Witam
Mam pytanie odnośnie złożenia rezygnacji przez prezesa.
Mianowicie czy prezes może złożyć rezygnację z pełnienia swojej funkcji na zebraniu sprawozdawczym?
Jak może to czy trzeba zrobić głosowanie czy sam zarząd wybiera nowego prezesa?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
STRAŻ to dla niektórych 5 liter, dla mnie to całe życie
Każdy może złożyć rezygnacje kiedy tylko chce. Jeżeli prezes jest w porządku to niech złoży rezygnacje na piśmie przed zebraniem i zróbcie przed zebraniem jeszcze posiedzenie zarządu i o ile wasz statut na to pozwala dobierzcie kogoś na jego miejsce , niech zarząd wybierze ze swego grona nowego prezesa i wszystko to musi zatwierdzić najbliższe walne.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego :
"niech zarząd wybierze ze swego grona nowego prezesa"
u nas właśnie jest taki mały problem że prezesa chcemy wybrać ale spoza zarządu.
Prosiłbym o wskazówki jak to zrobić i czy tak w ogóle można.
STRAŻ to dla niektórych 5 liter, dla mnie to całe życie
slawek.998 pisze:Każdy może złożyć rezygnacje kiedy tylko chce. Jeżeli prezes jest w porządku to niech złoży rezygnacje na piśmie przed zebraniem i zróbcie przed zebraniem jeszcze posiedzenie zarządu i o ile wasz statut na to pozwala dobierzcie kogoś na jego miejsce , niech zarząd wybierze ze swego grona nowego prezesa i wszystko to musi zatwierdzić najbliższe walne.
pyt ??? dla czego to musi walne zatwierdzi ? jak zarząd powołał nowego na miejsce ustępujacego ? co tu mają zatwierdzac lub nie ? papiery do krs i wszystko
Ostatnio zmieniony czw 21 lut 2013, 21:17 przez GLM, łącznie zmieniany 1 raz.
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
firefighter pisze:Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego :
"niech zarząd wybierze ze swego grona nowego prezesa"
u nas właśnie jest taki mały problem że prezesa chcemy wybrać ale spoza zarządu.
Prosiłbym o wskazówki jak to zrobić i czy tak w ogóle można.
oczywiście że można aby był pełnoletni i to jest zgodne ze statutem
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
Do GLM
Ale jak powołać kogoś z poza zarządu skoro ma to być posiedzenie zarządu czy nadzwyczajne walne?
Czy trzeba wskazać kandydata i czy ktoś ma to przegłosować czy jak?
pyt ??? dla czego to musi walne zatwierdzi ? jak zarząd powołał nowego na miejsce ustępujacego ? co tu mają zatwierdzac lub nie ? papiery do krs i wszystko[/quote]
Zacznijmy od tego że każdy ma inny statut nasz mówi o tym że zarząd może uzupełnić do 1/3 składu zarządu ale na najbliższym walnym , walne zgromadzenie musi to zatwierdzić.
misza pisze:Do GLM
Ale jak powołać kogoś z poza zarządu skoro ma to być posiedzenie zarządu czy nadzwyczajne walne?
Czy trzeba wskazać kandydata i czy ktoś ma to przegłosować czy jak?
Oj slawek pewnie, że przeczytałem ale tam nie jest dokładnie opisane. Jest prawie identyczny jak wzorcowy jest naisane że zarząd wybiera z pośród siebie odpowiednie funkcje, a drugi punkt mówi że może dokoptować i zmienić 1/3 obsady tylko jak powołać kogoś z poza zarządu czy to ma być nadzwyczajne i podać kandydaturę członka z poza zarządu i to ma być przegłosowane czy jak? Czy wystarczy posiedzenie zarządu i podać kandydata .. nie wiem dlatego pytam.
Zarząd może dokoptować (czyli wybrać nowe osoby do zarządu) w ilości 1/3 całego składu (u nas jest 9 osób, więc może 3 osoby dokoptować). We wzorcowym nie ma nic, że musi walne zatwierdzić. Więc jeśli prezes rezygnuje to ZARZĄD dopiera 1 osobę do zarządu za prezesa (z po za zarządu). I wtedy ta osoba może zostać prezesem albo może kto inny zostac prezesem, a nowa osoba zastąpić tą, która zostanie prezesem. Według wzorcowego walne zebranie nie musi te zmiany zatwerdzać. Tak na marginesie jeśli się im nie spodoba zmiana to nie udzielą Wam absolutorium.