Minimalna ilość strażaków dysponowana do akcji
-
Topic author - Posty: 146
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Minimalna ilość strażaków dysponowana do akcji
Witam wszystkie druhny i druhów i proszę o pomoc.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy istnieje jakiś przepis lub wytyczna mówiąca, że do akcji należy zadysponować przynajmniej X strażaków? Jakiś czas temu na szkoleniu, obiło mi się o uszy, że do akcji powinno być zadysponowanych minimum 6 strażaków. Czyli, jeżeli jest dysponowany samochód 2 lub 3 osobowy, to oprócz niego powinien być zadysponowany jeszcze jakiś - niekoniecznie z tej samej jednostki, tak by na miejsce pojechało przynajmniej 6 ratowników. Niestety nie mam kontaktu z osobą która to szkolenie prowadziła, nie udało mi się też nic znaleźć w necie. Jeden z druhów, który był ze mną na szkoleniu też kojarzy, że była mowa o takowym przepisie. Niestety wtedy nie miał on dla nas aż takiego znaczenia i żaden z nas go nie zanotował. Szkolenie było już jakiś czas temu i nawet jeżeli takowy przepis był, to mógł już dawno temu stracić ważność, a teraz jesteśmy w sytuacji, że przydałaby nam się ta wiedza.
Z góry dziękuję za pomoc.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy istnieje jakiś przepis lub wytyczna mówiąca, że do akcji należy zadysponować przynajmniej X strażaków? Jakiś czas temu na szkoleniu, obiło mi się o uszy, że do akcji powinno być zadysponowanych minimum 6 strażaków. Czyli, jeżeli jest dysponowany samochód 2 lub 3 osobowy, to oprócz niego powinien być zadysponowany jeszcze jakiś - niekoniecznie z tej samej jednostki, tak by na miejsce pojechało przynajmniej 6 ratowników. Niestety nie mam kontaktu z osobą która to szkolenie prowadziła, nie udało mi się też nic znaleźć w necie. Jeden z druhów, który był ze mną na szkoleniu też kojarzy, że była mowa o takowym przepisie. Niestety wtedy nie miał on dla nas aż takiego znaczenia i żaden z nas go nie zanotował. Szkolenie było już jakiś czas temu i nawet jeżeli takowy przepis był, to mógł już dawno temu stracić ważność, a teraz jesteśmy w sytuacji, że przydałaby nam się ta wiedza.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
- Kontakt:
Re: Minimalna ilość strażaków dysponowana do akcji
Kolego nie przypominam sobie żeby taki przepis był, ale może jest. Ale nie ma minimalnej liczby osób, bo jak sam napisałeś jeżeli jest samochód 2 lub 3 osobowy, a pali się np. kosz na śmieci to co ma ktoś jeszcze przyjechać żeby było minimalne 6 osób, no raczej nie bo byłoby to głupie. Więc z tego co się orientuje to takiego przepisu nie ma.
-
- OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
Witam,
zapewne masz na myśli dysponowanie jednostki do określonego zdarzenia.
U mnie na powiecie również było to poruszane w ubiegłym roku. Jednak ilość strażaków która musi wyjechać do akcji jest uzależniona od rodzaju interwencji. Np. do pożaru musi wyjechać minimum 4 strażaków, do wypadku również nie mniej jak 4 w tym 2 ratowników KPP, natomiast do lokalnego podtopienia może wyjechać już 3. Zaznaczę, że do każdej interwencji musi jechać ratownik po kursie dowódców.
zapewne masz na myśli dysponowanie jednostki do określonego zdarzenia.
U mnie na powiecie również było to poruszane w ubiegłym roku. Jednak ilość strażaków która musi wyjechać do akcji jest uzależniona od rodzaju interwencji. Np. do pożaru musi wyjechać minimum 4 strażaków, do wypadku również nie mniej jak 4 w tym 2 ratowników KPP, natomiast do lokalnego podtopienia może wyjechać już 3. Zaznaczę, że do każdej interwencji musi jechać ratownik po kursie dowódców.
1986lukasz - dokładnie o to mi chodzi. Tylko mam pytanie - czy to są Wasze powiatowe ustalenia, czy jest na to jakiś przepis? Bo sprawa wygląda tak, że mamy ciężki samochód 3-osobowy (w zasadzie sama beczka, pompa i węże) i zdarza się, że PSK dysponuje do akcji tylko ten samochód. Nie ma problemu, jeżeli wyślą jeszcze coś od siebie lub z innego OSP, ale jak jedzie tylko nasz ciężki, a nie pozwalają nam jechać drugim to jest problem. Kierowca musi zostać przy samochodzie i do gaszenia zostają2 osoby. Więc szukamy jakiegoś przepisu, który moglibyśmy użyć jako argument by w takich sytuacjach móc jechać na 2 auta.
-
- OSP (gm., woj.): Bieliny gm. Ulanów, woj. podkarpackie
- Kontakt:
U nas w zeszłym roku dostaliśmy pismo z komendy powiatowej że do wyjazdu nie ważne jakiego musi być przynajmniej 4 osoby
"Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia" - Albert Einstein
http://ospbieliny.cba.pl
http://ospbieliny.cba.pl
-
- OSP (gm., woj.): Mochy (Przemęt, wielkopolskie)
Proszę o konkretny zapis dotyczący OSP
No nie ma takiego!
Jedyny fakt jest taki, który mówi o zasadach dysponowania SiS przez SK.
I jeszcze naprostujmy jeden fakt, nikt nie zabroni wyjazdu zastępu do akcji jeśli ten nie ma dowódcy po kursie
Ba, spójrzcie na to czysto praktycznie: jednostka KSRG przeszła metamorfozę i ma 20 wyszkolonych strażaków ratowników ze stażem dwuletnim, mają świetny sprzęt... i co? 

Jedyny fakt jest taki, który mówi o zasadach dysponowania SiS przez SK.
I jeszcze naprostujmy jeden fakt, nikt nie zabroni wyjazdu zastępu do akcji jeśli ten nie ma dowódcy po kursie

-
- OSP (gm., woj.): Kwapinka,gm.Raciechowice
U nas były już takie przypadki że psk nie zezwoliło na wyjazd zastępu bez dowódcy ba byli nawet tak upierdliwi że dopytywali się o nazwisko dowódcy na co odpowiedzieliśmy że podawanie nazwiska przez radio jest niezgodne z regulaminem he he tak że takie przypadki są , czy zgodne z przepisami?
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
Tak też jest i u nas ale dlaczego jeżeli mam KDRa to mam to ukrywać?? Podaje nazwisko i JADĘ.faral1977 pisze:U nas były już takie przypadki że psk nie zezwoliło na wyjazd zastępu bez dowódcy ba byli nawet tak upierdliwi że dopytywali się o nazwisko dowódcy na co odpowiedzieliśmy że podawanie nazwiska przez radio jest niezgodne z regulaminem he he tak że takie przypadki są , czy zgodne z przepisami?
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Zasady prowadzenia korespondencji zakazują podawania m.in. nazwisk i stopni.Darek-Naczelnik pisze:Tak też jest i u nas ale dlaczego jeżeli mam KDRa to mam to ukrywać?? Podaje nazwisko i JADĘ.faral1977 pisze:U nas były już takie przypadki że psk nie zezwoliło na wyjazd zastępu bez dowódcy ba byli nawet tak upierdliwi że dopytywali się o nazwisko dowódcy na co odpowiedzieliśmy że podawanie nazwiska przez radio jest niezgodne z regulaminem he he tak że takie przypadki są , czy zgodne z przepisami?
O ile się orientuję to już można podawać nazwiska przez radiotelefon. Weźmy np. policję jak sprawdza gości zatrzymanych to podaje pełne dane
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Wskaż mi w takim razie zasady prowadzenia korespondencji radiowej w której takowe postępowanie zostało dopuszczone. Nie mówię, że to bzdura i Ci wypominam po prostu jak jest coś nowego to się podziel.prezio pisze:O ile się orientuję to już można podawać nazwiska przez radiotelefon. Weźmy np. policję jak sprawdza gości zatrzymanych to podaje pełne dane
Witam.Moja jednostka należy do KSRG i wczoraj tzn.27.08.2013 byliśmy alarmowani podczas inspekcji z PSP na czas według nowych wytycznych.I zastęp składał się z kierowcy,dowódcy i strażak.I to wystarczyło,czyli trzy osoby. Inspekcja gotowości zaliczona.Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): OSP Skuły, gm. Żabia Wola. pow. Grodziski, woj. mazowiecki
Witam koledzy pozwólcie ze coś wtrące ... Ogólne przepisy na temat prowadzenia korespondencji wprost określają ze nazwisk nie wolno podawac przez radiotelefon (policja to co inneo oni w radiowozach nie daja calej bazy i aby sprawdzic dana osobe robia to przez radio ale to co innego my w strazy mamy zakaz podawania takich waznych informacji)
kolejna sprawa do ilosci strażaków w czasie akcji jesli chodzi o przepisy to one wprost określaja ze ZASTĘP to grupa ratowników w sile od 3 do 6 os. w niektórych przypadkach dopuszczony jest zastęp 2 osobowy (to sa przypadki np samochodów specjalistycznych takich jak Podnośniki jesli kabina jest przystosowana do 2 ratowników wiadomo wiecej nie moze jechac a jest ot równiez zastęp ale jesli chodzi o zwykłe pojazdy typu GBA czy GCBA to od 3 do 6 ratowników (w tym zawsze jest D-ca kierowca i Przodownik Roty I) jesli chodzi o ilosc ludzi w czasie akcji Feniks jesli nie chciał wam dyzurny PSK wyrazic zgody na wjazd to co za problem aby D-ca z zastępu GCBA ktory byl pierwszy na miejscu zdarzenia poprosił PSK o zadysponowanie kolejnego zstępu od Ciebie z OSP poniewaz na obecna chwile Siły i Środki sa nie wystarczające gdyby np palila sie szopka to oni we 3 nie wiele mogą zrobic sami tez miedzy sobą wecie kto jakie ma mozliwosci wiadomo kazdy strazak daje z siebie wszystko ale trazak strazakowi nie zawsze jest rowny są Ci ktorzy maja dużą wiedz ei duze umiejetnosc a sa też ci co mają juz odpowiedznie kursy zaczynają jezdzic do działan ale se jeszcze wdrazaja w ten temat i wtedy wskazane jest aby podeslac jeszcze jeden zastęp aby byly wieksze Siły (wiecej ratowników) a jadąc np. do wypadku no to wybaczcie ale czy działania 3 ratowników a 6 lub nawet w sile sekcji czyli np 9 czy tez 12 no nie sa ówne im nas jest wiecej tym lepiej nasze działania bedą szybsze i skuteczniejsze wiecie kto w czym jest dobry i on to robi a w zastepie o sile 3 ratowników no to chyba nie zrobia tego szybko i skutecznie owszem jak beda dobrzy zrealizują całe zadanie ale nie bedzie to efektowne. JAk są jeszcze jakies pytania w miare własnych możliwości bardzochętnie pomogę.
Pozdrawiam
Zapraszam do linku mojej OSP
https://www.facebook.com/pages/Ochotnic ... 6570009337
www.ospskuly.com
kolejna sprawa do ilosci strażaków w czasie akcji jesli chodzi o przepisy to one wprost określaja ze ZASTĘP to grupa ratowników w sile od 3 do 6 os. w niektórych przypadkach dopuszczony jest zastęp 2 osobowy (to sa przypadki np samochodów specjalistycznych takich jak Podnośniki jesli kabina jest przystosowana do 2 ratowników wiadomo wiecej nie moze jechac a jest ot równiez zastęp ale jesli chodzi o zwykłe pojazdy typu GBA czy GCBA to od 3 do 6 ratowników (w tym zawsze jest D-ca kierowca i Przodownik Roty I) jesli chodzi o ilosc ludzi w czasie akcji Feniks jesli nie chciał wam dyzurny PSK wyrazic zgody na wjazd to co za problem aby D-ca z zastępu GCBA ktory byl pierwszy na miejscu zdarzenia poprosił PSK o zadysponowanie kolejnego zstępu od Ciebie z OSP poniewaz na obecna chwile Siły i Środki sa nie wystarczające gdyby np palila sie szopka to oni we 3 nie wiele mogą zrobic sami tez miedzy sobą wecie kto jakie ma mozliwosci wiadomo kazdy strazak daje z siebie wszystko ale trazak strazakowi nie zawsze jest rowny są Ci ktorzy maja dużą wiedz ei duze umiejetnosc a sa też ci co mają juz odpowiedznie kursy zaczynają jezdzic do działan ale se jeszcze wdrazaja w ten temat i wtedy wskazane jest aby podeslac jeszcze jeden zastęp aby byly wieksze Siły (wiecej ratowników) a jadąc np. do wypadku no to wybaczcie ale czy działania 3 ratowników a 6 lub nawet w sile sekcji czyli np 9 czy tez 12 no nie sa ówne im nas jest wiecej tym lepiej nasze działania bedą szybsze i skuteczniejsze wiecie kto w czym jest dobry i on to robi a w zastepie o sile 3 ratowników no to chyba nie zrobia tego szybko i skutecznie owszem jak beda dobrzy zrealizują całe zadanie ale nie bedzie to efektowne. JAk są jeszcze jakies pytania w miare własnych możliwości bardzochętnie pomogę.
Pozdrawiam
Zapraszam do linku mojej OSP
https://www.facebook.com/pages/Ochotnic ... 6570009337
www.ospskuly.com
-
- OSP (gm., woj.): Katowice, Śląskie
Jak są 3 osoby to już jest w porządku.