Test Harwardzki
-
Topic author - Posty: 39
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Kontakt:
- Status: Offline
Test Harwardzki
Może mi ktoś wyjaśnić co to jest, i na czym polega Test Harwardzki ?? Był bym wdzięczny.
Z góry dziękuję...
Z góry dziękuję...
-
Test
Wchodzisz na ławeczkę 50cm wysoką najpierw noga prawa póżniej noga lewa dochodzi do prawej i schodzisz tak samo tak przez pieć minut . pózniej mierzone jest tętno co minute trzy razy aby sprawdzić jak szybko organizm wraca po zmeczeniu do normy. pózniej egzaminatorzy wyczytują coś z tabel i wystawiają ocenę
Kolega Marcin podał Ci troszkę niedokładne informacje co do "Harwarda".
Poniżej opis szczegółowy:
Próba wydolościowa-zmodyfikowana metoda harwardzka
(,,HARVARD STEP-UP TEST '')
OPIS: Wyposażenie:
- stopień o wysokosci 40 cm dla mężczyzn, 30 cm dla kobiet
- stoper,
- metronom
Wykonanie próby:
- badanie przeprowadza się w stroju gimnastycznym,
- metronom nastawiony na rytm 120 uderzeń na minutę,
- czas trwania pełnego ćwiczenia: 5 minut dla mężczyzn, 4 minuty dla kobiet
W ciągu podanego czasu badany wchodzi na stopień w tempie 30 razy w ciągu minuty. Na hasło ,,raz” badany stawia lewą stopę na stopniu, na hasło ,,dwa” dostawia prawą stopę do lewej-przy całkowitym wyproście w stawach kolanowych i biodrowych, na hasło ,,trzy” stawia lewą stopę na podłodze, na hasło ,,cztery” prawą stopę dostawia do lewej stopy (na podłogę) przyjmując postawę wyprostowaną. Czas trwania jednego cyklu wynosi 2 sekundy. Po upływie 5 minut mężczyźni i 4 minut kobiety badany siada na krześle, a osoba prowadząca badanie wykonuje następujące czynności: bada częstość tętna, począwszy od jednej minuty po zakończeniu próby do 1 minuty 30 sekund, a następnie od 2 minut do 2 minut 30 sekund oraz 4 minuty 30 sekund (trzy pomiary przez 30 sek.).
Wskaźnik sprawności – FI oblicza się według następującego wzoru:
FI = czas pracy w ,,s” x 100 / 2 x suma trzech pomiarów tętna
Pozdrawiam
i jak się domyślam powodzenie na testach do PSP
- stoper,
- metronom
Wykonanie próby:
W ciągu podanego czasu badany wchodzi na stopień w tempie 30 razy w ciągu minuty. Na hasło ,,raz” badany stawia lewą stopę na stopniu, na hasło ,,dwa” dostawia prawą stopę do lewej-przy całkowitym wyproście w stawach kolanowych i biodrowych, na hasło ,,trzy” stawia lewą stopę na podłodze, na hasło ,,cztery” prawą stopę dostawia do lewej stopy (na podłogę) przyjmując postawę wyprostowaną. Czas trwania jednego cyklu wynosi 2 sekundy. Po upływie 5 minut mężczyźni i 4 minut kobiety badany siada na krześle, a osoba prowadząca badanie wykonuje następujące czynności: bada częstość tętna, począwszy od jednej minuty po zakończeniu próby do 1 minuty 30 sekund, a następnie od 2 minut do 2 minut 30 sekund oraz 4 minuty 30 sekund (trzy pomiary przez 30 sek.).
Pozdrawiam
-
Topic author - Posty: 39
- Kontakt:
:)
hehe... nie tak szybko ale dzięki
najpierw trzeba skonczyć wojsko.
26 lipca cywil pełną gębą...
WSP oczywiście bo jakby inaczej. Później można myśleć o PSP
Tylko nie znam dokładnie wymagań i egzaminów.
Dodam tylko że jestem z Łodzi

26 lipca cywil pełną gębą...
WSP oczywiście bo jakby inaczej. Później można myśleć o PSP
Tylko nie znam dokładnie wymagań i egzaminów.
Dodam tylko że jestem z Łodzi
W większości przypadków jest tak, że testy sparawnościowe w każdej jednostce się różnią, lub nawet w tej samej jednostce przy każdym naborze mogą być inne. W linku masz ustawe która określa jak test powinien wyglądać (chyba nie wiem bo nie czytałem tej ustawy) http://www.straz.gov.pl/?p=/sluzbadruzba/ Kożystałem z tej strony http://www.sapsppoznan.pl/how_to/nabor.htm Dodatkowo im masz więcej uprawnień na sprzęt urzywany w straży tym lepiej, ale to pewnie już wiesz. Powodzenia. Ja byłem zasłaby na drążku, ale się poprawiam.
:D
Widze
że ten test Harwadzki to chyba nie taka łatwa sprawa.

$@$ My life be like $@$
O.S.P Boruszowice Hanusek
www.ospboruszowice.prv.pl
GG 9963453
slawek.nitka@gmail.com
O.S.P Boruszowice Hanusek
www.ospboruszowice.prv.pl
GG 9963453
slawek.nitka@gmail.com
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
Re: Test Harwardzki
to jest test do przyjęcia sie do pracy w psp
Czy ktoś ma pewne dane jak wygląda ten test? W internecie widzę inne dane, niż te podane tutaj. Np. co do wysokości stopnia.
-
- OSP (gm., woj.): krzemienica, czarna, podkarpackie
Re:
Tutaj druh podał Ci obowiązujące dane.piotrkruk pisze:Kolega Marcin podał Ci troszkę niedokładne informacje co do "Harwarda".
- stoper,
- metronom
Wykonanie próby:
Pozdrawiam
Re: :D
Poćwiczyć troszkę trzebaNitol pisze:Widzeże ten test Harwadzki to chyba nie taka łatwa sprawa.

-
Witam. Czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie jak to wyliczyć?
liczę wg wzoru czyli: 5 minut * 100 / 2 x suma trzech pomiarów tętna
I wychodzi słabo... poniżej 50. A przyznam że wytrenowany jestem i jedyne co sensowne mi przychodzi do głowy to do 5 minut doliczyć czas pomiaru tętna czyli kolejne 4,5 minuty lub źle mierze puls:/
liczę wg wzoru czyli: 5 minut * 100 / 2 x suma trzech pomiarów tętna
I wychodzi słabo... poniżej 50. A przyznam że wytrenowany jestem i jedyne co sensowne mi przychodzi do głowy to do 5 minut doliczyć czas pomiaru tętna czyli kolejne 4,5 minuty lub źle mierze puls:/
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
A co wstawiasz do wzoru?
Wzór:
Czascyklu * 100
--------------------
Tetno * 2
Czas cyklu wstawiasz w sekundach czyli 5 * 60 = 300
Jakie masz pomiary tetna?
Wzór:
Czascyklu * 100
--------------------
Tetno * 2
Czas cyklu wstawiasz w sekundach czyli 5 * 60 = 300
Jakie masz pomiary tetna?
-
Dziękuje za odpowiedz:)
Czas wpisuje 300 s * 100
oraz 3 pomiary tętna po 1 minucie po 2 minucie oraz po 4 minucie(nie mierze przez przez 30 s tylko odczytuje aktualny puls)
130, 108, 88 - suma daje 326 * 2 = 652 w tym momencie wynik wychodzi 46 w co wierzyć mi się nie chce...
Dlatego zastanawiam się co robię źle...
Czas wpisuje 300 s * 100
oraz 3 pomiary tętna po 1 minucie po 2 minucie oraz po 4 minucie(nie mierze przez przez 30 s tylko odczytuje aktualny puls)
130, 108, 88 - suma daje 326 * 2 = 652 w tym momencie wynik wychodzi 46 w co wierzyć mi się nie chce...

Dlatego zastanawiam się co robię źle...
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
A no to już wszystko wiadomo 
Tam masz nie podawać aktualnego pulsu tylko tyle uderzeń ile naliczyłeś przez 30 sekund! Nie możesz wstawiać aktualnego pulsu bo on jest zmienny (spada). Tego nie da się ominąć - musisz przez 30 s liczyć ilość uderzeń i tak 3 razy.

Tam masz nie podawać aktualnego pulsu tylko tyle uderzeń ile naliczyłeś przez 30 sekund! Nie możesz wstawiać aktualnego pulsu bo on jest zmienny (spada). Tego nie da się ominąć - musisz przez 30 s liczyć ilość uderzeń i tak 3 razy.
-
dziękuje ci bardzo to zmienia postać rzeczy:) tak mi się wydawało że coś źle robię albo coś jest z wzorem....
dziękuję jeszcze raz i miłego weekendu:)
dziękuję jeszcze raz i miłego weekendu:)