Akcja "Bezpieczna Wieś"

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

karol1118
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Akcja "Bezpieczna Wieś"

Post autor: karol1118 »

By wstąpić do KSRG należy posiadać min 4 strażaków z KPP ,ale skoro OSP nie będące w systemie nie może skierować ich na taki kurs to w jaki sposób mają zdobyć takie uprawnienia....? faktycznie nawet w komendach PSP kursy ,które organizują są pod jednostki systemowe...
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Trzeba np. napędzić znajomych rat medów żeby się zapisali albo kolegów z innych jednostek co mają KPP. Tak tylko żeby byli - potem wpis do jednostek współpracujących z PRM robicie swoje kursy KPP i po problemie - chore ale to Polska.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

kom.gminny pisze:Druhu GLM mam pytań
- w jakim stopniu są finansowane jednostki OSP z budżetu KSRG a w jakim przez gminy
- w jakim stopniu są finansowane jednostki OSP niebędące w systemie z budżetu KSRG a w jakim stopniu przez gminy
Trudno sobie wyobrazić, aby jednostki OSP a zwłaszcza te niebędące w systemie mogły funkcjonować bez wsparcia samorządów.
W swojej wypowiedzi nie miałem zamiaru podnisić kwesti słuszności ekwiwalentu chciałem tylko pokazać że są to koszty dla gmin, że wszystkie zmiany innowacje zasadniczo obciąża budżet gmin, które są zobowiązane do utrzymania jednostek OSP, a co za tym idzie, zmuszone są do wyboru w ramach ograniczonego budżetu i aby realizować jedne zadania muszą rezygnować z innych, aby zmieścić się w budżecie, a pośrednio wybierać między jednostkami w gminie (bardziej lub mniej prężne)
Odnośnie szkoleń przed 2006r. jak nie zostały anulowane. Moje pytanie jest do Fistach czy po odbyciu II moduł szkolenia podstawowego zostaną przywrócone zostaną szkolenia dowódców, naczelników, komendantów? Dlaczego jeżeli strażak odbył już szkolenia złożył egzamin przed komisja państwową (egzaminatorzy byli funkcjonariuszami Straży Pożarnej czy to Zawodowej czy później Państwowej) utracił je? Czy niewystarczający byłby kilkugodzinny kurs doszkalający poszerzony o nowy sprzęt?
A wracając do dysponowania OSP zamiast PSP mam na myśli rejony gdzie czas dysponowania OSP i PSP jest taki sam lub obie jednostki są w jednej miejscowości. Druh ma rację, że jeżeli jest zagrożenie to normalne, że dysponowana jest jednostka najbliższa mogąca zrealizować dane zadanie czy udzielić niezbędnej pomocy.
I temat KPP nie wiem jak jest to u was realizowane, ale pytam, dlaczego strażak niebędący w KSRG ma szkolić się na własny koszt. Przecież Gmina nie wyśle nie zapłaci za kurs, do którego nie jest zobowiązana, bo i na jakiej podstawie.
W mojej wypowiedzi chciałem tylko i wyłącznie przedstawić jak jest realizowana reforma i kto ponosi koszty w szczególnym stopniu.
Parafrazując, jeśli dalej efektem reform będzie dalsze obciążanie samorządów to te zamiast w każdej miejscowości utrzymywać OSP będą utrzymywać tylko kilka jednostek, które wygrają w rywalizację z innymi. I realnym stanie się, że do zdarzenia będą jechały jednostki oddalone o 10 15 km.
Odp. To jest trudne do ustalenia w % , bo każdy budżet gminy jest inny, każda dotacja ustalona przez radę gminy jest inna w zależności od Gminnego budżetu .Dotacje z KSRG też co roku się zmieniają u nas co rok (w góre) A jeśli chodzi o KSRG to po to stworzono żeby pewna część jednostek była wyposażona po zęby i wyszkolona na tip top . Chcą nami się wysługiwać różnych dziedzinach , nie długo będą nas wzywać do chorych jak karetek zabraknie. Niektórzy się krzywo patrzą na jednostki z KSRG ale im o to chodzi żeby wyeliminować te słabe a wszkolic i wyposażyc dobre. W niektórych gminach jest po 7-8 jednostek OSP to nie ma co się dziwic że budżet gminy siada , nie które Gminy doposażają kilka i zatrudniają kierowców na etat . Pozostałe małe z jakiś Żukiem zostaną skazana na zagładę, bo zdaniem gminy będzie spełnione zabezpieczenie Ppoż
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

arek_174
OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie

Post autor: arek_174 »

Moja jednostka nie jest włączona do KSRG a jednak od 5 kwietnia ja i 2 kolegów wybieramy się na kurs KKP z funduszy gminy ( 550 zł od osoby) więc jednak członkowie z poza KSRG mogą robić takie kursy.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

arek_174 pisze:Moja jednostka nie jest włączona do KSRG a jednak od 5 kwietnia ja i 2 kolegów wybieramy się na kurs KKP z funduszy gminy ( 550 zł od osoby) więc jednak członkowie z poza KSRG mogą robić takie kursy.
Pewnie że mogą robic u nas powiat szkoli wszystkich bez wyjątku . Teraz z mojej inicjatywy zorganizowano kurs Rt od 8 -IV( w sumie 34 os ) i też idą chłopaki ze zwykłej OSP pomimo że nie mają hydrauliki
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

karol1118

Post autor: karol1118 »

U nas niby tez szkolą te zwykłe OSP ale bardzo mały odsetek , Gminy niechętnie wysyłają druhów ze względu na koszty
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

elti

Post autor: elti »

Mamy sejmową komisje do spraw OSP i Pawlaka, i mamy teraz przełożenie ich pracy (nie za darmo) na nasze realia.
Ja się pytam po co jest Pawlak,tylko do imprez i odznaczeń??? bo polityk,co z tego jak się nie polepsza w OSP. Nie wiem kto go wybiera ale on nie powinien być prezesem w ZGOSP RP. Pomimo iż jest w partii rządzącej nam w OSP nic nie polepsza. Dużo mówi mało robi, przyczym gasi zapał ludzi w OSP przez takie manewry jak z KPP

m400

Post autor: m400 »

GLM pisze:
arek_174 pisze:Moja jednostka nie jest włączona do KSRG a jednak od 5 kwietnia ja i 2 kolegów wybieramy się na kurs KKP z funduszy gminy ( 550 zł od osoby) więc jednak członkowie z poza KSRG mogą robić takie kursy.
Pewnie że mogą robic u nas powiat szkoli wszystkich bez wyjątku . Teraz z mojej inicjatywy zorganizowano kurs Rt od 8 -IV( w sumie 34 os ) i też idą chłopaki ze zwykłej OSP pomimo że nie mają hydrauliki
Mam pytanie odnośnie szkoleń w powiecie kiedy są planowane szkolenia dowódców naczelników lub kiedy takowe się odbywały .Pytając się w PSP rzecznika prasowego ;w pierwszej kolejności wykonać harmonogram szkoleń pierwszego stopnia ,w drugiej kolejności szkolenia uzupełniające, szkolenia dowódców i naczelników za 2-3 lata, na ile w tym prawdy .Odnośnie hełmów czerwonych Siennica, Grzebowilk itd. takich używją .Na koniec gratulacje i podziw dla jednostki z najlepszym średnim czasem wyjazdu do zdarzeń
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat