witam
Jak można było się spodziewać nie wszystkim podoba się decyzja komisji o pierwszym miejscu przyznanym orkiestrze z Nadarzyna. Zakładam jednak, że tak samo byłoby gdyby wygrały Konopiska, Krasocin albo Koło. Przy tak wysokim poziomie i ogromnym zaangażowaniu członków każdej z orkiestr, żal zdobywców drugiego czy trzeciego miejsca jest nieunikniony. Dziwi mnie jednak wytykanie Nadarzynowi jego niby "żołnierskiego" składu. Przecież nigdy się nie kryli z tym, że w składzie orkiestry jest kilku zawodowców (m.in. żołnierzy), którzy są zatrudnieni w charakterze instruktorów. Jest ich chyba 5 (może 6, nie wiem dokładnie) co w zasadzie nie stanowi złamania regulaminu takiego festiwalu jak w Wiśle, który mówi o max 10% zawodowych muzyków. Poza tym jeśli kogoś to razi niech spojrzy na skład Koła, Konopisk czy Mykanowa, czy innych zespołów które znalazły się na podium. Przecież jeśli mówimy o muzyku zawodowym, to mamy na myśli nie tylko żołnierza, ale przede wszystkim muzyka wykształconego w szkole muzycznej 2go stopnia albo akademii muzycznej, a tacy przeważali w zwycięskich orkiestrach. Tak naprawdę gdybyśmy chcieli odrzucić wszystkich zawodowców z 22 orkiestr, to nie wiem czy z pozostałych muzyków złożylibyśmy 11.
Wracając jeszcze do decyzji jury, nie dziwi mnie ona i wydaje mi się, że trzeba być sporym hipokrytą żeby krzyczeć na forum o słabościach Nadarzyna i wyższości nad nim Konopisk czy Krasocina. Być może w koncercie orkiestry zagrały na podobnym poziomie (przy czym poziom trudności repertuaru Konopisk i Nadarzyna faktycznie imponujący), ale jako całość czyli koncert i przemarsz, bezkonkurencyjny był Nadarzyn.
Ogłoszenie wyników było kompletną porażką i chyba każdy się ze mną zgodzi, że nie da się tego w inny sposób skomentować.
Podsumowując, przy okazji konkursów zawsze będą zwycięzcy i przegrani. Decyzja należy do komisji, może nie zawsze najbardziej obiektywnej i wykształconej, ale wpływu na to nie mamy. Mamy natomiast wpływ na atmosferę jaka przy okazji takich festiwali panuje i proponuję, aby następnym razem poświęcić więcej czasu na integrację, wymianę doświadczeń i zabawę w towarzystwie ślicznych dziewczyn, bo ostatnio tego bardzo brakowało.
Pozdrawiam