odznka za wysługę lat
-
Topic author - Posty: 66
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Koczała,pomorskie
- Kontakt:
- Status: Offline
odznka za wysługę lat
Proszę o podpowiedź,na jakich zasadach w Waszych jednostkach przydziela się" odznakę za wysługę lat" ?
Liczycie lata MDP? Czy też od skończenia 18tki i kursu podstawowego po którym może strażak uczestniczyć w akcjach?
Czy też może od dnia przejścia z MDP do JOT?
Czy jeszcze inaczej...podpowiedzcie proszę!
Pozdrawiam.
Liczycie lata MDP? Czy też od skończenia 18tki i kursu podstawowego po którym może strażak uczestniczyć w akcjach?
Czy też może od dnia przejścia z MDP do JOT?
Czy jeszcze inaczej...podpowiedzcie proszę!
Pozdrawiam.
Re: odznka za wysługę lat
My liczymy od wieku 16 lat odkąd się posiada bierne i czynne prawo wyborcze
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
chyba każda osp wg swojego zapisu w statucie u nas liczy się od zapisania do MDP 

"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Na 100% do stażu w OSP wlicza się MDP. Kiedyś czytałem o tym w Strażaku, niestety numeru nie pamiętam (gdzieś sprzed 3-4 lat). Był artykuł na dwie strony o tym jak nadawać odznakę "Za wysługę lat", podczas jakich uroczystości nadawać V, a podczas jakich np: 25, jak nosić itd.
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Cytat z czasopisma strażak
"Obserwując niektórych strażaków, zastanawiam się od kiedy zaczęli działać w OSP. Przecież kiedyś nie było MDP, a oni już maja taki długi staż. Jeżeli chcemy podnieść rangę odznaki "Za wysługę lat" wliczajmy tylko rzeczywiste okresy naszej strażackiej działalności i to tylko tej aktywnej."
"Obserwując niektórych strażaków, zastanawiam się od kiedy zaczęli działać w OSP. Przecież kiedyś nie było MDP, a oni już maja taki długi staż. Jeżeli chcemy podnieść rangę odznaki "Za wysługę lat" wliczajmy tylko rzeczywiste okresy naszej strażackiej działalności i to tylko tej aktywnej."
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
-
Topic author - Posty: 66
- OSP (gm., woj.): Koczała,pomorskie
- Kontakt:
Dziękuję za porady i sugestie,myślę że najodpowiedniejsze będzie kiedy wysługę lat liczyć będziemy od dnie kiedy strażak zaczął jeździć na akcje.
Tak uzgodniliśmy na Zarządzie...myślę że to sprawiedliwe.
Jeżeli kiedykolwiek za wysługę lat dorzuca nam coś do emerytur to nie będą liczyć MDP tylko czas kiedy faktycznie brało się udział w akcjach.
Pozdrawiam.
Jeżeli kiedykolwiek za wysługę lat dorzuca nam coś do emerytur to nie będą liczyć MDP tylko czas kiedy faktycznie brało się udział w akcjach.
Pozdrawiam.
Ja uważam, że liczenie od czasu kiedy ktoś zaczął jeździć na akcje jest błędne, ponieważ są takie osoby, które nie ukończyły nawet kursu, podstawowego, a mimo to bardzo angażują się w działalność jednostki.Kriss pisze:Dziękuję za porady i sugestie,myślę że najodpowiedniejsze będzie kiedy wysługę lat liczyć będziemy od dnie kiedy strażak zaczął jeździć na akcje.
Pozdrawiam.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Dokładnie!! Teoretycznie osoba niepełnosprawna będąca członkiem OSP może się bardziej angażować niż niejeden "wybitny jeżdżący na akcję".darek1688 pisze:Ja uważam, że liczenie od czasu kiedy ktoś zaczął jeździć na akcje jest błędne, ponieważ są takie osoby, które nie ukończyły nawet kursu, podstawowego, a mimo to bardzo angażują się w działalność jednostki.
Poza tym odznaki te nie mają wielkiej wartości bo są tacy co nic nie robili, nic nie robią a latka im lecą i odznaki dostają

Otóż to.damian_osp pisze:Cytat z czasopisma strażak
-
- OSP (gm., woj.): Puńców (goleszów, śląskie)
ale też od tego jeśli ktoś jest w podziale bojowym dostaje odznakę Strażak Wzorowy, przynajmniej u nas tak jest, że ktoś, kto nie jest w podziale to nie może jej otrzymać i to też po kilku latach jest przyznawana.
"Idę tam, gdzie wszyscy inni uciekają przed śmiercią."