Wiem kolego że z dniem 20 stycznia 2006 roku wszedł nowy program szkolenia. Na podstawie tego programu PSP szkoli strażaków OSP.
PS.
Jak najbardziej te szkolenie abonentów sieci radiowych jest ważne. Chyba że wymyślą II część takiego szkolenia
Widzę że pracujesz w PSP a nie potrafisz odróżnić dystynkcji od naszywki-odznaki sprawności. Ja akurat na lewym rękawie munduru galowego noszę naszywkę tyle tylko że kierowcy, mam uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane i nikt mi nie zabroni takiej naszywki nosić. Błędem jest jak ktoś nosi ich kilka. Nie widzę przeszkód żeby d-ca sekcji taką naszywkę łącznościowca nosił. Strażak po KPP też może przyszyć sobie naszywkę sanitariusza . Strażacy odchodzą od tradycji a moim zdaniem powinni ją podtrzymywać.zając 38 pisze: czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec -jak jest to pokaż
PS.
Jak najbardziej te szkolenie abonentów sieci radiowych jest ważne. Chyba że wymyślą II część takiego szkolenia

Grzesiek już Ci napisał, że naszywka to nie dystynkcja.zając 38 pisze:czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec
Zajrzyj do Załącznika nr 12 do Regulaminu umundurowania http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/umundurowanie.pdfzając 38 pisze:jak jest to pokaż