Jaka kamerka do wozu strażackiego?
-
Topic author - Posty: 417
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Gmina Hanna w woj Lubelskim
- Status: Offline
Jaka kamerka do wozu strażackiego?
Chcielibyśmy monitorować akcje i publikować co ciekawsze w sieci. Jaka kamerka samochodowa sprawdzi się zarówno do nagrywania nocnego jak i dziennego?
-
- OSP (gm., woj.): lubelskie, chełm, chełm
Re: Jaka kamerka do wozu strażackiego?
Czasami do biedronki lub do lidla rzucane są takie kamerki. Cena około 100 zł, ale jeżeli nie chcesz się wkurzać, to nie kupuj tego. Kiepska jakość nagrania i działają jak chcą.
Wyłóż lepiej te 320-340 zł w zależności od sklepu i kup sobie kamerkę Ferguson Eye Drive SHD100. Jest o 3 klasy wyżej. Nagrywa w jakości HD (więc wszystko jest doskonale widoczne), posiada mechanizmy zapobiegające oślepieniu przed intensywnym światłem słonecznym, czy jeżeli w nocy będzie ktoś jechał na długich. Uruchamia się automatycznie, po wykryciu ruchu. To jest konkretnie ta tutaj http://www.ferguson-digital.eu/pl/rejes ... hd100.html tam masz pełną specyfikację.
Wyłóż lepiej te 320-340 zł w zależności od sklepu i kup sobie kamerkę Ferguson Eye Drive SHD100. Jest o 3 klasy wyżej. Nagrywa w jakości HD (więc wszystko jest doskonale widoczne), posiada mechanizmy zapobiegające oślepieniu przed intensywnym światłem słonecznym, czy jeżeli w nocy będzie ktoś jechał na długich. Uruchamia się automatycznie, po wykryciu ruchu. To jest konkretnie ta tutaj http://www.ferguson-digital.eu/pl/rejes ... hd100.html tam masz pełną specyfikację.
-
- OSP (gm., woj.): 852369874125896
Wybierz jedną z GoPro. Lepiej wydać więcej pieniędzy i mieć coś na dłuższy okres czasu.
-
- OSP (gm., woj.): chełm lubelskie
A ja na co dzień jeżdżę z LC-600C. Nagrywa z prędkością 30 kl/s (przez co obraz jest płynny), posiada wbudowany wyświetlacz (więc można na szybko podejrzeć sobie jakąś akcję), posiada czujnik przeciążenia - czyli automatycznie po wykryciu zderzenia, kolizji itd nie odpuszcza do nadpisania pliku w którym znajdowało się zdarzenie. Więcej o tym wideorejestratorze na http://www.kamery.pl/produkty/kamery-sa ... -600cd.htm
Koszt brutto to 244,77 zł.
Koszt brutto to 244,77 zł.
-
Witam wiele przydatnych informacji należny szukać https://cienkusz.waw.pl/balustrady-szklane-warszawa o nowościach i obecnej ofercie
Ostatnio zmieniony wt 17 paź 2023, 10:47 przez maciekfall, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- OSP (gm., woj.): Łącznik, gm.Biała woj.Opolskie
Jeśli szukacie kamerki typowo samochodowej (zasilana z zapalniczki) to polecam Novatek G1WH - świetna jakość nagrania w stosunku do ceny ( ja kupiłem lekko używaną za 120 zł na olx) i jestem bardzo zadowolony. Bardzo dobra jakość nagrań zarówno w dzień jak i w nocy - wklep sobie na youtube nazwę kamerki jest dużo filmów
pozdrawiam

Co do nagrywania i publikowania to zachęcam do zapoznania się z przepisami. Z tego co wiem to w przypadku nagrywania i przetwarzania powinna być w jednostce osoba od spraw niejawnych posiadająca odpowiednie uprawnienia. Do tego dochodzi jeszcze oznakowanie. Obiekty posiadające kamery muszą być oznakowane informacja o monitoringu. W takim przypadku również i pojazd powinien być oznakowany. Proponuje zasięgnąć informacji w najbliższej PSP. Fajnie ogląda się filmiki tylko przepisy utrudniają życie. Jeżeli ktoś zobaczy siebie i zaskarży to mogą być kłopoty.
-
- OSP (gm., woj.): Pisarzowice, dolnośląskie
- Kontakt:
Kronikarzu, nie wymyślaj problemów, bo rejestratory jazdy są w Polsce legalne. Nie ma obowiązku oznakowywania pojazdu że ma kamerę.
Jednocześnie jadąc na akcję znajdujesz się w miejscu publicznym, a więc możesz nagrywać, robić zdjęcia itd.
Pojawia się kwestia publikacji -> a tak naprawdę to chodzi o kwestię wizerunku osób na zdjęciu/filmie. Z tym też można sobie poradzić najprostszym programikiem do obróbki video czy grafiki.
Jakie to "niejawne sprawy" masz na materiałach video z akcji, przejazdu itp? Nie ma co wymyślać, bo nie tworzysz Bazy Danych, a więc i nie powołasz ABI ani nie zarejestrujesz zbioru.
Jak już bardzo chcesz się bawić to za 90 zł (50 zł zaświadczenie o niekaralności, 40 zł wpis) skłądasz w Sądzie Rejonowym wniosek o wpisanie do Rejestru Dzienników i Czasopism. Wpisujesz działalność Kroniki OSP, redaktora naczelnego wpisujesz (wraz z zaświadczniem o niekaralności) i adres siedziby czyli dane OSP. Sąd dokonuje wpisu i masz takie same uprawnienia jak dziennikarz Wyborczej, Niezależnej, TVP, TVN itd. Trwa to 3-4 tygodnie.
Jednocześnie jadąc na akcję znajdujesz się w miejscu publicznym, a więc możesz nagrywać, robić zdjęcia itd.
Pojawia się kwestia publikacji -> a tak naprawdę to chodzi o kwestię wizerunku osób na zdjęciu/filmie. Z tym też można sobie poradzić najprostszym programikiem do obróbki video czy grafiki.
Jakie to "niejawne sprawy" masz na materiałach video z akcji, przejazdu itp? Nie ma co wymyślać, bo nie tworzysz Bazy Danych, a więc i nie powołasz ABI ani nie zarejestrujesz zbioru.
Jak już bardzo chcesz się bawić to za 90 zł (50 zł zaświadczenie o niekaralności, 40 zł wpis) skłądasz w Sądzie Rejonowym wniosek o wpisanie do Rejestru Dzienników i Czasopism. Wpisujesz działalność Kroniki OSP, redaktora naczelnego wpisujesz (wraz z zaświadczniem o niekaralności) i adres siedziby czyli dane OSP. Sąd dokonuje wpisu i masz takie same uprawnienia jak dziennikarz Wyborczej, Niezależnej, TVP, TVN itd. Trwa to 3-4 tygodnie.
PSP wyposaży po min 2 pojazdy w każdej JRG w rejestratory jazdy
Do ,,ksoniek” i sam przyznałeś mi rację. Są przepisy i wytyczne więc tak jak napisałem należy zapoznać się z przepisami aby uniknąć kłopotów. Należy trochę poświęcić czasu jak napisałeś zarejestrować się w sądzie i jeszcze parę innych papierków. Mnie chodziło o to co napisano na wstępie nie jest to tak sobie nagrywam i umieszczam w internecie. W naszym rejonie było spotkanie z przedstawicielem PSP i właśnie poinformował o różnych wymogach. Zobacz jakie są wytyczne przy monitorowaniu obiektów. Jeżeli spełni się obowiązujące przepisy i wymogi to wszystko jest OK. Ja również chętnie oglądam różne filmiki z akcji ale sami wiemy że może być różnie. Tak samo przy akcja jest wielu znawców tematu którzy chętnie komentują działania: co tak wolno, dlaczego tak długo to trwa, ja udzielę pomocy bo lepiej wiem itp. Oby nie było problemów bo mamy ich sporo w innych sprawach jak pozyskanie środków, utrzymanie jednostek, szkolenia i jeszcze parę innych.
-
- OSP (gm., woj.): Pisarzowice, dolnośląskie
- Kontakt:
Kronikarz, albo źle napisałem, albo nie zrozumieliśmy się. Możesz się zarejestrować jako prasa, ale nie musisz.
nie porównuj stałego monitoringu obiektu, do rejestracji wydarzenia. To zupełnie inne sprawy i inne przepisy
Akurat w mediach pracowałem przez 10 lat i przerabiałem od A do Z, łącznie z pozwami o zniesławienie, czy o upublicznienie wizerunku.
Czym innym jest nagrywanie akcji, a czym innym jak idziesz sobie ulicą i zaglądasz ludziom przez okno aby nagrać co robią. Miejsce akcji jest miejscem publicznym. Masz prawo nagrywać. Masz prawo upubliczniać nagranie, nawet bez wiedzy i zgody obecnych. Tak samo jak pójdziesz na demonstracje to każdy może cię nagrać i może opublikować. Ta sama definicja miejsca publicznego
Są wyjatki, np. funkcjonariusze policji będący incognito (uproszczenie oczywiście) którzy mogą poprosić cię o niepublikowanie ich wizerunku, bo to zniszczyłoby ich przykrywkę.
Jeszcze raz napiszę - MOŻESZ, ale nie musisz rejestrować się jako prasa. Równie dużo zachodu jest przy założeniu konta na YT, FB czy założenia strony internetowej co przy zwykłej rejestracji Dziennika lub Czasopisma.
Pozdrawiam i nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma.
nie porównuj stałego monitoringu obiektu, do rejestracji wydarzenia. To zupełnie inne sprawy i inne przepisy
Akurat w mediach pracowałem przez 10 lat i przerabiałem od A do Z, łącznie z pozwami o zniesławienie, czy o upublicznienie wizerunku.
Czym innym jest nagrywanie akcji, a czym innym jak idziesz sobie ulicą i zaglądasz ludziom przez okno aby nagrać co robią. Miejsce akcji jest miejscem publicznym. Masz prawo nagrywać. Masz prawo upubliczniać nagranie, nawet bez wiedzy i zgody obecnych. Tak samo jak pójdziesz na demonstracje to każdy może cię nagrać i może opublikować. Ta sama definicja miejsca publicznego
Są wyjatki, np. funkcjonariusze policji będący incognito (uproszczenie oczywiście) którzy mogą poprosić cię o niepublikowanie ich wizerunku, bo to zniszczyłoby ich przykrywkę.
Jeszcze raz napiszę - MOŻESZ, ale nie musisz rejestrować się jako prasa. Równie dużo zachodu jest przy założeniu konta na YT, FB czy założenia strony internetowej co przy zwykłej rejestracji Dziennika lub Czasopisma.
Pozdrawiam i nie szukajmy problemów tam gdzie ich nie ma.
-
a może tak kamery nasobne do rejestracji zdarzeń bezpośrednio w polu działania strażaka,
bo rejestratory jazdy to już się przejadły prawie każdy je posiada
bo rejestratory jazdy to już się przejadły prawie każdy je posiada
-
- OSP (gm., woj.): ochotnicza straż pożarna