Auto pożarnicze sprowadzone z zagranicy.
- 

manfred
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Południowa Wielkopolska
- Status: Offline
Auto pożarnicze sprowadzone z zagranicy.
Czołem Druhowie!
Jak w tej chwili wygląda sprawa sprowadzenia auta pożarniczego z zagranicy? Jakie są opłaty i procedura przerejestrowania?
Pozdrawiam!

Jak w tej chwili wygląda sprawa sprowadzenia auta pożarniczego z zagranicy? Jakie są opłaty i procedura przerejestrowania?
Pozdrawiam!
- 
				fajerman-1

Re: Auto pożarnicze sprowadzone z zagranicy.
Należy zacząć od tego ze taki sprowadzony przed wprowadzeniem do podziału bojowego musi posiadać......... Świadectwo dopuszczenia CNBOP..................... BO TO JEST Polska UE nie wystarcza

Nie jest tak z tym tworem CNBOP. Przejdź się kolego do swojej komendy i się spytaj komendanta jakie papiery potrzebują do włączenie takiego auta, bo z tego co się orientuje to tylko podkarpacki komendant dzicał z tym CNBOP a inni tego nie wymagali. Podejdz do wydziału komunikacyjnego i też ci dużo powiedzą odnośnie papierów jakie wymagają. Popytaj może ktoś w okolicy sprowadzał takie auto z zagranicy, może komenda już wprowadzała do podziału takie auto i mają namiary na inne OSP. Trochę chęci i ruszenie tyłka na dobre Ci wyjdzie.

Fajerman ma rację. Auto możesz sprowadzić , zarejestrować ale nie wprowadzisz go na podział bojowy bez świadectwa dopuszczenia. Podobno wprowadzono ten przepis ze względu na niebezpieczne samochody z zagranicy. HAHAHAHA

Świadectwo dopuszczenia dla pojazdu z zagranicy jest wydawane dla konkretnego pojazdu,czyli trzeba zostawić auto na "testy" w CNBOP i koszt podobno waha się od 30-50 tyś zł   ,więc warto pomyśleć czy gra jest warta świeczki
 ,więc warto pomyśleć czy gra jest warta świeczki  

- 
				slawek.998

- 

seligow

- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Józefów... hehe
O tych całych dopuszczeniach to słyszałem tylko z tego forum. Prawo prawem, a życie życiem. Jakiś małopolski komendancina z bożej łaski nie chciał wpisać auta na podział - jego sprawa, ale jak zapytałem u siebie w PSP o ten temat to tylko uśmiechy zobaczyłem. Po drugie, to auto dostaje certyfikat na 5 lat. Czyli po 5 latach teoretycznie powinno znowu przejść badania...
A tak w ogóle, to nie można odrzucać certyfikatów z innych państw UE. Jak znajdę podstawę p. to napiszę.

O tych całych dopuszczeniach to słyszałem tylko z tego forum. Prawo prawem, a życie życiem. Jakiś małopolski komendancina z bożej łaski nie chciał wpisać auta na podział - jego sprawa, ale jak zapytałem u siebie w PSP o ten temat to tylko uśmiechy zobaczyłem. Po drugie, to auto dostaje certyfikat na 5 lat. Czyli po 5 latach teoretycznie powinno znowu przejść badania...
A tak w ogóle, to nie można odrzucać certyfikatów z innych państw UE. Jak znajdę podstawę p. to napiszę.
Starszy sikawkowy
						- 
				Fistach

- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Nie tylko to - ale każde auto w PSP/OSP/ZSP itd..seligow pisze:Józefów... hehe
Czyli po 5 latach teoretycznie powinno znowu przejść badania...
Oczywiście, że nie można. W Unii Europejskiej obowiązują Dyrektywy Unijne i z nimi związane normy zharmonizowane, które są obowiązkowe do stosowania. Skutkuje to uzyskaniem świadectwa CE pozwalającego na sprzedaż produktu na terenie UE. Poprzez wykonanie produktu zgodnie z normami zharmonizowanymi domniemuje się, że został on wykonany w zgodzie z obowiązującymi standardami i jest bezpieczny w używaniu (chociaż wszyscy producenci (porządni) ubrań specjalnych, samochodów itd. mają swoje stanowiska testowe.seligow pisze: A tak w ogóle, to nie można odrzucać certyfikatów z innych państw UE. Jak znajdę podstawę p. to napiszę.
Wprowadzanie wymogów typu certyfikat z Józefowskiego CNBOP (jako obowiązkowy) jest nielegalne - co stwierdził Europejski Trybunał Sprawiedliwości.:
http://www.kommunen-in-nrw.de/mitgliede ... 1e8fadcfcd
W szczególności chciałbym zwrócić uwagę na ten fragment:
Tłumaczenie moje (dość luźne ale sens jest ten sam oczywiście):in Nordrhein-Westfalen müssen die Helme von einer dort niedergelassenen Stelle zertifiziert werden.
czemu sprzeciwił się Europejski Trybunał Sprawiedliwości.w Nordrhein-Westfalen hełmy muszą być certyfikowane na miejscu przez specjalną instytucję tam się znajdującą.
- 
				jarek.boss@o2.pl

Bardzo dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Mam nadzieję że będę mógł się kiedyś odwdzięczyć.