Smok to następne źródło wydłużenia czasu zassania, nie polecam smoka produkowanego przez SUPON Białystok w kolorze czerwonym, straty sięgają nawet 3 sek. jest on solidnie wykonany lecz jeśli taki posiadamy zostawmy go prowadzenia akcji gaśniczych.
Do naszych celów najlepiej się nadaje smok starszej generacji z plastikowym sitem, należy go rozmontować, wyjąć grzybek i zamocować w uchwycie tokarki za jeden koniec drugi uchwycić uchwytem obracanym w koniku i stoczyć wystający płaszcz metalowy wraz z uszczelką.
Wygładzić powierzchnie papierem ściernym by nie powstawały zawirowania przy przepływie wody, są bardzo szkodliwe i spowalniają przepływ.
Następnie tak wyregulować położenie by znajdowało się w najszerszym punkcie obudowy aluminiowej.
Przy prawidłowo przerobionym smoku czas zassania jest taki sam jak bez smoka.
prosilbym o zdjecia i krotkie opisy jak przerobic taki smok.
ospgalew@wp.pl