Moje pierwsze wrazenie to takie odczucie, ¿e ma³o tych zmian - brakuje mi np. jednoznacznego okre¶lenia co rozumie sie przez pojecie zapewnienia bezpieczenstwa ppo¿ - który to obowi±zek ci±zy na gminie - teraz gminy interpretuja to jak chca i stad niektore OSP maja pieniadze na dzialalnosc a inne nie.
Poni¿sza zmiana wydaje mi siê zupe³nie niepotrzebna:
6) w art. 32 ust. 3a otrzymuje brzmienie:
„3a. Gmina mo¿e zatrudniæ komendanta gminnego ochrony przeciwpo¿arowej lub komendanta gminnego Zwi±zku Ochotniczych Stra¿y Po¿arnych Rzeczypospolitej Polskiej.”;
Je¶li gmina chce zatrudnic druha X na stanowisku gminnego komendanta ochrony ppoz to fakt ¿e druh X jest rownoczesnie komendantem gminnycm ZOSP RP nie ma znaczenia - w niczym to nie przeszkadzalo - jesli gmina fruha X nie chce to bycie komendantem gminnym ZOSP RP mu nie pomoze. Wedlug mnie najdzrowsza sytuacja jest gdy obydwie te fukncje pelni ten sam czlowiek
 nie dochodzi do sporow kompetencyjnych ale nie mozna na gminie tego wymuszac.
 nie dochodzi do sporow kompetencyjnych ale nie mozna na gminie tego wymuszac.  Zaciekawil mnie tez ponizszy zapis:
4) w art. 31 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Pañstwowa Stra¿ Po¿arna jest obowi±zana do przekazywania nieodp³atnie technicznie sprawnego, zbêdnego sprzêtu i urz±dzeñ ochotniczym stra¿om po¿arnym, po zasiêgniêciu opinii w³a¶ciwego zarz±du oddzia³u powiatowego Zwi±zku Ochotniczych Stra¿y Po¿arnych Rzeczypospolitej Polskiej.”.
czy z tego punktu wynika ¿e jedynie OSP zrzeszone w Zwiazku bed± mogly otrzymac nieodplatnie samochody z PSP? moja jednostka jest w ZOSP RP i nie zamierzamy sie wypisywac
 ale wydaje mi sie ze przy tworzeniu nowego prawa nie powinno sie dawac takich ograniczen
 ale wydaje mi sie ze przy tworzeniu nowego prawa nie powinno sie dawac takich ograniczen  moze sie mylê
 moze sie mylêPonizsza zmiana
 SUUUPER - kiedy mozna sie spodziewac wejscia w zycie?
 SUUUPER - kiedy mozna sie spodziewac wejscia w zycie? 
„3. Ochotnicze stra¿e po¿arne nie maj± obowi±zku prowadzenia ksi±g rachunkowych i sporz±dzania sprawozdañ finansowych okre¶lonych przepisami ustawy z dnia 29 wrze¶nia 2002 r. o rachunkowo¶ci (Dz. U. Nr 76, poz.694 z pó¼. zm) w zakresie w jakim przychody te przeznaczone s± na cele dzia³alno¶ci statutowej.