Używałem latarki takiej
http://www.emos.pl/zbozi/1440013104-lat ... i-uchwytem. Miałem latarkę z zoomem, 3 tryby pracy (pełna moc, mała moc, stroboskop). Kupiłem za ok 60 zł, była razem z uchwytem, który łatwo dało się doczepić do hełmu. Pod względem świecenia nie mam uwag - dawała spokojnie radę. Mam ją do tej pory na użytek domowy i tylko wymieniam baterie.
Wymieniłem na latarkę Parat z atestem EX bo czasem działa się w strefie zagrożonej wybuchem, chociaż nie jestem przekonany, czy w OSP było to konieczne, tym bardziej, że mamy na samochodzie latarki kątowe EX, które mogłem używać. Trochę brakuje mi zoomu, chociaż mój Parat daje jednocześnie światło skupione do dali i rozproszone do oświetlania blisko więc jest ok.
Co do pytania powyżej, jak napisałem, w straży mamy też latarki kątowe - są mocniejsze i dają więcej światła. Jak dla mnie to obie te latarki się uzupełniają. Jednak latarka przy hełmie zawsze świeci tam gdzie patrzysz. W przypadku kątowej trzeba ją nakierowywać. Poza tym tą na hełmie mam zawsze przy sobie, ta kontową zabieram kiedy uznam, że mi potrzebna.