Nowy rekord Polski OSP Raszowa bojówka 30,59s.
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Nowy rekord Polski OSP Raszowa bojówka 30,59s.
Pompa dla jednostki OSP BŁESZNO została zakupiona u pana Wyszogrodzkiego .
-
- OSP (gm., woj.): Mrocza , kujawsko-pomorskie
Więc kto w końcu przygotowywał te motopompę ? Pan Wyszogrodzki czy były naczelnik tej jednostki tak jak to wcześniej pisano ? My mamy motopompę od Pana Wyszogrodzkiego i wiem ze spokojnie można zrobic na niej taki czas przy dobrej ssawnej bo na cwiczeniach zrobiliśmy na niej 32,6 niestety nie mam nagrania
i byłem zdziwiony że ktoś jeszcze oprócz Pana Jana robi takie cuda .

Czytamy dokładnie:naczelnikospmrocza pisze:Więc kto w końcu przygotowywał te motopompę ? Pan Wyszogrodzki czy były naczelnik tej jednostki tak jak to wcześniej pisano ? My mamy motopompę od Pana Wyszogrodzkiego i wiem ze spokojnie można zrobic na niej taki czas przy dobrej ssawnej bo na cwiczeniach zrobiliśmy na niej 32,6 niestety nie mam nagraniai byłem zdziwiony że ktoś jeszcze oprócz Pana Jana robi takie cuda .
Błeszno - J.Wyszogrodzki
Raszowa - ich naczelnik
O!polskie ratownictwo - http://ratownictwo.opole.pl
-
Aaaaa , no tak , przepraszam bardzo, faktycznie masz racje . więc więlki szacunek dla byłego naczelnika .
-
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Jak Pan to wyjaśni?Jan Wyszogrodzki pisze:Pragnę pogratulować zawodniom z OSP Raszowa za wspaniały wynik w zawodach, oraz naczelnikowi za mistrzowsko przygotowaną motopompę do zawodów, dotychczas myślałem że mój zakład dostarcza najlepszy sprzęt do zawodów - widocznie byłem w błędzie.
Pozdrawiam
Jan Wyszogrodzki

-
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Panie Janie proszę się nie bulwersować moim zapytaniem. Nie miałem na celu stawiania Pana w złym świetle. Gdy przeczytałem informację podaną przez Pana, że pompa Raszowej została przygotowana w Pańskim zakładzie, skojarzyłem tamten Pana post z gratulacjami i powstała niejasność. Pozdrawiam
-
Za rok Was dogonimy chłopaki ha ha ha pozdrowienia od OSP Mrocza poniżej link do tego co już umiemy
http://www.youtube.com/watch?v=IG2v1KQASr0

http://www.youtube.com/watch?v=IG2v1KQASr0
1. Gratulacje dla OSP Raszowa - świetne wykonanie ćwiczenia, chylę czoła przed wynikiem.
2. Druhu Matios2:
- po pierwsze, to ten sam przewodniczący w tym samym piśmie zastrzega, że wyjaśnienia regulaminu obowiązują dla konkretnych zawodów, a i Ty sam sobie odpowiedziałeś co do ustaleń;
- po drugie to za początek procesu łączenia węży uznaje się przekręcenie łączników, a nie samo włożenie kłów w gniazda, więc praca przodownika jest tu OK (inaczej należałoby dawać punkty karne za wkładanie kłów w gniazda na łączeniu pomiędzy wężami podczas odkładania węży na ziemi, a teraz w zasadzie większość drużyn tak robi);
3. Druhu Sslawek 77 - przodownik roty według mnie (a już parę lat sędziuję) miał udział we wkładaniu linii ssawnej do wody ("kontakt przynajmniej jedną dłonią podczas unoszenia węża ssawnego" - cytat z ustaleń przez zawodami w Koninie), niestety w każdej gminie obowiązują inne ustalenia co do tego, kiedy ten kontakt ma nastąpić i ile ma trwać, a i Pan Przewodniczący Krajowego Kolegium Sędziów nie chce wydać jednolitej interpretacji na kraj, więc każdy tu będzie oceniał po swojemu.
4. Niestety nie mamy przepisów dotyczących warunków przyjmowania wyników z zawodów za rekord (kraju, województwa itd.). Trzeba tu "pochwalić" Krajowe Kolegium Sędziów i Komisję Sportu ZOSP RP za brak takich uregulowań. Wzorując się na regulaminie w sporcie pożarniczym trzeba by przyjąć, że rekordy kraju ustanawia się na zawodach krajowych. Sugerowałbym używanie określenia "najlepszy wynik w Polsce". Też brzmi dumnie i też jest czego pozazdrościć
2. Druhu Matios2:
- po pierwsze, to ten sam przewodniczący w tym samym piśmie zastrzega, że wyjaśnienia regulaminu obowiązują dla konkretnych zawodów, a i Ty sam sobie odpowiedziałeś co do ustaleń;
- po drugie to za początek procesu łączenia węży uznaje się przekręcenie łączników, a nie samo włożenie kłów w gniazda, więc praca przodownika jest tu OK (inaczej należałoby dawać punkty karne za wkładanie kłów w gniazda na łączeniu pomiędzy wężami podczas odkładania węży na ziemi, a teraz w zasadzie większość drużyn tak robi);
3. Druhu Sslawek 77 - przodownik roty według mnie (a już parę lat sędziuję) miał udział we wkładaniu linii ssawnej do wody ("kontakt przynajmniej jedną dłonią podczas unoszenia węża ssawnego" - cytat z ustaleń przez zawodami w Koninie), niestety w każdej gminie obowiązują inne ustalenia co do tego, kiedy ten kontakt ma nastąpić i ile ma trwać, a i Pan Przewodniczący Krajowego Kolegium Sędziów nie chce wydać jednolitej interpretacji na kraj, więc każdy tu będzie oceniał po swojemu.
4. Niestety nie mamy przepisów dotyczących warunków przyjmowania wyników z zawodów za rekord (kraju, województwa itd.). Trzeba tu "pochwalić" Krajowe Kolegium Sędziów i Komisję Sportu ZOSP RP za brak takich uregulowań. Wzorując się na regulaminie w sporcie pożarniczym trzeba by przyjąć, że rekordy kraju ustanawia się na zawodach krajowych. Sugerowałbym używanie określenia "najlepszy wynik w Polsce". Też brzmi dumnie i też jest czego pozazdrościć

998 + 112 = 1110 !
-
- OSP (gm., woj.): Lubelskie, Jabłonna
Dziękuje za wyjaśnienie odnośnie łączenia węży. Inaczej na to spoglądałem po przeczytaniu regulaminu.TadekB pisze:1. Gratulacje dla OSP Raszowa - świetne wykonanie ćwiczenia, chylę czoła przed wynikiem.
2. Druhu Matios2:
Ale intryguje mnie Twoja wypowiedź:
Co masz na myśli? Zawody odbywają się zgodnie z regulaminem 1/2011, więc ten punkt ok.po pierwsze, to ten sam przewodniczący w tym samym piśmie zastrzega, że wyjaśnienia regulaminu obowiązują dla konkretnych zawodów
Wydaje mi się, że chodzi Ci o fragment: "z użyciem sprzętu o jednakowych parametrach bez przeróbek."
Jeśli na zawodach nie można odnieść się do tego stanowiska to musi istnieć podejrzenie, że sprzęt jest o różnych parametrach lub z przeróbkami. Ale żeby tak było to komisja musi wskazać który sprzęt jest po przeróbkach, co jest z góry praktycznie niemożliwe, więc dla mnie to jest martwy zapis, którego nie da się zaimplementować na zawodach, a skoro nie ma podejrzenia o niejednakowym sprzęcie to uważa się że zawody odbyły się na prawidłowym sprzęcie.
Więc jak bym miał sztywno trzymać się tego rozumowania to moja wypowiedź odnośnie kluczy jest zasadna. (Chyba że -tak jak wspominałem - ustalono na odprawie że takie coś jest dopuszczalne).
Jeśli poczytasz uważnie regulamin, to nie ma w nim wskazania, w którym momencie i przez kogo klucze mają być założone na łączniki. Pozostaje to więc kwestią interpretacji komisji sędziowskiej. Pan przewodniczący w piśmie, które cytujesz zastrzegł, że interpretacja przepisu jest dla konkretnych zawodów, a więc nie obowiązuje na innych zawodach (np.na tych, w których startowała Raszowa). Obaj nie znamy uściśleń uczynionych przez komisję sędziowską tych konkretnych zawodów (powtarzam: KKS nie wydaje niestety ogólnopolskich interpretacji przepisów - a szkoda, wielka szkoda). Ze względu na mało precyzyjny regulamin zezwoliłbym na nakładanie kluczy przez mechanika. Osobiście uważam, że jeśli regulamin nie precyzuje jak ani w którym momencie ma być zrobione to lub tamto, to należy wszelkie wątpliwości zaliczyć na korzyść drużyny, a nie sędziego. I o to mi chodziło. Bo co do sprzętu, to nie chcę się wypowiadać. Niestety z regulaminu zginął zapis "Sprzęt typowy bez przeróbek", nie ma więc co mówić o równej rywalizacji.
998 + 112 = 1110 !
-
Od dawna wiadomo ,że co komisja sędziowska to inna interpretacja regulaminu a przyczyna jest tylko jedna , regulamin jest strasznie ogólnikowy , wiele rzeczy nie jest jasno określona ale uważam że to kompletnie nie ma znaczenia , chłopacy z OSP Raszowa wykręcili nieziemski czas i nikt im tego nie odbierze , poprostu ciężko pracowali . Przyczepic zawsze sie do czegoś można , że wiatr im wiał w plecy itd . wszystkie te wasze czepianie sie że robili tam coś nie zgodnie z regulaminem wynika tylko z zadrości . niech każdy z was wykręci taki czas zeswoimi drużynami w taki sam sposób budując linie ssawną jak Raszowa i bedzie po sprawie , nie bedzie czego zazdrościc i nie bedzie wpisów .
-
- Kontakt:
raczej jesteś w błędzie w regulaminie jest to napisane tylko trzeba go ze "zrozumieniem przeczytać"TadekB pisze:Jeśli poczytasz uważnie regulamin, to nie ma w nim wskazania, w którym momencie i przez kogo klucze mają być założone na łączniki.
"Mechanik zabiera z podestu smok ssawny, dwa klucze do łączników" - wiadomo kto podaje
"Przodownik z pomocnikiem łączą smok ssawny z pierwszym odcinkiem węża ssawnego kluczami
otrzymanymi od mechanika" - słowo klucz to "otrzymanymi" czyli mechanik przekazuje klucze
"Łączenie linii ssawnej oceniane jest jako błędne, gdy zawodnicy łączą bez kluczy lub nie nakładają ich na łączniki" - więc skoro przejęli klucze to potem muszą je założyć, użyta jest liczba mnoga w zapisie czyli muszą to we dwóch założyć, a nie pojedyncza, która by wskazywała że to ma zrobić mechanik. Cała ssawna jest składana przez "zawodników". A nie przez mechanika który pełni funkcje podającego sprzęt, do złożenia ssawnej przez 2 rote.
No i mamy kolejną interpretację
z którą się Druhu chyba trochę za bardzo rozpędziłeś.
Mechanik podaje - zgadza się. A czy regulamin mówi, że nie może ich założyć na łączniki?
"Łączenie linii ssawnej oceniane jest jako błędne, gdy zawodnicy łączą bez kluczy lub nie nakładają ich na łączniki" - jest to opis nieprawidłowej sytuacji, w której któryś z zawodników nie miał klucza założonego na łącznik podczas łączenia, a nie wskazanie, kto ma je na te łączniki założyć.
Podpisuję się dwoma rękami pod postem Druha naczelnikospmrocza i jeszcze raz podkreślam, że wątpliwości należy rozstrzygać na korzyść DRUŻYNY, a nie sędziego.

Mechanik podaje - zgadza się. A czy regulamin mówi, że nie może ich założyć na łączniki?
"Łączenie linii ssawnej oceniane jest jako błędne, gdy zawodnicy łączą bez kluczy lub nie nakładają ich na łączniki" - jest to opis nieprawidłowej sytuacji, w której któryś z zawodników nie miał klucza założonego na łącznik podczas łączenia, a nie wskazanie, kto ma je na te łączniki założyć.
Podpisuję się dwoma rękami pod postem Druha naczelnikospmrocza i jeszcze raz podkreślam, że wątpliwości należy rozstrzygać na korzyść DRUŻYNY, a nie sędziego.
998 + 112 = 1110 !