Czy otwarcie gastronomii jest tanie
-
Topic author - Posty: 181
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Rejestracja: pn 23 mar 2015, 08:53
- Status: Offline
Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Cześć. Zastanawiam się wląśnie nad otwarciem własnego punktu serwującego burgery. Czy taki punkcik jest bardzo drogi Ile może kosztować otwarcie takiej resturacji?
-
- Posty: 169
- Rejestracja: ndz 14 gru 2014, 11:53
- OSP (gm., woj.): lubelskie, chełm, chełm
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
To zależy od tego jakeij wielkości jest ten lokal oraz ile osób zamierzasz zatrudnić. Myślę jednak,że w ok 40-50 tys. złotych powinieneś się zmieścić. Zerknij sobie na stronę:
http://gastronomiczne.com.pl/ - jest tutaj blog o prowadzeniu gastronomii. Możesz sobie na stronie poczytać z jakim mniej więcej kosztem trzeba sie liczyć, jakie wyposażenie warto jest kupić. Myślę,że dowiesz się tam czegoś więcej niż na tym forum
http://gastronomiczne.com.pl/ - jest tutaj blog o prowadzeniu gastronomii. Możesz sobie na stronie poczytać z jakim mniej więcej kosztem trzeba sie liczyć, jakie wyposażenie warto jest kupić. Myślę,że dowiesz się tam czegoś więcej niż na tym forum

Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Tu jest potrzebny bardzo duży kapitał. Niestety, mało osób się faktycznie z tym liczy.
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Niestety jest niesłychanie drogie. Czynsz, opłata za prąd wodę a dużo się tego zużywa, żeby utrzymać to jedzenie i wg. Pracownicy... no drogie, trzeba mieć duże zyski
-
- Posty: 17
- Rejestracja: śr 25 maja 2016, 13:31
- OSP (gm., woj.): Straż Pożarna Łódź - Sikawa
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Mufinka pisze:Tu jest potrzebny bardzo duży kapitał. Niestety, mało osób się faktycznie z tym liczy.
Zgadzam się... To wszystko tylko tak wygląda - ładnie, pięknie... a w praktyce wymaga to dużego zaangażowania.
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Wszytko zależy od tego, jaki masz plan. Moim zdaniem warto kupić dobrej jakości sprzęt, który później ograniczy nasze koszty związane z pracą czy energią elektryczną. Warto w takich przypadkach sprawdzić producenta komór wędzarniczych ZFM. Ich komory są praktycznie w całości zautomatyzowany i oszczędzają energię elektryczną.
-
- Posty: 49
- Rejestracja: czw 14 lip 2016, 13:47
- OSP (gm., woj.): Straż Pożarna Łódź - Sikawa
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Zgadzam się. Zeby mieć restauracje po prostu trzeba mieć trochę kasiury na koncie 

-
- Posty: 5
- Rejestracja: wt 12 lip 2016, 19:02
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Niestety tanie nie jest. A na dodatek ciężko zdobyć klientów.
I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu.
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Wbrew pozorom budka z burgerami potrafi być droga w otwarciu i bieżącej eksploatacji. Jak kupujesz wyposażenie to staraj się kupować wszystko w jednym miejscu. Bardziej korzystne jest otwarcie restauracji. Dlaczego? Bo tam masz dużo większą marżę na produktach no i możesz lepiej się wypromować. Wracając do kwestii wyposażenia, zobacz w sieci, czy są jakieś oferty promocyjne na agd, być może znajdziesz coś co Cię zainteresuje.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: pn 18 lip 2016, 11:42
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
To nie jest tania inwestycja, ale jak bedziesz cierpliwy i pracowity to po roku będziesz widzieć pozytywne skutki swoich działań.
Planowanie to najwazniejszy etap, trzeba dobrze zaplanowac logistycznie firmę.
Ile osób będzie pracować w tej firmie?
Skąd zamawiać produkty wysokiej jakości ( polecam Cater Group www.catergroup.pl )
Jaki zakres cen chcemy zrobic ?
Jaką kuchnię ?
Jaki metraż ?
Jaki mamy kapitał początkowy?
Planowanie to najwazniejszy etap, trzeba dobrze zaplanowac logistycznie firmę.
Ile osób będzie pracować w tej firmie?
Skąd zamawiać produkty wysokiej jakości ( polecam Cater Group www.catergroup.pl )
Jaki zakres cen chcemy zrobic ?
Jaką kuchnię ?
Jaki metraż ?
Jaki mamy kapitał początkowy?
-
- Posty: 1
- Rejestracja: pn 18 lip 2016, 11:51
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
to wszystko zależy od lokalizacji i co konkretnie chcesz serwować
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Ech, no szczerze mówiąc, to w tym kraju nic nie jest tanie. A już zwłaszcza, jak chcesz prowadzić własną działalność. Może to się kiedyś zmieni, ale raczej chyba nie w najbliższym czasie. Inna sprawa, że czasami opłaca się zainwestować - tylko że nigdy nie masz pewności, czy ci się to potem zwróci.
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Troche kabonki poleci, sama buda z wyposazeniem to juz dobre tysiaczki , a do tego jedzonko na biezaco. Oczywiscie jak dobrze wejdziesz z tematem to zyski sie pojawia szybko . Najwazniejsze to nie wychodzic do ludzi z bublem bo to szybko upadnie 

-
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 19 lip 2016, 10:39
- OSP (gm., woj.): Straż Pożarna Łódź - Sikawa
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
niestety prowadzenie restauracji wymaga sporych nakładów finansowych....
-
- Posty: 258
- Rejestracja: sob 25 kwie 2015, 20:34
- OSP (gm., woj.): Wrocław Wrocław
- Status: Offline
Re: Czy otwarcie gastronomii jest tanie
Mówiąc o otwarciu lokalu gastronomicznego trzeba się liczyć z tym, że na pewno sporo rzeczy trzeba kupić. Na początek może poza garnkami poszukałbym używanego sprzętu, a do tego obowiązkowo dobrej jakości kasa fiskalna, np. z http://it.netrix.com.pl/lublin . Sprzedają tam urządzenia dobrych marek, a co więcej można od razu nabyć też oprogramowanie.