wa¿no¶æ szkoleñ
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
wa¿no¶æ szkoleñ
mam pytanie. w 1990r. mam zaliczone szkolenie na dowóce sekcji, ale nie mam szkolenia szeregowych. jakie szkolenia s± wa¿niesze i czy jedno wyklucza drugie?
-
- OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
- Kontakt:
Witam!
Mam pytanie. W jaki sposób można ukończyć kurs dowódców nie posiadając szkolenia szeregowców? W naszeej komendzie organizowano ostatnio szkolenie Podstawowe strażaków ratowników OSP część II i w skierowaniu napisałem kolegę który niemiał szeregowca, odrazu go odrzucono poniewarz warunek to ukończenie szkolenia część I i tak samo do innych szkoleń (kursów)
Pozdrawiam
Mam pytanie. W jaki sposób można ukończyć kurs dowódców nie posiadając szkolenia szeregowców? W naszeej komendzie organizowano ostatnio szkolenie Podstawowe strażaków ratowników OSP część II i w skierowaniu napisałem kolegę który niemiał szeregowca, odrazu go odrzucono poniewarz warunek to ukończenie szkolenia część I i tak samo do innych szkoleń (kursów)
Pozdrawiam
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/
Hej!!
Niestety to jest możliwe w tych latach niebardzo zawracano sobie głowy sprawdzeniem posiadanych uprawnień. Sam najpierw zrobiłem kurs dowódców, a ponim podstawowy, a żeby było śmieszniej aby te uprawnienia były ważne na końcu musiałem uzupełnić kurs BHP. Podejżewam że takie praktyki prowadziło durzo komend, a kolega ,,Dast" prawdopodobnie nie jest jedynym który jest w takiej sytuacji. Według mnie bez uzupełnienia kursów niższego stopnia, te uprawnienia będą nie ważne.
Pozdrawiam.
Niestety to jest możliwe w tych latach niebardzo zawracano sobie głowy sprawdzeniem posiadanych uprawnień. Sam najpierw zrobiłem kurs dowódców, a ponim podstawowy, a żeby było śmieszniej aby te uprawnienia były ważne na końcu musiałem uzupełnić kurs BHP. Podejżewam że takie praktyki prowadziło durzo komend, a kolega ,,Dast" prawdopodobnie nie jest jedynym który jest w takiej sytuacji. Według mnie bez uzupełnienia kursów niższego stopnia, te uprawnienia będą nie ważne.

Pozdrawiam.

-
Myślę, że odnawianie kursów przez członków OSP ma na celu rozłożenie
struktur OSP bo jednostki PSP czują się zagrożone likwidacją. Jeszcze
2 - 3 lata temu myślano o likwidacji niektórych jadnostek PSP, które
miały w ciągu roku mało wyjazdów do akcji. Nie wiem doładnie ale cho -
dziło o mniej jak 300 wyjazdów w ciągu roku. PSP na ''siłę'' szukala wyja-
zdów aby poprawić swoje statystyki.
Dlaczego kurs podstawowy, którzy przeszli ochotnicy w latach 2002 i
2003 ma być czy jest nieważny i trzeba go odnawiać ?.
Jezeli kursy te są nieważne, kto za to odpowiada, kto te kursy przy -
gotowywał, szkolil i wydawał świadectwa ?. Jeżeli te kursy nie są
honorowane przez PSP, kto kto ponosi odpowiedzialność z PSP. Ktoś
wziął wynagrodzenie za zaplanowanie, przygotowanie i szokolnie kurs -
antów. A co będzie jak absolwenci tych kursów wypną się '' dupą '' na
ponowne szkolenie w tym zakresie ?
struktur OSP bo jednostki PSP czują się zagrożone likwidacją. Jeszcze
2 - 3 lata temu myślano o likwidacji niektórych jadnostek PSP, które
miały w ciągu roku mało wyjazdów do akcji. Nie wiem doładnie ale cho -
dziło o mniej jak 300 wyjazdów w ciągu roku. PSP na ''siłę'' szukala wyja-
zdów aby poprawić swoje statystyki.
Dlaczego kurs podstawowy, którzy przeszli ochotnicy w latach 2002 i
2003 ma być czy jest nieważny i trzeba go odnawiać ?.
Jezeli kursy te są nieważne, kto za to odpowiada, kto te kursy przy -
gotowywał, szkolil i wydawał świadectwa ?. Jeżeli te kursy nie są
honorowane przez PSP, kto kto ponosi odpowiedzialność z PSP. Ktoś
wziął wynagrodzenie za zaplanowanie, przygotowanie i szokolnie kurs -
antów. A co będzie jak absolwenci tych kursów wypną się '' dupą '' na
ponowne szkolenie w tym zakresie ?
Otóż takei są niestety realia Polski.
Dawno temu robiono kursy na jakie akurat było zapotrzebowanie.
Np. Dowódców sekcji.
Można było być pełno-uprawnionym dowódcą z samym tym kursem.
Nawiasem mówiąc w 2004 roku robiłem kurs Ratownictwa Predmedycznego nie mając jakigokolwiek kursu.
Potem doszło, że trzeba mieć kurs szeregowych.
A nie dawno wszedł przepis, że aby być pełno-uprawnionym dowódcą, trzeba mieć:
- Kurs podstawowy szeregowych OSP
- Kurs Dowódców Sekcji OSP
- Kurs BHP.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zdobywaniu uprawnień.
Marcello
Dawno temu robiono kursy na jakie akurat było zapotrzebowanie.
Np. Dowódców sekcji.
Można było być pełno-uprawnionym dowódcą z samym tym kursem.
Nawiasem mówiąc w 2004 roku robiłem kurs Ratownictwa Predmedycznego nie mając jakigokolwiek kursu.
Potem doszło, że trzeba mieć kurs szeregowych.
A nie dawno wszedł przepis, że aby być pełno-uprawnionym dowódcą, trzeba mieć:
- Kurs podstawowy szeregowych OSP
- Kurs Dowódców Sekcji OSP
- Kurs BHP.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zdobywaniu uprawnień.
Marcello
Akurat sam jestem w takiej sytuacji. Robiłem kurs dowódców w 1992 roku, zanim jeszcze wprowadzono w ogóle kursy dla szeregowych, tak więc jest to możliwe. Ale oczywiście prawdą jest, że teraz aby rozpocząć jakikolwiek kolejny kurs należy mieć poprzednie, czyli szeregowca albo ratownika I stopnia na początek.Artur pisze:Witam!
Pozdrawiam
O!polskie ratownictwo - http://ratownictwo.opole.pl
odpowied¼ na posty w sprawie kursów
czyli prosta rzecz jak kiedy¶ cz³ek by³ m³ody to siê szkoli³, teraz nie do¶æ ¿e lat przybywa to i brak czasu na jakiekolwiek szkolenia. PSP razem z komendantem gminnym niech sobie radz± sami. niestety nale¿y przekazaæ pa³eczkê tym wyrywnym i niech dalej kombinuj± jak odepchn±æ ludzi od OSP. a je¶li tak to co z JOT-ami, brak kursów bhp niepozwala na dzia³anie jednostek. tak?
wa¿no¶æ
je¶li w osp bêd± tak szybko zmieniac przepisy to naprawdê czarno widze przysz³o¶æ cz³onków w okolicach 50 tego roku ¿ycia
szkolenia
a co z tymi co w ogóle nie maja szkoleń nawet szeregowców my czekamy juz 2 lata i co???? a teraz kiedy? znowu mamy czekac ... u nas brakuje ludzi ze szkoleniami... ludzie częśc z nas pracuje i kto ma jeżdzić ???? jak nie mają szkoleń...
-