Drużyna?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
janurek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Drużyna?

Post autor: janurek »

Witam.
Dręczy mnie od jakiegoś czasu temat Młodzieżowych oraz Kobiecych Drużyn Pożarniczych.
Czy jeżeli w jednostce jest np.: trzy czy pięć młodych osób to można powiedzieć, że mamy Młodzieżową Drużynę Pożarniczą czy nie? Jeżeli jest ich np.: 12 czy 18 to mamy dwie MDP?
Podobnie jest z KDP: czy jeżeli w jednostce są 3-4 kobiety, które nie biorą udziału w zawodach, a najczęściej pomagają przy organizowaniu różnego rodzaju imprez, to jest drużyna?
Skłoniło mnie do napisania to, że na ostatnim posiedzeniu ZOGm omawiając kampanię sprawozdawczą okazało się, że w naszej gminie mamy kilka KDP ( w rzeczywistości jest jedna) oraz kilkanaście MDP (wiadomo, że jest ich 5).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

Witam!
w odpowiedzi na Twój post znalazłem to:
5. Skład osobowy druyny i jej oznakowanie
5.1. W zawodach biora udział zespoły dziewczat, chłopców oraz zespoły mieszane (dziewczeta
i chłopcy) zaliczane do klasyfikacji chłopców.
5.2. Druyna przystepujaca do zawodów, składa sie z 10 osób (9 zawodników, w tym dowódca
oraz zawodnik rezerwowy). Zawodnik rezerwowy moe zmienic zawodnika ze składu
podstawowego tylko w przypadku jego kontuzji. O wprowadzeniu zawodnika rezerwowego
decyduje słuba medyczna zawodów.
5.3. W kadej konkurencji startuje 9 zawodników, oznaczonych odpowiednio numerami od 1 do 9.
Numery startowe zawodnicy nosza na piersiach i plecach. Numery (kolor czarny) umieszczone
sa na płacie materiału (wymiary 0,2 m x 0,2 m), z tym e:
– numer 1 jest na tle białym – oznaczenie dowódcy druyny,
– numery 2, 3, 4, 5 na tle czerwonym,
– numery 6, 7, 8, 9 na tle ółtym.
Zawodnik rezerwowy posiada oznaczenie w kolorze białym z litera R.
5.4. Numery przydzielone zawodnikom do konkurencji cwiczenie bojowe, moga byc zmienione
w biegu sztafetowym.
poczytaj regulamin zawodów MDP http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/Reg ... teczna.pdf
Pozdrawiam
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

MDP

Post autor: Sernik »

No tak ale to się tyczy zawodów !! Regulamin Organizacyjny MDP i Regulamin MDP określają że Drużyna Młodzieżowa musi liczyć conajmniej 8 członków, a jeżeli jest ich więcej może być podzielona na sekcje liczące conajmniej 4 członków. Więcej informacji można znaleść na www.ospszarow.neostrada.pl w zakładce MDP. Pozdrawiam !

Tomasz Poręba

Post autor: Tomasz Poręba »

Szamot

Topic author
janurek

Post autor: janurek »

Witam.
Dziękuję druhom za te odpowiedzi.
Wprawdzie przeglądałem "Regulamin ...", ale musiałem przegapić ten punkt I podpunkt 3. W tej chwili jest dla mnie jasne, że ...jest jedna drużyna licząca min. 8 osób...
Co natomiast druhowie odpowiecie na drugą część mojego poprzedniego postu dotyczącą KDP?
Pozdrawiam.

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Drużyna

Post autor: Sernik »

U mnie MDP opiera się głównie na dziewczynach i jest normlanie nazwana MDP, mamy o ile się nie myle 11 dziewcząt i 5 chłopców, jeżeli chodzi o KDP nie spotkałem się nigdy z taką nazwą, nie komplikowaliśmy sprawy ponieważ w regulaminie można odnaleść punkt mówiący o rodzaju drużyny wg. płci i są podzielone na dziewczęce, chłopięce i koedukacyjne. Według mnie powinieneś zrobić tak, że jak masz kilku chłopaków i kilka dziewczyn to połączyć ich i zrobić MDP mieszane i tyle - rok temu w mojej jednostce tak startowała MDP. Pozdrawiam !

KB User

Post autor: KB User »

Co do ilości członków MDP bądź KDP, aby mogła nazywać się drużyną wystarczą dwie trzy osoby. Określenie drużyna nie wiąże się tylko z zawodami. Jak np: Będziesz miał pięciu chłopaków MDP to jak będzięsz ich określał - półdrużyna MDP chłopców ?
PS. Do Sernik skrót KDP określa Kobieca Drużyna Pożarnicza, spotkamy się w remizie to pogadamy.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat