hierarhia w osp
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): ospgdzies w kraju
- Status: Offline
hierarhia w osp
Witam
Mam pytanie i wątpliwość, czy ktoś by wytłumaczyła taką kwestie ?!
Czy OSP będąca w KSRG ma większe przywileje od OSP nie będącej w KSRG ??
A konkretnie chodzi mi o coś takiego, inne jednostki z gminy przyjeżdżają na interwencje do jednego z sołectw gdzie działa OSP nie będąca w systemie. Miejscowa nie jest dysponowana ! Komentarz jest taki że wy nie jesteście w systemie ! Czy to na tym polega ??
Gzie znaleść coś więcej na temat KSRG zalet i wad ??
Mam pytanie i wątpliwość, czy ktoś by wytłumaczyła taką kwestie ?!
Czy OSP będąca w KSRG ma większe przywileje od OSP nie będącej w KSRG ??
A konkretnie chodzi mi o coś takiego, inne jednostki z gminy przyjeżdżają na interwencje do jednego z sołectw gdzie działa OSP nie będąca w systemie. Miejscowa nie jest dysponowana ! Komentarz jest taki że wy nie jesteście w systemie ! Czy to na tym polega ??
Gzie znaleść coś więcej na temat KSRG zalet i wad ??
Re: hierarhia w osp
Użyj funkcji "szukaj" (na górze po prawej)maryska45 pisze:Gzie znaleść coś więcej na temat KSRG zalet i wad ??
Jajakobyły
wszystko na temat KSRG znajdziesz na stronie KGPSP.
-
- OSP (gm., woj.): woj.małopolskie
- Kontakt:
Jeśli widzicie pożar w swoim sołectwie to nie czekajcie, aż ktoś zadzwoni na 998 i zostaniecie zadysponowani, tylko włączajcie syrenę i wyjeżdżajcie do akcji.
W przypadku przybycia jednostek OSP i PSP, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
W przypadku przybycia jednostek OSP i PSP, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
A mnie uczono że dowodzi jednostka która jako pierwsza przybyła na miejsce lub PSP po przyjeździe.W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
KSRG niestety jest faworyzowane :/
-
- Kontakt:
to z Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad kierowania i współdziałania jednostek ochrony przeciwpożarowej biorących udział w działaniu ratowniczym.3. Kierującym jest pierwszy przybyły na miejsce zdarzenia dowódca z jednostki, do czasu przybycia osoby posiadajacej uprawnienia do przejęcia kierowania.
4. W przypadku przybycia jednostek ochotniczych i zawodowych, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
5. W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
Chyba że jest nowe rozporządzenie, o którym nie wiem. Co do powyższego, to słyszałem że są konflikty między jednostkami z KSRG i z poza, ale nie widzę w przepisach żeby jednostki będace w KSRG miały jakieś większe prawa, przecież dalej są OSP.
-
- OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
A mnie uczono na kursie PSP, że podczas udziału w akcji tylko jednostek OSP. Pierwsza jednostka będąca na miejscu nie należąca do KSRG musi oddać dowodzenie jednostce później przybyłej z KSRG.
-
- OSP (gm., woj.): OSP GRODZIEC(Śląskie)
- Kontakt:
Jednostka która przybywa na miejsce jako pierwsza kieruje działaniami ratowniczymi chyba że przyjedzie PSP i dowódca ich poprosi o przekazanie kierowania .Nie ma znaczenia czy jednostka należy do KSRG czy nie .Jeżeli dowódca jednostki dobrze dowodzi na miejscu to nawet z PSP dowódca widząc że idzie to dobrze nie będzie odbierał dowodzenia . Co innego ja przyjedzie PSP i panuje chaos na miejscu zdarzenia a dowódca który dowodzi nie radzi sobie wtedy PSP przejmuje dowodzenie nad miejscem zdarzenia.
Ja powiem tak...
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX i na miejscu działa OSP z XXX poza KSRG a dojedzie jednostka z OSP YYY w KSRG to d-ca ma przyjąć dowodzenie od XXX jeżeli na miejsce przybędzie JRG to dowódca KSRG przekazuje dowodzenie właśnie JRG.
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX i jednostka jest w KSRG a przyjeżdżająca jednostka YYY również w KSRG to dowodzi d-ca z XXX ponieważ jest to jego "teren"
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX przyjeżdża OSP KSRG z YYY oraz OSP KSRG z ZZZ to dowodzi d-ca pierwszego zastępu, który przybędzie na miejsce.
Tak wiem, że zaraz będzie dlaczego KSRG jest wyżej... no bo są w tych strukturach podlegają pod tą KG PSP. Tak nie jest to zawsze wporządku ale przecież każdy może spełnić wymagania i starać się o wstąpienie do systemu.
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX i na miejscu działa OSP z XXX poza KSRG a dojedzie jednostka z OSP YYY w KSRG to d-ca ma przyjąć dowodzenie od XXX jeżeli na miejsce przybędzie JRG to dowódca KSRG przekazuje dowodzenie właśnie JRG.
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX i jednostka jest w KSRG a przyjeżdżająca jednostka YYY również w KSRG to dowodzi d-ca z XXX ponieważ jest to jego "teren"
Jeżeli zdarzenie ma miejsce w miejscowości XXX przyjeżdża OSP KSRG z YYY oraz OSP KSRG z ZZZ to dowodzi d-ca pierwszego zastępu, który przybędzie na miejsce.
Tak wiem, że zaraz będzie dlaczego KSRG jest wyżej... no bo są w tych strukturach podlegają pod tą KG PSP. Tak nie jest to zawsze wporządku ale przecież każdy może spełnić wymagania i starać się o wstąpienie do systemu.
Przepraszam z góry. Ale wg ,mnie nie ma podział na ksrg,psp strażak to strażak (tak tłmacze mom druhom)ale nestety przepisy mówia:
1)po przybyc na miejsce zdarzenia dodwodzenie przejmuje straak osp(jak brak psp) jeśli est na miejscu to ksrg przemuen dowodzenie a jak psp to psp przejmuje. Jeśli wątpliwości to odsyłam do regulaminu. Ja to załatwiam to w ten sposób iż rozmawaiam z osp na miescu i jak ma możliwość to niech rządzi w końcu to ich teren i maja w nim rozeznanie pomimo mojej funkcji daję dh się wykazać ew pomagam jak trzeba(niech zbierają na zasługi na odznaczenia). pozdrawiam
1)po przybyc na miejsce zdarzenia dodwodzenie przejmuje straak osp(jak brak psp) jeśli est na miejscu to ksrg przemuen dowodzenie a jak psp to psp przejmuje. Jeśli wątpliwości to odsyłam do regulaminu. Ja to załatwiam to w ten sposób iż rozmawaiam z osp na miescu i jak ma możliwość to niech rządzi w końcu to ich teren i maja w nim rozeznanie pomimo mojej funkcji daję dh się wykazać ew pomagam jak trzeba(niech zbierają na zasługi na odznaczenia). pozdrawiam
-
Zgadza się, mało z tego.Grota112 pisze:Ja powiem tak...
Jeżeli jednostka KSRG działa na swoim terenie i dowódcą jest druh co najwyżej po kursie dowódców, to po przyjeździe innej jednostki z KSRG z naczelnikiem na przednim fotelu to ta jednostka przejmuje dowodzenie.
Tak jest napisane i tak samo u mnie na komendzie powiatowej robią. Dyspozytor woła odpowiednią jednostkę tak jak jest opisane wyżej.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Mógłbym Wam chłopaki rozpisać (po raz kolejny) kwestie dowodzenia, ale to nie ma sensu. Fanatykom systemu nie wytłumaczysz że są taką samą OSP jak jednostka z Pierdziszewa Dolnego z żukiem na stanie. Owszem KSRG na pewno ma więcej doświadczenia i u nas często właśnie oni kierują działaniami. Ale to jest kwestia naszej dobrej woli. Ja mogę oddać dowodzenie, a nie muszę...
Z resztą temat był wałkowany już daawno...
Z resztą temat był wałkowany już daawno...
Starszy sikawkowy
-
Posłuchaj, nie jestem fanatykiem OSP w KSRG, piszę po prostu jak jest i tyle. A to czy ktoś przejmuje dowodzenie czy nie to jego wybór, ale wg. wszelkich znaków na niebie obowiązek ma przejąc i tyle. Dotyczy się to wszystkich, a nie jak ktoś wcześniej pisał, że PSP nie musi jak widzi, że ktoś dobrze sobie radzi, bzdura!
-
- Kontakt:
Panowie, temat już przewałkowany 10 razy, najważniejsze jest sprawne przeprowadzenie akcji. Co do dowodzenia nic się nie zmieniło:
Zapraszam do zapoznania się z tematem gdzie już wszystko w tej kwestii zostało powiedziane: http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=39833. Kierującym jest pierwszy przybyły na miejsce zdarzenia dowódca z jednostki, do czasu przybycia osoby posiadajacej uprawnienia do przejęcia kierowania.
4. W przypadku przybycia jednostek ochotniczych i zawodowych, obowiązany do przejęcia kierowania jest kierujący z jednostki zawodowej.
5. W przypadku przybycia na miejsce zdarzenia dowódców tej samej hierarchii, obowiązany do przejęcia kierowania jest dowódca z jednostki, dla której miejsce zdarzenia stanowi teren własnego działania.
-
- OSP (gm., woj.): Bochotnica,lubelskie
A ja mam takie pytanie: kto dowodzi naczelnik(kierowca) czy dowódca? U mnie najczęściej jako kierowca jeździ naczelnik (ma wszystkie szkolenia) dodatkowo często jeździ druh po przeszkoleniach dowódczych (dowódca). Który z nich dowodzi w czasie akcji (jesteśmy tylko my przy pożarze)