Nowe wymagania dot. kierowcy uprzywilejowanego i nie tylko

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

fabko
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Solec, gmina Gostynin, mazowieckie
Status: Offline

Re: Nowe wymagania dot. kierowcy uprzywilejowanego i nie tyl

Post autor: fabko »

To wymieniać zaświadczenia czy nie, bo Pan Miazga w artykule sam sobie przeczy...

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Właśnie kontaktowałem się mailowo z wydziałem komunikacji i otrzymałem informację:
"Witam! Jesteśmy przygotowani i posiadamy stosowne druki zezwoleń, decyzji"
"Wniosek składać będzie osoba ubiegająca się o wydanie zezwolenia, gmina natomiast finansuje koszty zezwoleń"

Czyli każdy musi udać się osobiście do starostwa.
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

Gdy już będziecie się tam udawać, niezbędne będą oryginały (do wglądu):
1) dotychczasowe zaświadczenie (to od wójta)
2) orzeczenie lekarskie
3) orzeczenie od psychologa
4) 50 zł na opłatę
i jeszcze zapewne dowód osobisty (też do wglądu).
Jajakobyły

marcin_op

I na wszelki wypadek zabrać dane urzędu gminy, NIP itp. bo skoro płatnikiem jest gmina to dowód opłaty będzie wystawiany na urząd gminy który później pewnie będzie nam to zwracał.

marcin_op

Hmmm tak czytam i czytam i doszedłem do wniosku że:

§ 17. 1. W celu wydania zezwolenia osobie posiadającej zaświadczenie wydane w trybie art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca
1997 r. – Prawo o ruchu drogowym osoba ta składa do starosty:
1) wniosek o wydanie zezwolenia;
2) kopię zaświadczenia wydanego w trybie art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym;
3) kopię ważnego orzeczenia lekarskiego ...
4) kopię ważnego orzeczenia psychologicznego ...
5) kopię dowodu uiszczenia opłaty za wydanie zezwolenia, z zastrzeżeniem art. 109 ust. 6 ustawy.

i w innym miejscu pisze:
1. Starosta wydaje zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym, w drodze decyzji administracyjnej, za opłatą oraz po uiszczeniu opłaty ewidencyjnej, osobie, która spełnia wymagania określone w art. 106 ust. 1 pkt 1−4, potwierdzone przedstawionym:
1) orzeczeniem lekarskim o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
2) orzeczeniem psychologicznym o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
3) zaświadczeniem o ukończeniu kursu dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi. (ten punkt obowiązuje od 4 stycznia 2016 r.)

Czyli rozumiem że na dzień dzisiejszy są 2 opcje, albo wymiana zaświadczenia na zezwolenie albo zrobić zezwolenia na podstawie tylko orzeczeń.
Troszkę bez sensu bo w pierwszej obie opcje są identyczne tylko w 1 trzeba mieć stare zaświadczenia a w drugiej już go nie trzeba mieć.
Czyli wniosek taki że na dzień dzisiejeszy i do 4 stycznia 2016r. nie potrzeba mieć starego zaświadczenia, wystarczą 2 orzeczenia i można iść do starosty po zezwolenie.

marten10
OSP (gm., woj.): Radzieje(Węgorzewo,Warmińsko-Mazurskie)

Post autor: marten10 »

Witam wszystkich
ja właśnie wróciłem ze starostwa i jestem po wymianie uprawnienia
opłata jaką uiściłem to 50zł i 50 groszy
dokumenty jakie miałem ze sobą to ksero kopie;
-uprawnienia
-badań lekarskich
oczywiście wszystko potwierdzone za zgodnością z oryginałem
wymiana trwała około 10 min.

marcin_op

Czyli takie zaświadczenie wypisują w urzędzie "od ręki" ?
Nie trzeba składać podania i czekać na odbiór tylko można wszystko załatwić jednego dnia ? tak ?

marten10
OSP (gm., woj.): Radzieje(Węgorzewo,Warmińsko-Mazurskie)

Post autor: marten10 »

Tak jak pisałem mi to wypisali od reki zresztą dla innych kierowców z mojego powiatu też
ale wydaje mi się że dużo zależy od urzędnika i od tego czy nie zostaną zasypani wnioskami
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

marcin_op pisze:Hmmm tak czytam i czytam i doszedłem do wniosku że:

§ 17. 1. W celu wydania zezwolenia osobie posiadającej zaświadczenie wydane w trybie art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca
2) kopię zaświadczenia wydanego w trybie art. 95a ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym;
5) kopię dowodu uiszczenia opłaty za wydanie zezwolenia, z zastrzeżeniem art. 109 ust. 6 ustawy.

i w innym miejscu pisze:
1. Starosta wydaje zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym, w drodze decyzji administracyjnej, za opłatą oraz po uiszczeniu opłaty ewidencyjnej, osobie, która spełnia wymagania określone w art. 106 ust. 1 pkt 1−4, potwierdzone przedstawionym:
1) orzeczeniem lekarskim o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
2) orzeczeniem psychologicznym o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
3) zaświadczeniem o ukończeniu kursu dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi. (ten punkt obowiązuje od 4 stycznia 2016 r.)

Czyli rozumiem że na dzień dzisiejszy są 2 opcje, albo wymiana zaświadczenia na zezwolenie albo zrobić zezwolenia na podstawie tylko orzeczeń.
Troszkę bez sensu bo w pierwszej obie opcje są identyczne tylko w 1 trzeba mieć stare zaświadczenia a w drugiej już go nie trzeba mieć.
Czyli wniosek taki że na dzień dzisiejeszy i do 4 stycznia 2016r. nie potrzeba mieć starego zaświadczenia, wystarczą 2 orzeczenia i można iść do starosty po zezwolenie.
Bo składasz wniosek o przedłużenie albo wydanie. My składamy o przedłużenie zezwolenia na podstawie zaświadczenia od wójta :D
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

marcin_op

damian_osp pisze:
marcin_op pisze:Hmmm tak czytam i czytam i doszedłem do wniosku że:

i w innym miejscu pisze:

Bo składasz wniosek o przedłużenie albo wydanie. My składamy o przedłużenie zezwolenia na podstawie zaświadczenia od wójta :D
No raczej to nie jest tak.
O przedłużenie zezwolenia możesz wystąpić tylko wtedy jak posiadasz zezwolenie. Jak go nie posiadasz - a nie posiadasz bo posiadasz zaświadczenie to możesz tylko złożyć o wymianę zaświadczenia na zezwolenie.

demonologia

Post autor: demonologia »

Papke
OSP (gm., woj.): Myślenice,Myślenice, Malopolskie

Post autor: Papke »

Paranoja ?
Co wy na to: strażak OSP będący równocześnie strażakiem PSP będzie miał wydane zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym podpisane przez Komendanta Powiatowego PSP, wymaga się by również posiadał dokładnie takie samo pozwolenie wydane przez Starostę.
Należy nadmienić, iż Komendant PSP wydaje powyższe zezwolenie tylko dlatego by nie obciążać budżetu państwa (w pierwszej wersji przepisów zezwolenia dla wszystkich wydawał Starosta).

Vrat
OSP (gm., woj.): Miłosław, Wielkopolska

Post autor: Vrat »

Drodzy forumowicze,
dlaczego każdy coś mówi a nie sprawdzi AKTUALNYCH czyli OBOWIĄZUJĄCYCH przepisów. Pamiętajmy, że projekt to tylko projekt np. ustawy a My musimy działać na podstawie prawa obowiązującego.
Po pierwsze to ustawodawca wyraźnie określił jaki dokument należy posiadać aby prowadzić pojazd uprzywilejowany. Do 19 lipca 2013 r. każdy kto ma pozwolenie wójta/burmistrza wydane na podstawie art 95a ustawy Prawo o ruchu drogowym, aktualne orzeczenia lekarskie i psychologiczne musi wystąpić do Starosty o wydanie zezwolenia (po uiszczeniu 50,50 zł).
Jeśli ktoś nie ma pozwolenia o którym mowa powyżej MUSI zrobić kurs określony w rozporządzeniu ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej z dnia 15 maja 2013 r.
W rozporządzeniu § 19. 1. rzeczywiście jest mowa, że
"do dnia 3 stycznia 2016 r. dla osoby będącej (...) kierowcą ochotniczej straży pożarnej" kurs jest okrojony a nie zawieszony. Jeśli ktoś chce zasiąść za kierownicą pojazdu uprzywilejowanego po 19 stycznia br a nie ma pozwolenia wydanego w trybie art 95a ustawy o ruchu drogowym to czeka go zrobienie kursu i wnioskowanie do starosty o wydanie zezwolenia.
Po 19 lipca nie wolno nikomu kierować poj. uprz. bez odpowiedniego pozwolenia wydanego przez starostę albo inny uprawniony do tego organ określony w rozporządzeniu.

Strażak_druh
OSP (gm., woj.): woj. Łódzkie, Gm. Lgota Wielka

Post autor: Strażak_druh »

witam,

Kolego Vrat co masz na myśli i gdzie jest taki zapis, że strażaków OSP obowiązuje kurs okrojony??okrojony tzn jaki?? znasz może jakies osirodki które taki kurs "okrojony - tolerowany przes starostwa" prowadzą??
Bo ja szukałem w internecie i nic takiego nie znalazłem.
A i rozumiem, że jezeli kierowca do 19 lipca nie wymieni zezwolenia bedzie ono nieważne i taka osoba bedzie musiała ubiegac się o nowe zezwolenie wg juz nowych zasad??

Strażak_druh
OSP (gm., woj.): woj. Łódzkie, Gm. Lgota Wielka

Post autor: Strażak_druh »

Witam ponownie.
Panowie znalazłem w necie ogłoszenie o kursie na pojazdy uprzywilejowane jedynie w Toruńskiej Akademii Jazdy. Zadzwonilem tam i dowiedzialem sie, że takowe kursy zostały odwołane i przełożone przez sejm do roku 2016r. i że na obecna chwilę na terenie Polski wg wiedzy tego Pana z którym rozmawiaem nie ma żadnego ośrodka który przeprowadzi taki kurs, bo nie ma wytycznych jak ma sie to odbywać....
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat