witam!
zastanowiło mnie dzisiaj jedno pytanie.. może banalne lecz odpowiedz na nie nie znam.
Mianowicie jestem sobie ochotnikiem OSP X mam kurs podstawowy i itp. jednostka nie jest włączona do podziału bojowego ani nie jest w systemie. Obok jednostki OSP X znajduje się jednostka OSP Y, która jest dajmy na to w podziale oraz systemie KSRG. Jednostka Y ma problemy z ilością strażaków do wyjazdu podczas wezwania. wiadomo każdy praca, szkoła, gospodarstwo. I tu moje pytanie jako ochotnik OSP X mogę brać udział w działaniach ratowniczych w jednostce Y? jak ta sytuacja przedstawia się w życiu codziennym?
czy mozna do wyjazdu?
-
Topic author - Posty: 60
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Galew Brudzew wielkopolskie
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): MOSP Kowal gm. Kowal woj. kuj-pom
Re: czy mozna do wyjazdu?
dopiero jak bedziesz czlonkiem osp y to mozesz jeździc z nimi w praktyce mozesz sie zapisac gdzie chcesz i jezeli usłyszysz alarm to mozesz jechac jezeli nie bedziesz czlonkiem to nie
-
- OSP (gm., woj.): woj. wielkopolskie
dokładnie jest tak jak napisał kolega wyżej! nie jesteś w jednostce Y w JOT a co za tym idzie nie masz ubezpieczenia, nie masz opłaconej składki, zapewne jednostka Y nie ma Twojej kserokopii zaświadczenia o ukończeniu kursu oraz badań lekarskich w związku z tym oficjalnie wyjeżdżać u nich nie możesz.a nieoficjalnie to wiadomo jak jest. Ja raz jechałem z jednostką z KSRG z sąsiedniej miejscowości ale mnie tam znają i też nikt problemów nie robił. Nadmienię, że moja jednostka tez jest w KSRG. Oczywiście wszystko jest dobrze dopóki się nic nie stanie
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
Nie do końca rozumiemszymek85 pisze: Oczywiście wszystko jest dobrze dopóki się nic nie stanie

Badania lekarskie wystawiane są na gminę a nie na jednostkę a kurs ważny jest wszędzie.