Nowe wytyczne

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
karol1118
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Nowe wytyczne

Post autor: karol1118 »

Wczoraj od zastępy komendanta Psp dowiedzieliśmy się, że wkrótce będzie wymóg by w każdej jednostce KSRG było min 12 ratowników po KPP jeśli to prawda to chyba komuś bardzo przeszkadza straż... Czy ktoś słyszał o tym chorym przepisie ?
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Re: Nowe wytyczne

Post autor: Sernik »

Już obowiązują: http://www.straz.gov.pl/page/file.php?id=34375 "Zasady organizacji ratownictwa medycznego w KSRG"

Masz jakiś problem ze zrobieniem 12 osobom KPP ? Moim zdaniem wszyscy ratownicy powinni mieć KPP obowiązkowo robione jak szkolenie I i II stopnia. Jesteśmy ratownikami - mamy umieć udzielać pomocy !!!! Jeżeli jesteś z jednostki w KSRG to tym bardziej powinno to być obowiązkowe !

Pozdrawiam

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Sernik pisze:Już obowiązują: http://www.straz.gov.pl/page/file.php?id=34375 "Zasady organizacji ratownictwa medycznego w KSRG"

Masz jakiś problem ze zrobieniem 12 osobom KPP ? Moim zdaniem wszyscy ratownicy powinni mieć KPP obowiązkowo robione jak szkolenie I i II stopnia. Jesteśmy ratownikami - mamy umieć udzielać pomocy !!!! Jeżeli jesteś z jednostki w KSRG to tym bardziej powinno to być obowiązkowe !

Pozdrawiam
Sernik kolega chętnie zrobiłby sobie czy swoim druhom kurs KPP tak aby było ich 12 tylko trzeba stawiając wymagania umożliwić ich spełnienie - np. dać kasę lub za darmo zorganizować kurs kończący się egzaminem.

uka

Post autor: uka »

Witam Pana Sernika!, Pan Sernik Jak zwykle nie widzi problemu! :D Ciekaw jestem ilu ratowników KPP posiada poszczególna Jedostka Miejska lub powiatowa PSP?

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Post autor: Sernik »

Witam Pana Uka ! :) no za bardzo nie widzę problemu, jeżeli kolega Karol jest w KSRG to w tym momencie powinien mieć na stanie już co najmniej 4 ratowników po KPP, więc trzeba doszkolić 8. Zgodnie z tym co piszę w tych 'zasadach' jest to liczba DOCELOWA a więc nie wymaga tego nikt ' z dnia na dzień ' po wejściu w życie zasad. Pytać w ZOW o miejsca na kursy KPP, pytać w gminie o środki na kursy, szukać grantów na małe projekty i pisać projekt na szkolenie, przeznaczyć środki z festynu, kalendarza na kurs - wszyscy chodzą, szukają i robią kursy. Zdaje sobie sprawę że wszędzie jest ciężko, ale po co od razu się załamywać i mówić że przepis jest bezsensowny ? Bardziej bez sensowny przepis to jest ten co mówi że na kurs KPP może być wysłany strażak z jednostki współpracującej z systemem, czyli z jednostki KSRG, ale żeby dostać się do KSRG trzeba mieć przeszkolonych ratowników z KPP !!!

Pozdrawiam

1986lukasz
OSP (gm., woj.): województwo Śląskie

Post autor: 1986lukasz »

uka pisze:Witam Pana Sernika!, Pan Sernik Jak zwykle nie widzi problemu! :D Ciekaw jestem ilu ratowników KPP posiada poszczególna Jedostka Miejska lub powiatowa PSP?
Wszyscy z JRG

kornecki

Post autor: kornecki »

Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

A ja słyszałem że jak się nie zda poprawki to zwraca się kasę za kurs , tak było u sąsiadów w OSP
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

GLM pisze:A ja słyszałem że jak się nie zda poprawki to zwraca się kasę za kurs , tak było u sąsiadów w OSP
I słusznie!! Ale to zapewne zależy od ustaleń z fundującym kurs (np. urząd gminy)

uka

Post autor: uka »

Sernik, ja wcale nie twierdzę ze przepis jest bezsensu! Udzielić pierwszej pomocy powinien umieć każdy ratownik! :)
Ja średnio co rok wysyłam dwóch ratowników na KPP, jednego mam nawet na co dzień jeżdżącego na karetce.
Mam pytanie doo ciebie a mianowicie potrzebuję kupić na drugi nowy samochód zestaw PSP R1. Możesz m doradzić gdzie uderzyć o dofinansowanie? Może jakaś fundacja? Moje środki budżetowe na ten rok już zaplanowane do zera :(

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat