Prezes ZOSP-z wyrokiem?
-
Topic author - Posty: 4
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Ochotnicza Straż Pożarna
- Status: Offline
Prezes ZOSP-z wyrokiem?
Witam mam takie pytanie jest pewien Pan prezes ZOSP który nie tak dawno został skazany (chyba się odwołał więc nie wiem kiedy wyrok będzie prawomocny,ale raczej szans nie ma.) -osoba skazana za przestępstwo umyślne może pełnić taką funkcję ?;o
?czy będa nowe wybory?
Dopytuje ponieważ ten pan uprzykrza życie naszej jednostce i zastanawiamy się co w tym kierunku zrobić żeby sprawa nie została zatuszowana
?czy będa nowe wybory?
Dopytuje ponieważ ten pan uprzykrza życie naszej jednostce i zastanawiamy się co w tym kierunku zrobić żeby sprawa nie została zatuszowana
Ostatnio zmieniony pt 22 lut 2013, 20:43 przez Thor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Re: Prezes ZOSP-z wyrokiem?
czy to ważne jaki powiat
chcę się dowiedzieć
nie chcę żeby to zostało zamiecione pod dywanik.. bo jak tak się stanie to nasza jednostka będzie pomijana we wszystkim ;p

-
Witaj,z tego co ja wiem to czlonek zarzadu czy to osp czy gminnego czy powiatowego nie powinien pelnic funkcji w zadnym z tego typu zarzadów jezeli jest karany.U nas nawet kiedys wojna byla o to ,ze zabrali komus tam prawo jazdy jak rowerem kierowal i musial zrezygnowac z funkcji,bo byl karany prawomocnie. Dokladnie nie przytocze Ci kolego zapisu ktory o ttym mowi,jednak jestem pewny ze taki jest. Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
No i tu się mylisz kolego. Członek zarządu OSP może być karany (chyba, że macie taki zapis w statucie, że nie może - ale według wzorcowego nie ma tam żadnego takiego zapisu). Inaczej sprawa wyglądy, gdy chodzi o Zarząd gminny, powiatowy i wyżej - tu nie może być karany - według statutu ZOSP.albercik1692 pisze:Witaj,z tego co ja wiem to czlonek zarzadu czy to osp czy gminnego czy powiatowego nie powinien pelnic funkcji w zadnym z tego typu zarzadów jezeli jest karany.U nas nawet kiedys wojna byla o to ,ze zabrali komus tam prawo jazdy jak rowerem kierowal i musial zrezygnowac z funkcji,bo byl karany prawomocnie. Dokladnie nie przytocze Ci kolego zapisu ktory o ttym mowi,jednak jestem pewny ze taki jest. Pozdrawiam

-
no dobra to jest ten "Wyżej" nie wiem kiedy wyrok będzie prawo mocny,ale co potem powinno się stać? jakieś zebranie "wyższych " sfer czy jak to będzie wyglądać? bo albo sprawe myślimy nagłośnić albo nie wiem
-
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
Najpierw się zastanówcie czy warto. Podam przykład w moim powiecie. Są w gminie dwie jednostki w KSRG, duże, mobilne, itp. Nazwijmy je A i B. Od zawsze konkurują ze sobą, znajdują się bardzo bliskie siebie. Z jednostki A był członek powiatowe zarządu OSP. Został skazany za znęcanie się nad rodziną. W tedy do akcji wkroczyła jednostka B. Zawiadomiła zarząd o tym, lokalną prasę, itp. Jednak jak się okazało druh sam zrezygnował zaraz po ogłoszeniu wyroku - nikt nie wiedział o co chodzi, on sie nie przyznał dlaczego rezygnuje i sprawa ucichła. Gdy wywołali aferę, jego już nie było w zarządzie. Po pewnym czasie do jednostki B wkroczyła kontrola z ZW OSP, potem prokurator, gmina itp. Chcieli z jednostki B zemscić się na jednostce A, a ci się odegrali i walka przed sądem, przed gmina nadal trwa, co odbija się na innych jednostkach z powiatu. I teraz zastanówcie się czy warto poruszać tą sprawę. Napewno taki gość ma znajomości w ZW OSP, itp. Czy czasem to nie odbije się jeszcze gorzej na Waszej jednostce.

-
Przy nim to my do KS nigdy nie wejdziemy
i nie mam żadnych nie ścisłości w papierach wszystko jest tak jak należy

-
- OSP (gm., woj.): Zakrzówek, lubelskie
Nie trzeba zasłaniać się wyrokiem. Po prostu zgodnie ze Statutem można takiego prezesa odwołać na Walnym Zebraniu. Zgłosić wniosek o0 odwołanie druha Prezesa uzasadnić wniosek i Walne zdecyduje.Thor pisze:Witam mam takie pytanie jest pewien Pan prezes ZOSP który nie tak dawno został skazany (chyba się odwołał więc nie wiem kiedy wyrok będzie prawomocny,ale raczej szans nie ma.) -osoba skazana za przestępstwo umyślne może pełnić taką funkcję ?;o
?czy będa nowe wybory?