Kto dowodzi akcją w OSP ?
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Kto dowodzi akcją w OSP ?
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36030, ... SlotII3img
Coś o dowodzeniu i odpowiedzialności.
Coś o dowodzeniu i odpowiedzialności.
-
- OSP (gm., woj.): Bochotnica,lubelskie
A ja mam takie pytanie: kto dowodzi naczelnik(kierowca) czy dowódca? U mnie najczęściej jako kierowca jeździ naczelnik (ma wszystkie szkolenia) dodatkowo często jeździ druh po przeszkoleniach dowódczych (dowódca). Który z nich dowodzi w czasie akcji (jesteśmy tylko my przy pożarze)
odp jest prosta, ten który siedzi po prawej stronie kierowcy 

OSP Długie - Ochotnicza Straż Pożarna w Długiem - KSRG - JOT
Woj. Podkarpackie | Powiat Sanocki | Gmina Zarszyn
Woj. Podkarpackie | Powiat Sanocki | Gmina Zarszyn
-
- OSP (gm., woj.): kolbudy , pomorskie
czasami bywa tak ze taki naczelnik czy zwykly strazak bez szkolen jest bardziej kumaty niz nie jeden z kursem dowódcy sekcji..znam to z doswiadczenia....nie chwalac sie ze mam wszystkie mozliwe kursy osp ksrg,jestem jeszcze 'kierowca' to jadac czasem na akcje za kierownica i widze jak czlowiek po kursie dowódcy mota sie jak gówniarz ,odrazu mnie szlak trafia i wysiadam zza kierownicy i przejmuje dowodzenie..i swiadczy to tylko o tym ze papier to nie wszystko..pozdrawiam
Witam
Zauważyłem, że dyskusja na forum na temat dowodzenia jest burzliwa. Mnie zastanawia jeden temat.
Jestem funkcjonariuszem PSP udzielającym się w OSP.
Kto powinien dowodzić w działaniach OSP (na miejscu tylko OSP) jeśli w skład załogi wchodzą naczelnik, komendant gminny OSP, strażak-funkcjonariusz który służy na co dzień w PSP (np. st.ratownik lud d-ca zastępu), kierowca i jeszcze 2 innych druhów. Nie ukrywam, że mnie nie zależy na dowodzeniu bo to ciągnie za sobą konsekwencje w momencie jak się coś spieprzy. Ale gdy się już coś stanie to czy "Pan przykry" (prokurator), który chce jak najszybciej znaleźć osobę winną i komuś winę przypisać nie powie, że powinien dowodzić np. ten strażak co na co dzień pracuje w PSP zamiast np. komendanta gminnego??
Rozmawiałem na ten temat z prawnikiem i powiedział, że przepisy się strasznie gryzą. W tym wypadku wedłóg niego trzeba było by zaciągnąć opinii minimum komendanta wojewódzkiego.
Czy ktoś z Was ma może wiedzę, która potrafi rozwikłać tę zagadkę??
Pozdrawiam
Zauważyłem, że dyskusja na forum na temat dowodzenia jest burzliwa. Mnie zastanawia jeden temat.
Jestem funkcjonariuszem PSP udzielającym się w OSP.
Kto powinien dowodzić w działaniach OSP (na miejscu tylko OSP) jeśli w skład załogi wchodzą naczelnik, komendant gminny OSP, strażak-funkcjonariusz który służy na co dzień w PSP (np. st.ratownik lud d-ca zastępu), kierowca i jeszcze 2 innych druhów. Nie ukrywam, że mnie nie zależy na dowodzeniu bo to ciągnie za sobą konsekwencje w momencie jak się coś spieprzy. Ale gdy się już coś stanie to czy "Pan przykry" (prokurator), który chce jak najszybciej znaleźć osobę winną i komuś winę przypisać nie powie, że powinien dowodzić np. ten strażak co na co dzień pracuje w PSP zamiast np. komendanta gminnego??
Rozmawiałem na ten temat z prawnikiem i powiedział, że przepisy się strasznie gryzą. W tym wypadku wedłóg niego trzeba było by zaciągnąć opinii minimum komendanta wojewódzkiego.
Czy ktoś z Was ma może wiedzę, która potrafi rozwikłać tę zagadkę??
Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): województwo Śląskie
Witam,
co do kwestii kto powinien dowodzić podczas działań opisanych w przypadku przez @ludwis998 to wg. mnie zawsze powinien dowodzić komendant gminny, następnie naczelnik. Funkcjonariusz PSP nie ma tutaj nic do znaczenia ponieważ funkcjonariuszem jest tylko w pracy, a tutaj jest OSP i dla OSP są odpowiednie przepisy itd. itp. Fakt ma lub może mieć większe doświadczenie ale nie zawsze idzie to w parze z ukończonymi kursami. Funkcjonariusz po ukończeniu podstawowego szkolenia PSP nie ma uprawnień do dowodzenia podczas akcji ratowniczo-gaśniczych. U mnie w komendzie powiedziano, że szkolenie aspirantów=szkoleniu komendantów gminnych. W tym przypadku nabywa się uprawnienia dla komendanta gminnego. Jednak wciąż obowiązuje hierarchia wg. regulaminów OSP, czyli żeby dowodzić będąc funkcjonariuszem należy pełnić odpowiednią funkcję.
U mnie w jednostce jest 8 funkcjonariuszy wraz ze mną, z czego 3 posiada wyższy stopień oraz grupę zaszeregowania, ja pełniąc funkcje w OSP Naczelnika nikt mi się nie wcina, że on w pracy jest np. aspirantem, a ja tylko starszym sekcyjnym, w akcjach OSP to ja dowodzę ponieważ pełnię funkcję Naczelnika.
co do kwestii kto powinien dowodzić podczas działań opisanych w przypadku przez @ludwis998 to wg. mnie zawsze powinien dowodzić komendant gminny, następnie naczelnik. Funkcjonariusz PSP nie ma tutaj nic do znaczenia ponieważ funkcjonariuszem jest tylko w pracy, a tutaj jest OSP i dla OSP są odpowiednie przepisy itd. itp. Fakt ma lub może mieć większe doświadczenie ale nie zawsze idzie to w parze z ukończonymi kursami. Funkcjonariusz po ukończeniu podstawowego szkolenia PSP nie ma uprawnień do dowodzenia podczas akcji ratowniczo-gaśniczych. U mnie w komendzie powiedziano, że szkolenie aspirantów=szkoleniu komendantów gminnych. W tym przypadku nabywa się uprawnienia dla komendanta gminnego. Jednak wciąż obowiązuje hierarchia wg. regulaminów OSP, czyli żeby dowodzić będąc funkcjonariuszem należy pełnić odpowiednią funkcję.
U mnie w jednostce jest 8 funkcjonariuszy wraz ze mną, z czego 3 posiada wyższy stopień oraz grupę zaszeregowania, ja pełniąc funkcje w OSP Naczelnika nikt mi się nie wcina, że on w pracy jest np. aspirantem, a ja tylko starszym sekcyjnym, w akcjach OSP to ja dowodzę ponieważ pełnię funkcję Naczelnika.
Temat stary jak świat w życiu się nie dogadacie. A ja nigdy nie pozwolę żeby na moim ternie dowodzenie przejmował ode mnie dowódca KSRG bo jest takim samym strażakiem jak ja
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Rozumiem, że jesteś z jednostki OSP spoza KSRG? W takim przypadku Twoje pozwolenie nie ma tu nic do rzeczy gdyż Rozporządzenie o KSRG obliguje strażaka z OSP należącej do KSRG (zakładam, że PSP nie ma na miejscu) do przejęcia kierowania działaniami. (paragraf 24.1)Zenus pisze:Temat stary jak świat w życiu się nie dogadacie. A ja nigdy nie pozwolę żeby na moim ternie dowodzenie przejmował ode mnie dowódca KSRG bo jest takim samym strażakiem jak ja
Cóż kolego Fistach napiszę to raz i więcej nawet nie wejdę na ten temat na forum zgodnie z przytoczonym paragrafem dowództwo przejmuje strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej. Rozumie że stawiacie znak równości między KSRG a ochroną przeciwpożarową a cała reszta sroce z pod ogona wyleciała. Jak napisałem wcześniej w życiu się nie dogadamy nie będę tracił energii na te kłótnie z resztą u mnie w powiecie szkolą że nie przekazujemy dowództwa i tego się będę trzymał.
-
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
Moim zdaniem wFistach pisze:
Rozumiem, że jesteś z jednostki OSP spoza KSRG? W takim przypadku Twoje pozwolenie nie ma tu nic do rzeczy gdyż Rozporządzenie o KSRG obliguje strażaka z OSP należącej do KSRG (zakładam, że PSP nie ma na miejscu) do przejęcia kierowania działaniami. (paragraf 24.1)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1) z dnia 18 lutego 2011 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo -gaśniczego
w paragrafie 24.1 nie ma zmiany o KSRG.
Nie ma tu zmianki czy członek OSP w KSRG czy "zwykłej" OSP. A jeśli chodzi o punkt 3, to w§ 24. 1. Kierowanie interwencyjne są obowiązani
przejąć ratownicy z jednostek ochrony przeciwpożarowej,
posiadający kwalifikacje do kierowania działaniem
ratowniczym, właściwi ze względu na obszar
chroniony, w kolejności:
1) członek ochotniczej straży pożarnej;
2) komendant gminny ochrony przeciwpożarowej,
jeśli jest członkiem ochotniczej straży pożarnej;
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej;
4) dowódca zastępu Państwowej Straży Pożarnej;
Ustawa o ochronie przeciwpożarowej
z dnia 24 sierpnia 1991 r. (Dz.U. Nr 81, poz. 351)
tekst jednolity z dnia 22 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 147, poz. 1229)
tekst jednolity z dnia 15 października 2009 r. (Dz.U. Nr 178, poz. 1380)
pisze:
A odnośnie wypowiedzi/pytania ludwis998, 1986lukasz. Ludwis998, moim zdaniem podlegasz pod punkt 3, więc powinieneś przejąć dowodzenie od komendanta gminnego, który wcześniej przejmuje od naczelnika. Nie ma znaczenia, że jesteś wtedy z szeregów OSP, ponieważ maszArt. 16a.
3. Strażakiem jednostki ochrony przeciwpożarowej może być pracownik, który ma kwalifikacje wymagane
do wykonywania zawodu strażaka, technika pożarnictwa, inżyniera pożarnictwa albo uzyskał uznanie
kwalifikacji do wykonywania tych zawodów regulowanych w toku postępowania o uznanie nabytych w
państwach członkowskich Unii Europejskiej, w państwach członkowskich Europejskiego Porozumienia o
Wolnym Handlu (EFTA) - stronach umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub w Konfederacji
Szwajcarskiej kwalifikacji do ich wykonywania, chyba że nie wykonują czynności ratowniczych.
Nie ma zapisane w ustawie, że pracownik ten musi być w trakcie pełnienia czynności służbowych/zawodowych. Co np. w Ustawie odnośnie Ratownictwa Medycznego odnosi się względem ratowników medycznych, jest zapisane, że muszą wchodzić w skład Zespołu Ratownictwa Medycznego. Inna sprawa, gdy na miejscu jest 6 "tych z PSP" - moim zdaniem najwyższy stopniem. Ale życie jest życiem, a przepisy mają swoje życie.kwalifikacje wymagane do wykonywania zawodu strażaka, technika pożarnictwa, inżyniera pożarnictwa
Jestem członkiem OSP w KSRG, ale ustawa i rozporządzenie dotyczy również tych z po za KSRG.

Dajcie sobie spokój z tą dyskusją jak ktoś jest zakochany w sobie to mu się nie przegada a to widać wystarczy przejrzeć parę stron internetowych gdzie jednostki KSRG zamieszają zdjęcia mundurów z Logo PSP Wyhaftowane złotą nicią To się nazywa sodówka. Dlaczego ja mam przekazywać dowodzenie człowiekowi który ma takie same uprawnienia jak ja ale jego jednostka ma większe środki finansowe, a może mam iść nakopać prezesowi albo moim kolegom bo się słabo starają i nie jesteśmy w systemie . No co mam zrobić mała miejscowość chętnych ludzi coraz mniej ci którzy działają mają coraz mniej czasu bo to nie tak jak dawniej sami rolnicy, w gminie 7 jednostek OSP wójt kraje jak mu materiału staje a ja się staram szkole nabywam doświadczenie, a tu przyjdzie taki co siedział obok mnie na szkoleniu dowódców a teraz nawet może nie wie że ta naszywka na ramieniu jest niezgodna z regulaminem i wiele innych spraw nie ogarnia i mówi mi żebym mu dowodzenie oddał albo nawet o to nie pyta tylko bierze
A i żeby nie było
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)
z dnia 18 lutego 2011 r.
w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo -gaśniczego
Rozdział 5
Kierowanie działaniem ratowniczym
2. Kierujący działaniem ratowniczym, zwany dalej
„kierującym”, kieruje działaniami sił i środków podmiotów
ksrg i innych podmiotów uczestniczących
w działaniu ratowniczym w szczególności przez: <------ ani słowa że musi być z jednostki KSRG
§ 24. 1. Kierowanie interwencyjne są obowiązani
chroniony, w kolejności:
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej; <----- a załączniki do uchwały i inne przepisy stanowią że OSP nie włączone do KSRG są jednostkami ochrony przeciwpożarowej tak więc ten argument upadł
5) dowódca sekcji Państwowej Straży Pożarnej;
6) zastępca dowódcy zmiany Państwowej Straży Pożarnej;
7) dowódca zmiany Państwowej Straży Pożarnej;
zastępca dowódcy jednostki ratowniczo -gaśniczej
Państwowej Straży Pożarnej;
9) dowódca jednostki ratowniczo -gaśniczej Państwowej
14. W DZIAŁANIACH UDZIAŁ BRAŁO:
a) pojazdów i osób z jednostek ochrony przeciwpożarowej:
JRG — z jednostek ratowniczo-gaśniczych Państwowej Straży Pożarnej,
OSP KSRG — z jednostek ochotniczych straży pożarnych należących do KSRG,
OSP inne — z jednostek ochotniczych straży pożarnych nienależących do KSRG,
GSP — z jednostek gminnych zawodowych straży pożarnych,
ZSP — z jednostek zakładowych straży pożarnych,
ZSR — z jednostek zakładowych służb ratowniczych,
INNE JEDNOSTKI — z innych jednostek, w szczególności wojskowe straże pożarne, prywatne straże pożarne,
Straży Pożarnej.
z dnia 18 lutego 2011 r.
w sprawie szczegółowych zasad organizacji krajowego systemu ratowniczo -gaśniczego
Rozdział 5
w działaniu ratowniczym w szczególności przez: <------ ani słowa że musi być z jednostki KSRG
chroniony, w kolejności:
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej; <----- a załączniki do uchwały i inne przepisy stanowią że OSP nie włączone do KSRG są jednostkami ochrony przeciwpożarowej tak więc ten argument upadł

INNE JEDNOSTKI — z innych jednostek, w szczególności wojskowe straże pożarne, prywatne straże pożarne,
Straży Pożarnej.
-
- OSP (gm., woj.): Grabów, wielkopolskie
Kolego sprawdź najpierw kto to jest strażak wg litery prawa, bo chyba mylisz strażaka i strażaka-ochotnikaZenus pisze:A i żeby nie było
z dnia 18 lutego 2011 r.
Rozdział 5
chroniony, w kolejności:
Straży Pożarnej.

Poszukajcie aktualnego rozporządzenia w tej sprawie. Pozmieniało się...taz_org pisze:Kolego sprawdź najpierw kto to jest strażak wg litery prawa, bo chyba mylisz strażaka i strażaka-ochotnikaZenus pisze:A i żeby nie było
z dnia 18 lutego 2011 r.
Rozdział 5
chroniony, w kolejności:
Straży Pożarnej.

-
Mam pytanie dotyczące kwestii dowodzenia w OSP. W mojej gminie sytuacja wygląda tak, że komendant gminny który pełnił tę funkcję do tej pory nie przeszedł nigdy kursu dowódców, ale dowodził akcjami z racji tego, że był komendantem właśnie (przeszedł szkolenie dla komendantów gminnych). W tym roku ustąpił miejsca na tym stanowisku nowej osobie i tu pojawia się moje pytanie: czy kurs komendantów uprawnia obecnie tego byłego już komendanta do dowodzenia przy akcjach ratowniczo-gaśniczych, czy też należałoby go wysłać na kurs dowódców, żeby mógł to robić zgodnie z literą prawa?