Spinanie Ssawny

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
krystiano99
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Radłów Opolskie
Status: Offline

Spinanie Ssawny

Post autor: krystiano99 »

Czy węże ssawne można łączyć na ziemi czy trzeba je unieść żeby nie dostać pkt karnych?

sslawek77
Kontakt:

Re: Spinanie Ssawny

Post autor: sslawek77 »

a czytałeś regulamin ?

Kamienie
OSP (gm., woj.): Pogwizdów Stary, Głogów Młp, podkarpackie

Post autor: Kamienie »

w/g regulaminu nie można

Topic author
krystiano99
OSP (gm., woj.): Radłów Opolskie

Post autor: krystiano99 »

w regulaminie tylko pisze ''unosi go na taką
wysokość, aby obaj z przodownikiem mogli swobodnie łączyć'' nie pisze nic ze na ziemi nie wolno
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

krystiano99 pisze:w regulaminie tylko pisze ''unosi go na taką
wysokość, aby obaj z przodownikiem mogli swobodnie łączyć'' nie pisze nic ze na ziemi nie wolno
skoro pisze że unosic to trzeba unosić przynajmniej troszkę żeby sędziowie widzieli :D
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska

Post autor: sloikk »

według mnie
"unosi go na taką wysokość, aby obaj z przodownikiem mogli swobodnie łączyć łącznik odcinka węża ssawnego"
znaczy, że unoszą po to, aby swobodnie łączyć, a nie żeby sędziom pokazać. Jeśli uniesie się nawet 1cm nad ziemię, to skręcanie odbywa się swobodnie (jak to regulamin nakazuje) i w powietrzu, a sędzia nie jest w stanie nawet z metra zauważyć takiej różnicy, zwłaszcza gdy wszystko zajmuje ułamki sekund.

Co region, to obyczaj, ale ja u nas na odprawie przed zawodami z góry tym argumentem się usprawiedliwiłem. Zresztą kwatermistrz z PSP rzucił na odprawie tekstem, że nie jest technicznie możliwe spiąć na ziemi i jeśli się nie rozleci ssawna, to znaczy, że spięte było w powietrzu. Z tym nie do końca się zgadzam, ale mi podpasowało, więc się nie odzywam ;)
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

sloikk pisze:według mnie
"unosi go na taką wysokość, aby obaj z przodownikiem mogli swobodnie łączyć łącznik odcinka węża ssawnego"
znaczy, że unoszą po to, aby swobodnie łączyć, a nie żeby sędziom pokazać. Jeśli uniesie się nawet 1cm nad ziemię, to skręcanie odbywa się swobodnie (jak to regulamin nakazuje) i w powietrzu, a sędzia nie jest w stanie nawet z metra zauważyć takiej różnicy, zwłaszcza gdy wszystko zajmuje ułamki sekund.

Co region, to obyczaj, ale ja u nas na odprawie przed zawodami z góry tym argumentem się usprawiedliwiłem. Zresztą kwatermistrz z PSP rzucił na odprawie tekstem, że nie jest technicznie możliwe spiąć na ziemi i jeśli się nie rozleci ssawna, to znaczy, że spięte było w powietrzu. Z tym nie do końca się zgadzam, ale mi podpasowało, więc się nie odzywam ;)
W sumie racja, na trawie i tak tego nie widać
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... rne#p26446 tu masz wiekszosc niescisłosci wyjasnione przez głównego sedziego jak prawidłowo ma byc interpretowany regulamin
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat