Akcja "Bezpieczna Wieś"

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
energy82
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Bolków, Dolnyśląsk
Status: Offline

Akcja "Bezpieczna Wieś"

Post autor: energy82 »

Witam wszystkich Druhów.
Czy ktoś słyszał o akcji "Bezpieczna Wieś"? Dzisiaj się dowiedziałem o takiej akcji Pana Pawlaka, podobno w każdej remizie na wsi ma być defibrylator a co za tym idzie Państwo ma nam założyć selektywne wywoływanie a KRUS zrobić szkolenia ratownicze.

Jeśli ktoś z Was wie więcej na ten temat to Proszę o informacją.
... a ósmego dnia Bóg stworzył strażaka...

BartusABG

Re: Akcja "Bezpieczna Wieś"

Post autor: BartusABG »

Wątpię w to zbyt duże koszty na stworzenie czegoś takiego.

XCerber
OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie

Post autor: XCerber »

jak ktos cos wie wiecej o tej akcji to prosze o info... jedynie co google mi znalazlo to: http://bezpiecznawies.pl/bezpiecznawies ... #&panel1-1 albo odeslanie do tego forum....

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska

Post autor: sloikk »

jeśli każda OSP na wsi, to 60-70% OSP idzie pod likwidację...
Awatar użytkownika

artur_wyszonki
OSP (gm., woj.): OSP Wyszonki Kościelne (gm. Klukowo woj. podlaskie)

Post autor: artur_wyszonki »

Myślę że to nie będzie tak że każda OSP, tylko defibrylatory dla jakiś wytypowanych jednostek i możliwość dofinansowania zakupu selektywnego, bo nie wierze żeby nam Pawlak to wszystko za darmo załatwił...
Awatar użytkownika

wujo2010

Post autor: wujo2010 »

Dofinanowanie do selektywnego było by naprawdę dobrym pomysłem :)Poprawiło by mobilność jednostek z poza systemu a i zwiększyła możliwości wstąpienia do KSRG.

Raku
OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie

Post autor: Raku »

Pewnie kolegom oto chodziło:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 8598,d.ZWU

Moim zdaniem pomysł dobry, ale dofinansowanie totalny nie wypał. Cały koszt jednego zestawu to ok 14 tyś zł podczas gdy ZOSP wielkodusznie dofinansowuje w kwocie UWAGA! 2 tyś zł... Czyli gmina która ma 3-4 jednostki OSP musiałaby wydać 36-48 tyś zł!!! To jest śmiech na sali. Nie wiem czy któreś z jednostek KSRG będzie na to stać a co dopiero zwykłe OSP. Także po ptokach :P

kom.gminny
OSP (gm., woj.): skawa raba wyżna małopolskie

Post autor: kom.gminny »

Witam wszystkich.
Kolejny pomysł na wysokim szczeblu. Jeszcze jednego problemu nie załatwili a już nowy powstał. Do rzeczy. W chwili obecnej według interpretacji Ministerstwa Zdrowia tylko druhowie z jednostek włączonych do KSRG mogą szkolić się w zakresie KPP natomiast druhom z jednostek niewłączonych do KSRG to szkolenie nie przysługuje na dzień dzisiejszy i niewiadomo jak ta sytuacja się zmieni w przyszłości. Gratuluję pomysłu Panu Pawlakowi tylko, kto będzie to używał. K lejny problem wprowadzono ustawę dotyczącą szkolenia kierowców na samochody uprzywilejowane OSP, która obciąża budżet Gminny, zmieniono sposób szkolenia strażaków ratowników, który również ma wpływ na budżet gminny (wypłata ekwiwalentu za czas szkolenia), anulowano uprawnienia, które strażacy OSP uzyskali przed 2006r zmuszając tychże druhów do powtórnych kursów, co również ma wpływ na budżet gminy (wypłata ekwiwalentu, nie wspominając o zakupie sprzętu niezbędnego do odbycia poszczególnych kursów). Sugeruje się, aby do mniejszych zdarzeń dysponowane były jednostki OSP zamiast PSP, co obciąża budżet gminy (ekwiwalent, koszty wyjazdu), sprzęt bez certyfikatu CNBOP musi go posiadać koszt uzyskania spada na gminę.Teraz proponuje się defibrylatory, do których mają się dokładać samorządy. Moje pytanie jest, co jeszcze będą musiały udźwignąć samorządy, aby jednostki działające w gminie spełniały wszystkie kryteria sprzętowe i wyszkoleniowe. Moja sugestia jest taka, aby Pan Prezes Pawlak skoro jest taki chętny do wprowadzania wszelkich innowacji sfinansował je każdej OSP z własnej kieszeni. Szanowni druhowie i druhny zaczęto zmieniać coś, co dobrze funkcjonowało, namieszano we wszystkich dziedzinach, jakich tylko można a co najgorsze nic się nie robi by rozwiązać niekorzystne zapisy, ale rozwiązać je tak, aby były korzystne dla nas i dla tych, którzy nas utrzymują.
Konkluzja jest taka kupujmy nowy sprzęt, wymyślajmy nowe systemy szkoleń, anulujmy to, co już osiągnęliśmy zmieniając na nowe, nakładajmy nowe wymagania, obowiązki a wszyscy będą zadowoleni będą firmy, prezesi (nasze władze), ośrodki szkoleniowe tylko obywatele i mieszkańcy wsi miast poniosą klęskę, bo nie będzie miał kto w razie potrzeby iść z ratunkiem, a co się stanie z większością OSP każdy druh niech sobie dopowie....i jaką wartość będzie miał slogan "Bezpieczna Wieś"????????
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

kom.gminny pisze:Witam wszystkich.
Kolejny pomysł na wysokim szczeblu. Jeszcze jednego problemu nie załatwili a już nowy powstał. Do rzeczy. W chwili obecnej według interpretacji Ministerstwa Zdrowia tylko druhowie z jednostek włączonych do KSRG mogą szkolić się w zakresie KPP natomiast druhom z jednostek niewłączonych do KSRG to szkolenie nie przysługuje na dzień dzisiejszy i niewiadomo jak ta sytuacja się zmieni w przyszłości. Gratuluję pomysłu Panu Pawlakowi tylko, kto będzie to używał. K lejny problem wprowadzono ustawę dotyczącą szkolenia kierowców na samochody uprzywilejowane OSP, która obciąża budżet Gminny, zmieniono sposób szkolenia strażaków ratowników, który również ma wpływ na budżet gminny (wypłata ekwiwalentu za czas szkolenia), anulowano uprawnienia, które strażacy OSP uzyskali przed 2006r zmuszając tychże druhów do powtórnych kursów, co również ma wpływ na budżet gminy (wypłata ekwiwalentu, nie wspominając o zakupie sprzętu niezbędnego do odbycia poszczególnych kursów). Sugeruje się, aby do mniejszych zdarzeń dysponowane były djednostki OSP zamiast PSP, co obciąża budżet gminy (ekwiwalent, koszty wyjazdu), sprzęt bez certyfikatu CNBOP musi go posiaać koszt uzyskania spada na gminę.Teraz proponuje się defibrylatory, do których mają się dokładać samorządy. Moje pytanie jest, co jeszcze będą musiały udźwignąć samorządy, aby jednostki działające w gminie spełniały wszystkie kryteria sprzętowe i wyszkoleniowe. Moja sugestia jest taka, aby Pan Prezes Pawlak skoro jest taki chętny do wprowadzania wszelkich innowacji sfinansował je każdej OSP z własnej kieszeni. Szanowni druhowie i druhny zaczęto zmieniać coś, co dobrze funkcjonowało, namieszano we wszystkich dziedzinach, jakich tylko można a co najgorsze nic się nie robi by rozwiązać niekorzystne zapisy, ale rozwiązać je tak, aby były korzystne dla nas i dla tych, którzy nas utrzymują.
Konkluzja jest taka kupujmy nowy sprzęt, wymyślajmy nowe systemy szkoleń, anulujmy to, co już osiągnęliśmy zmieniając na nowe, nakładajmy nowe wymagania, obowiązki a wszyscy będą zadowoleni będą firmy, prezesi (nasze władze), ośrodki szkoleniowe tylko obywatele i mieszkańcy wsi miast poniosą klęskę, bo nie będzie miał kto w razie potrzeby iść z ratunkiem, a co się stanie z większością OSP każdy druh niech sobie dopowie....i jaką wartość będzie miał slogan "Bezpieczna Wieś"????????
Jesteś komendantem gminnym OK. bądź sobie ale 2 razy nadmieniłeś w swoim poście że cyt. "Sugeruje się, aby do mniejszych zdarzeń dysponowane były djednostki OSP zamiast PSP, co obciąża budżet gminy (ekwiwalent, koszty wyjazdu), " moje pytanie ile jesteś w staży ? , czy uważasz że ochotnicy z OSP będą całe życie zapieprzać za darmo ? skończył się już ten ( wyzysk) odnośnie KSRG po to stworzono taki system żeby wesprzeć PSP i to za darmo (prawie) dlatego są te szkolenia takie ,a nie inne ( i dotacje z systemu KSRG), są wytyczne o posiadanym sprzęcie itd.Do mniejszych zdarzeń zawsze PSP / kiedyś ZSP wysługiwała się OSP i tego nie zmienisz, Kończąc powiem że nie powinieneś się ośmieszac będąc komendantem gminnym, mam odczucie jak byś z gminą trzymał sztamę nie ze strażakami
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Kilka uwag ode mnie:
kom.gminny pisze:W chwili obecnej według interpretacji Ministerstwa Zdrowia tylko druhowie z jednostek włączonych do KSRG mogą szkolić się w zakresie KPP natomiast druhom z jednostek niewłączonych do KSRG to szkolenie nie przysługuje na dzień dzisiejszy i niewiadomo jak ta sytuacja się zmieni w przyszłości.
Nikt nikomu nie zabrania zrobić kursu - płacisz, idziesz i robisz. Faktycznie będą problemy z kursem w kirach dla członków OSP nie z KSRG - ale czy to wielka różnica? Przecież tam się szkoli bardzo niewielką ilość osób.

kom.gminny pisze:K lejny problem wprowadzono ustawę dotyczącą szkolenia kierowców na samochody uprzywilejowane OSP,
No niestety. Tu sobie ustawodawca sam strzelił w stopę bo to muszą zrobić nie tylko druhowie, ale policjanci itd..
kom.gminny pisze:zmieniono sposób szkolenia strażaków ratowników, który również ma wpływ na budżet gminny (wypłata ekwiwalentu za czas szkolenia),
Szkolenie nadal jest niewystarczające!
kom.gminny pisze: anulowano uprawnienia, które strażacy OSP uzyskali przed 2006r zmuszając tychże druhów do powtórnych kursów,
Nic nie anulowano. Po prostu trzeba dorobić aparaty oddechowe (czyli dawną drugą część kursu).
kom.gminny pisze:Sugeruje się, aby do mniejszych zdarzeń dysponowane były jednostki OSP zamiast PSP, co obciąża budżet gminy (ekwiwalent, koszty wyjazdu),
To zamknijmy OSP - w ogóle nie trzeba będzie wyjeżdżać i opłacać składek samochodów, prądu w remizie. Do zdarzeń dysponować należy najbliższą jednostkę ochrony przeciwpożarowej, plus ewentualnie dodatkowe zastępy. Trudno oczekiwać, że JRG oddalona o 10 km pojedzie do pożaru śmietnika jeśli mamy OSP 1 km dalej - poza tym jeżeli dochodzi do sytuacji niebezpiecznej to trzeba to niebezpieczeństwo jak najszybciej zneutralizować lub ograniczyć.
kom.gminny pisze: sprzęt bez certyfikatu CNBOP musi go posiadać koszt uzyskania spada na gminę.
Niestety gminy zostały zrobione w jajo sprowadzając samochody (całkiem sprawne w większości wypadków i dużo lepsze jakościowo) i teraz muszą "dorobić" CNBOP. CNBOP to instytucja niepotrzebna ratownikom ale potrzebne by były odpowiednie zapisy prawne dopuszczające sprzęt spełniający europejskie normy a nie kolesiostwo.
kom.gminny pisze:Teraz proponuje się defibrylatory, do których mają się dokładać samorządy. Moje pytanie jest, co jeszcze będą musiały udźwignąć samorządy, aby jednostki działające w gminie spełniały wszystkie kryteria sprzętowe i wyszkoleniowe. Moja sugestia jest taka, aby Pan Prezes Pawlak skoro jest taki chętny do wprowadzania wszelkich innowacji sfinansował je każdej OSP z własnej kieszeni.
No z tymi defibrylatorami to pomysł może nie najgorszy ale wykonanie kiepskie. Chociaż zamiast tych wiatrolotów to można by zakupić sporo AED.

kom.gminny
OSP (gm., woj.): skawa raba wyżna małopolskie

Post autor: kom.gminny »

Druhu GLM mam pytań
- w jakim stopniu są finansowane jednostki OSP z budżetu KSRG a w jakim przez gminy
- w jakim stopniu są finansowane jednostki OSP niebędące w systemie z budżetu KSRG a w jakim stopniu przez gminy
Trudno sobie wyobrazić, aby jednostki OSP a zwłaszcza te niebędące w systemie mogły funkcjonować bez wsparcia samorządów.
W swojej wypowiedzi nie miałem zamiaru podnisić kwesti słuszności ekwiwalentu chciałem tylko pokazać że są to koszty dla gmin, że wszystkie zmiany innowacje zasadniczo obciąża budżet gmin, które są zobowiązane do utrzymania jednostek OSP, a co za tym idzie, zmuszone są do wyboru w ramach ograniczonego budżetu i aby realizować jedne zadania muszą rezygnować z innych, aby zmieścić się w budżecie, a pośrednio wybierać między jednostkami w gminie (bardziej lub mniej prężne)
Odnośnie szkoleń przed 2006r. jak nie zostały anulowane. Moje pytanie jest do Fistach czy po odbyciu II moduł szkolenia podstawowego zostaną przywrócone zostaną szkolenia dowódców, naczelników, komendantów? Dlaczego jeżeli strażak odbył już szkolenia złożył egzamin przed komisja państwową (egzaminatorzy byli funkcjonariuszami Straży Pożarnej czy to Zawodowej czy później Państwowej) utracił je? Czy niewystarczający byłby kilkugodzinny kurs doszkalający poszerzony o nowy sprzęt?
A wracając do dysponowania OSP zamiast PSP mam na myśli rejony gdzie czas dysponowania OSP i PSP jest taki sam lub obie jednostki są w jednej miejscowości. Druh ma rację, że jeżeli jest zagrożenie to normalne, że dysponowana jest jednostka najbliższa mogąca zrealizować dane zadanie czy udzielić niezbędnej pomocy.
I temat KPP nie wiem jak jest to u was realizowane, ale pytam, dlaczego strażak niebędący w KSRG ma szkolić się na własny koszt. Przecież Gmina nie wyśle nie zapłaci za kurs, do którego nie jest zobowiązana, bo i na jakiej podstawie.
W mojej wypowiedzi chciałem tylko i wyłącznie przedstawić jak jest realizowana reforma i kto ponosi koszty w szczególnym stopniu.
Parafrazując, jeśli dalej efektem reform będzie dalsze obciążanie samorządów to te zamiast w każdej miejscowości utrzymywać OSP będą utrzymywać tylko kilka jednostek, które wygrają w rywalizację z innymi. I realnym stanie się, że do zdarzenia będą jechały jednostki oddalone o 10 15 km.

Fistach

kom.gminny pisze: Odnośnie szkoleń przed 2006r. jak nie zostały anulowane. Moje pytanie jest do Fistach czy po odbyciu II moduł szkolenia podstawowego zostaną przywrócone zostaną szkolenia dowódców, naczelników, komendantów? Dlaczego jeżeli strażak odbył już szkolenia złożył egzamin przed komisja państwową (egzaminatorzy byli funkcjonariuszami Straży Pożarnej czy to Zawodowej czy później Państwowej) utracił je? Czy niewystarczający byłby kilkugodzinny kurs doszkalający poszerzony o nowy sprzęt?
Ale przecież robisz tak jakby drugą część kursu szeregowców OSP (czyli generalnie aparaty ale inne drobne rzeczy też tam są) i wszystko gra.

Co do kursów RatTech to jeżeli się nie mylę masz ten sam problem co był u nas. Nie wiem jak u Ciebie. Ale u nas były osoby, które miały kurs obsługi narzędzi hydraulicznych czy jakoś tak. I muszą zrobić kurs Ratownictwa Technicznego bo tamto to był kurs taki, że się zobaczyło jak to działa i jak się węże hydrauliczne podpina itd.. A Ratownictwo Techniczne nie na tym polega. Tamte papiery są ważne ale nie dają tych samych uprawnień co papiery po kursie RatTech bo jest na nich poruszana inna tematyka. U nas wszyscy zrobili kurs RatTech i nie mamy już z tym problemów.
Nie słyszałem żeby były problemy z kursami dowódców ale może... cholera no nie wiem.
kom.gminny pisze:A wracając do dysponowania OSP zamiast PSP mam na myśli rejony gdzie czas dysponowania OSP i PSP jest taki sam lub obie jednostki są w jednej miejscowości. Druh ma rację, że jeżeli jest zagrożenie to normalne, że dysponowana jest jednostka najbliższa mogąca zrealizować dane zadanie czy udzielić niezbędnej pomocy.
Nie ma zdarzenia bez zagrożenia - przynajmniej do czasu dokonania rozpoznania i stwierdzenia, że zagrożenie nie występuje. A taki przykład konkretniejszy jaki przytaczasz to faktycznie jest dość problematyczny pod względem finansowym ale i pod względem zabezpieczenia rejonu. Chodzi mi o dylematy dyspozytora, który ma zdarzenie z plamą oleju i musi zdecydować czy wysłać JRG (GBARt z jedynym zestawem hydraulicznym w rejonie; na JRG GBARt, GCBA i SCH) czy OSP (GBA) bez hydrauliki) jeżeli najwięcej wypadków w danym rejonie wydarza się przykładowo w godzinach późnych popołudniowych a plama oleju została w takich godzinach zgłoszona. I jest dylemat bo pojadą do oleju a będzie dzwon. Chociaż problem jest (bo chodzi o $$$)
kom.gminny pisze:I temat KPP nie wiem jak jest to u was realizowane, ale pytam, dlaczego strażak niebędący w KSRG ma szkolić się na własny koszt. Przecież Gmina nie wyśle nie zapłaci za kurs, do którego nie jest zobowiązana, bo i na jakiej podstawie.
U nas niedługo będzie kurs KPP. Z tego co się orientuję na kurs pójdzie 18 druhów z gminy i na 99% płaci gmina - ale jak chcesz to się upewnię.
kom.gminny pisze:W mojej wypowiedzi chciałem tylko i wyłącznie przedstawić jak jest realizowana reforma i kto ponosi koszty w szczególnym stopniu.
Tu się zgadzam w 100%. U nas Wójt mówił, że na szkolnictwo rosną wydatki o 700 000 zł a z budżetu państwa Wójt dostaje 350 000 zł, które z innych celów trzeba wyciągnąć. (te liczby są szacunkowe ale wiadomo o co chodzi).

faral1977
OSP (gm., woj.): Kwapinka,gm.Raciechowice

Post autor: faral1977 »

Fistach

faral1977 pisze:Podaje linki do odpowiedzi jakie otrzymaliśmy odnośnie szkoleń KPP z Ministerstwa Zdrowia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c1 ... 5913d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed3 ... 8c9e1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32b ... 8db99.html
Czyli jakbym przyszedł z 10 druhami to nie przyjmą mnie na kurs (liczmy 10 * 800 zł = 8000 zł) ?:O Jak dla mnie bzdura. Przecież aby iść na kurs pierwszej pomocy wystarczy być, mieć 18 lat i mieć badania lekarskie ale aby uzyskać tytuł ratownika należy być członkiem jednostki współpracującej z systemem PRM.
Jeżeli jednak nie (być może jest to tak absurdalne, że nie potrafię tego objąć rozumem) to rozumiem, że wszystkim druhom, którzy są w jednostkach nie współpracujących z systemem zostaną cofnięte te uprawnienia?:> Dlaczego w ogóle im je nadano? Chory kraj.
Awatar użytkownika

artur_wyszonki
OSP (gm., woj.): OSP Wyszonki Kościelne (gm. Klukowo woj. podlaskie)

Post autor: artur_wyszonki »

polska... :evil:
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat