Witam!
Zastanawiam się jak to jest, gdy powstaje nowa OSP. Jest wybór zarządu, oraz komisji. Następnie z pomocą naczelnika z gminy trzeba zarejestrować zarząd w sądzie.
Następnie co należy zrobić? Napisać pewnie jakiś statut? Czy ten: http://ratownictwo.opole.pl/index.php?o ... Itemid=104 się nadaje?
Gdy przegłosujemy ten statut, co następnie trzeba zrobić? Co z regulaminem odnośnie stopni ( strażak, starszy strażak itd. )? Czy możemy ten regulamin dołączyć do statutu, czy może on być oddzielnie?
Możemy wszystkie uchwały zawierać w naszej kronice?
Pozdrawiam!
Regulaminy, statuty nowej OSP.
-
Topic author - Posty: 9
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Łódzkie Łódzkie
- Status: Offline
Re: Regulaminy, statuty nowej OSP.
Pytanie rzeka.
Widzę,że brak odpowiedzi, więc ja się aktywuję
Pisane na podstawie własnego doświadczenia.
Na początku musisz zebrać minimum 15 osób, które będą chętne aktywnie działać społecznie i opłacać składki czlonkowskie (hahaha...). Lepiej wziąć parę osób więcej "na zakładkę".
Zwołujecie zebranie założycielskie, na którym:
-wybierzecie komitet założycielski
- przedstawiacie projekt statutu, który musi być zatwierdzony już na tym etapie
- tworzycie 2 listy członków z danymi (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, adres, nr dowodu, PESEL, własnoręczny podpis) + oświadczenia o posiadaniu polskiego obywatelstwa i pełnej zdolności czynności prawnych i pełni praw obywatelskich
- przyjmujecie uchwały o powołaniu osp (nr 1), o przyjęciu statutu (nr 2), o wyborze komitetu założycielskiego (nr 3), o wyborze zarządu (nr 4) i wyborze komisji rewizyjnej (nr 5)
- spiszecie protokół zebrania, który podpisuje przewodniczący zebrania i protokolant
Następnie komitet założycielski składa do KRS-u wniosek o rejestrację nowego stowarzyszenia na formularzach (wszystko razy 2):
- KRS-W20 – zgłoszenie stowarzyszenia – podstawowe dane
- KRS-WK – zgłoszenie osób wchodzących w skład zarządu (na jednym formularzu mieszczą się dane dwóch osób, czyli np. przy 6 osobach należy wypełnić go 3 razy)
- KRS-WK – zgłoszenie osób do komisji rewizyjnej (na jedynym dwie osoby)
- KRS-WF –zgłoszenie osób wchodzących w skład komitetu założycielskiego (tylko gdy na zebraniu założycielskim nie wybrało władz- nie radzę
)
KRS-WM – zgłoszenie działalności gospodarczej (jeśli będzie prowadzona)
+ 2 statuty podpisane przez kom. zał.
+ 2 podpisane protokoły
+ 2 listy członków
+ wszystkie podjęte na zebraniu uchwały w 2 podpisanych egzemplarzach
Należy pamiętać, że wypełniając formularze trzeba przekreślić wszystkie niewypełniane pola (przez caaaałą szerokość, albo ogromnym krzyżykiem od rogu do rogu)
Składacie i czekacie na odpowiedź z KRS-u. Po rejestracji bawicie się w NIP i REGON. Gdy je otrzymacie ponownie do KRS-u z wypełnionym formularzem o wpisanie tych danych do rejestru. I dalej bawicie się w zakładanie konta bankowego, pieczątki itd...
się nie nadaje, ale może być kanwą dla nowego.
PS. Znacznie trudniej jest rozwiązać stowarzyszenie
PS2. Statut musi Wam również zatwierdzić ktoś z PSP, nie znalazłam jednak bardziej konkretnych informacji na ten temat
Tyle na dziś
Widzę,że brak odpowiedzi, więc ja się aktywuję

Na początku musisz zebrać minimum 15 osób, które będą chętne aktywnie działać społecznie i opłacać składki czlonkowskie (hahaha...). Lepiej wziąć parę osób więcej "na zakładkę".
Zwołujecie zebranie założycielskie, na którym:
-wybierzecie komitet założycielski
- przedstawiacie projekt statutu, który musi być zatwierdzony już na tym etapie
- tworzycie 2 listy członków z danymi (imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, adres, nr dowodu, PESEL, własnoręczny podpis) + oświadczenia o posiadaniu polskiego obywatelstwa i pełnej zdolności czynności prawnych i pełni praw obywatelskich
- przyjmujecie uchwały o powołaniu osp (nr 1), o przyjęciu statutu (nr 2), o wyborze komitetu założycielskiego (nr 3), o wyborze zarządu (nr 4) i wyborze komisji rewizyjnej (nr 5)
- spiszecie protokół zebrania, który podpisuje przewodniczący zebrania i protokolant
Następnie komitet założycielski składa do KRS-u wniosek o rejestrację nowego stowarzyszenia na formularzach (wszystko razy 2):
- KRS-W20 – zgłoszenie stowarzyszenia – podstawowe dane
- KRS-WK – zgłoszenie osób wchodzących w skład zarządu (na jednym formularzu mieszczą się dane dwóch osób, czyli np. przy 6 osobach należy wypełnić go 3 razy)
- KRS-WK – zgłoszenie osób do komisji rewizyjnej (na jedynym dwie osoby)
- KRS-WF –zgłoszenie osób wchodzących w skład komitetu założycielskiego (tylko gdy na zebraniu założycielskim nie wybrało władz- nie radzę

KRS-WM – zgłoszenie działalności gospodarczej (jeśli będzie prowadzona)
+ 2 statuty podpisane przez kom. zał.
+ 2 podpisane protokoły
+ 2 listy członków
+ wszystkie podjęte na zebraniu uchwały w 2 podpisanych egzemplarzach
Należy pamiętać, że wypełniając formularze trzeba przekreślić wszystkie niewypełniane pola (przez caaaałą szerokość, albo ogromnym krzyżykiem od rogu do rogu)
Składacie i czekacie na odpowiedź z KRS-u. Po rejestracji bawicie się w NIP i REGON. Gdy je otrzymacie ponownie do KRS-u z wypełnionym formularzem o wpisanie tych danych do rejestru. I dalej bawicie się w zakładanie konta bankowego, pieczątki itd...

Uchwały są w księdze uchwał zarządu lub walnego zebrania.Jakob pisze:Możemy wszystkie uchwały zawierać w naszej kronice?
PS. Znacznie trudniej jest rozwiązać stowarzyszenie

PS2. Statut musi Wam również zatwierdzić ktoś z PSP, nie znalazłam jednak bardziej konkretnych informacji na ten temat

Tyle na dziś

-
- Status: Offline
Druhna, nie strasz chłopa, nie cały statut, ale tylko i wyłącznie ujęte w nim sprawy ochrony przeciwpożarowej.awokado pisze:PS2. Statut musi Wam również zatwierdzić ktoś z PSP, nie znalazłam jednak bardziej konkretnych informacji na ten temat![]()
Zatwierdza komendant powiatowy psp.
Od uchwały zebrania założycielskiego jest 7 dni na to zatwierdzenie i uzyskanie prezentaty sądu rejestrowego.
W praktyce dobrze prawisz, że na zebranie założycielskie lepiej mieć już zatwierdzony projekt statutu, potem może braknąć czasu, a sąd może odrzucić z uwagi na przeterminowanie, aczkolwiek sąd jest niezawisły, więc może wszystko, jest w razie czego furtka w postaci pism procesowych, z czego nie należy się bać korzystać.
Ja nikogo nie straszę. Znam art. 19 ust. 3 ustawy o ochronie ppoż
Użyłam skrótu myślowego. Nie dasz przecież do uzgodnienia w PSP urywka/wycinka statutu dot. ochrony ppoż, tylko podrzucisz pewnie cały statut. Domyślam się, że odsetek znajomości ustawy PoS w kierownictwie PSP jest znikomy i na dobrą sprawę do szczęścia im nie potrzebny.
Ale dla formalności wspomniałam o takim kroku podczas rejestrowania nowej ospy.

Użyłam skrótu myślowego. Nie dasz przecież do uzgodnienia w PSP urywka/wycinka statutu dot. ochrony ppoż, tylko podrzucisz pewnie cały statut. Domyślam się, że odsetek znajomości ustawy PoS w kierownictwie PSP jest znikomy i na dobrą sprawę do szczęścia im nie potrzebny.
Ale dla formalności wspomniałam o takim kroku podczas rejestrowania nowej ospy.